دومین نشست هم‌اندیشی «پیمایش ملی نیکوکاری» با حضور جمعی از چهره‌های فعال و شاخص در عرصه فعالیت‌های نیکوکاری و مردم‌نهاد در محل مرکز خیر ماندگار برگزار شد.

در این جلسه که با حضور چهره‌هایی همچون بهبود برزین (مدیرعامل شرکت «آرشیت مهر رایانه»)، دکتر اشکان تقی‌پور (مدیرعامل مؤسسه خیریه «نیک‌گامان جمشید»)، سیدامیرحسین جوزی (مدیر دفتر آموزش، ترویج و تحقیقات تعاونی‌های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)، مسعود شفیعی (مدیرعامل مؤسسه خیریه شهید رمضان) و دکتر نسیم یادگار (مدیرعامل مؤسسه خیریه «افق بخش سوم») همراه بود، پیمایش ملی نیکوکاری مورد بررسی قرار گرفت.  

 

در ابتدای این جلسه، حجت‌الاسلام والمسلمین علی ملانوری، مدیر خیر ماندگار ضمن قدردانی از حضور چهره‌های حاضر در این نشست اظهار کرد: واحد اطلس خیر ایران در مجموعه خیر ماندگار تلاش می‌کند تا به طور عمده سه فعالیت را پیگیری کند؛ اولین فعالیت ایجاد بانک اطلاعات مؤسسات خیریه است. در حال حاضر اطلاعات دقیقی از تعداد و حیطه فعالیت خیریه‌های مختلف در کشور وجود ندارد و تکمیل این بانک اطلاعاتی با کمک مؤسسات خیریه بسیار مفید خواهد بود.

وی در ادامه گفت: دومین فعالیت، انجام پژوهش‌هایی در حوزه نیکوکاری است. بخشی از این پژوهش‌ها در قالب گزارش‌های «سیمای نیکوکاری ایران» منتشر می‌شود که عمدتاً حاصل مصاحبه‌های میدانی توسط تیم پژوهشی اطلس خیر ایران در مراکز استان‌هاست. بخش دیگر و مهم این پژوهش‌ها، «پیمایش ملی نیکوکاری» است که می‌خواهد به اطلاعاتی علمی، مستدل و منصفانه از وضعیت نیکوکاری در کشور دست یابد. سومین بخش فعالیت‌ها نیز تولید گفتمان، اندیشه و محتوا درباره ضرورت توجه به داده‌های علمی درباره نیکوکاری است.    

ویژگی‌های پیمایش ملی نیکوکاری

در ادامه، علیرضا اسکندری‌نژاد، مسئول واحد اطلس خیر ایران اظهار کرد: پیمایش ملی نیکوکاری با هدف سنجش گرایش مردم ایران به نیکوکاری به همت واحد اطلس خیر ایران و با همکاری مجموعه‌هایی همچون دفتر افکارسنجی دانشگاه فردوسی مشهد با هزینه‌ای بسیار پایین‌تر از پیمایش‌های مشابه، اجرا خواهد شد.  

این پژوهشگر علوم اجتماعی اضافه کرد: در تهیه گویه‌های پرسشنامه این پیمایش، از شاخص‌های جهانی و تجارب داخلی استفاده شده اما لازم است تا از یکسو، اساتید دانشگاهی علوم اجتماعی و از سوی دیگر چهره‌های فعال در عرصه نیکوکاری با نظرات خود، به تصحیح و تدقیق این پرسشنامه کمک کنند و همچنین راهکارهای خود را جهت اجرای هرچه بهتر پیمایش ارائه کنند.    

در ادامه این نشست دوساعته، حاضران به بیان نقطه‌نظرات و پیشنهادات خود در جهت برگزاری هرچه بهتر پیمایش پرداختند. موضوعاتی همچون: تدقیق تعریف مبنا از «نیکوکاری» در این پیمایش و بازطراحی گویه‌ها بر اساس این تعریف، ضرورت پرسش از «رفتار و عملکرد» افراد در زمینه نیکوکاری به جای پرسش از «نگرش» آنان، برنامه‌ریزی لازم جهت ارائه مؤثر نتایج پیمایش به خیریه‌ها و سیاستگذاران، فراهم‌آوردن بستر لازم برای آگاهی و استفاده عموم مردم از نتایج پیمایش، تولید «دانش» از »داده»های حاصل از پیمایش، حمایت از پژوهشگران و دانشجویان علاقه‌مند به پژوهش بر داده‌های پیمایش و ... از جمله مهم‌ترین مباحث مطروح در این جلسه بود. 

گفتنی است نخستین نشست هم‌اندیشی پیمایش ملی نیکوکاری، شهریورماه امسال با حضور جمعی از اساتید برجسته علوم اجتماعی در محل خیر ماندگار برگزار شده بود.