حمایت از زنان بی‌سرپرست که خود سرپرست خانوار هستند، یکی از اهداف مهم مؤسسه‌های خیریه‌ی زیر است. این زنان به دلیل فوت همسر یا سایر دلایل مسئولیت مالی و معیشتی خانواده را برعهده دارند. در شرایط عادی یا بحران‌های اقتصادی، زنان بی‌سرپرست با مشکلات بیشتری مواجه هستند. با افزایش فقر و نبود شغل مناسب برای تأمین نیازهای اولیه‌ی زندگی مانند غذا و پوشاک، آنها بیشتر در معرض آسیب‌های اجتماعی قرار می‌گیرند. برخی نهادهای حمایتی و مؤسسه‌های خیریه، برای کاهش آسیب‌های اجتماعی و حمایت از زنان بی‌سرپرست و بد‌سرپرست تهران برنامه‌هایی را دنبال می‌کنند که به شرح زیر است:

برای آگاهی بیشتر:

زنان کارآور هورا


مؤسسه‌ی خیریه‌ی نورا (محبان الزهرا)

احترام و حفظ کرامت انسانی اولین ارزش مؤسسه‌ی خیریه‌ی نورا است. نورا در تلاش است تا با حمایت‌های مادی و معنوی و رفاهی از افراد و خانواده‌های نیازمند، آنان را به چرخه‌ی امید برگرداند. نورا خود را موظف می‌داند تا نسبت به مصرف بهینه‌ی منابع و همچنین به رویت‌گذاشتن نحوه‌ی مصرف آن برای خیرین و عموم افراد فعال باشد.


همایش سالانه‌ی مؤسسه‌ی خیریه نورا سال ۱۳۹۳ (هتل انقلاب)

برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج‌ شده رجوع کنید: (https://nooracharity.com/)


یکی از بزرگ‌ترین بخش‌هایی که در مؤسسه‌ی خیریه‌ی نورا مورد حمایت قرار می‌گیرند و از خدمات جامع حمایتی و معیشتی آن استفاده می‌نمایند، گروه زنان سرپرست خانوار هستند. به طوری که از ۷ گروهی که از خیریه‌ی نورا خدمات دریافت می‌نمایند زنان سرپرست خانوار هستند. این گروه‌ها شامل:

1. زن سرپرست خانوار به علت عدم صلاحیت سرپرستی شوهر

2. زن سرپرست خانوار به علت طلاق

3. زن سرپرست خانوار دارای همسر زندانی

4. زن سرپرست خانوار دارای همسر فوت شده

5. زن سرپرست خانوار دارای همسر معتاد

6. زن سرپرست خانوار دارای همسر مفقودی

7. دختر مجرد سرپرست خانوار

زنان سرپرست خانوار از جمله اقشار ضعیف و کم توان جامعه هستند که از فرصت‌های شغلی، مهارت‌های فنی و حرفه‌ای و سطح سواد پایینی برخوردارند و با مشکلات اقتصادی زیادی به دلیل تأمین هزینه‌های زندگی خود و فرزندانشان مواجه هستند، که این امر زمینه‌ی آسیب‌پذیری آنها را در جامعه افزایش می‌دهد. زنان سرپرست خانوار به زنانی اطلاق می‌شود که بدون حضور منظم یا حمایت مالی یک مرد، سرپرستی خانواده را به عهده دارند و مسئولیت اقتصادی خانواده را خود به تنهایی به دوش می‌کشند. این تعریف زنان طلاق‌گرفته، بیوه، زنانی که همسرشان معتاد، از کار افتاده یا بیکارهستند و مجبور هستند هزینه‌ی زندگی را خود تأمین کنند و یا زنانی که همسرشان مهاجرت کرده‌اند، را نیز دربر می‌گیرد.

واقعیت آن است که با توجه به ارزش‌ها و هنجارهای اجتماعی فرهنگی، سنت، فقر، بی‌سوادی و نگرش‌های عمومی منفی که نسبت به قضیه «تک سرپرستی زنان» وجود دارد، زمینه برای، انزوا، طردشدگی از جانب دوستان و فامیل، محرومیت، حاشیه‌نشینی، اعتمادبه‌نفس پایین، ترس و اضطراب، کمبودهای عاطفی، پیشنهادهای نامطلوب و سوءاستفاده از زنان در جامعه دو چندان می‌شود.


خیریه‌ی مهر و ماه شمیرانات

مؤسسه‌ی توانمندسازی زنان و کودکان مهر و ماه در آذر سال ۱۳۹۱ در محله‌ی فرحزاد شروع به کار کرد و در اسفند سال 93 موفق به اخذ مجوز از سازمان بهزیستی کشور به شماره ثبت ۳۵۶۳۷ شد. این مؤسسه تشکلی است غیردولتی و غیرانتفاعی که در جهت توان‌افزایی زنان و کودکان آسیب‌دیده یا در معرض آسیب فعالیت می‌کند.

ساختار مؤسسه شامل: هیئت مؤسس، هیئت‌امنا، هیئت‌مدیره، مدیرعامل و بازرسان است. لازم به ذکر است مؤسسه به روش هیئت‌امنایی اداره می‌شود که هر سه سال یکبار انتخابات از میان همه‌ی اعضا، انجام می‌شود.


برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج شده رجوع کنید: (https://mehr-o-mah.com/)


مأموریت

توان‌افزایی زنان و کودکان آسیب‌دیده یا در معرض آسیب، بدون توجه به قومیت، ملیت، جنس، جنسیت، مذهب برای رسیدن به جامعه‌ای سالم و انسانی.


چشم‌انداز

به امید روزی که جامعه‌ای عاری از زنان و کودکان آسیب‌دیده داشته باشیم. هیچ کودک و زنی در ایران مورد تبعیض و خشونت و بهره‌کشی قرار نگیرد و زمینه‌ی آموزش و رشد همه‌جانبه‌ی زنان و کودکان فراهم گردد. چشم‌انداز و مأموریت فوق با روش‌های آموزش، توان‌افزایی و مددکاری اجتماعی و روان‌شناسی با تأکید بر مشارکت محلی محقق می‌شود.


انجمن ملی زنان کارآفرین

انجمن ملی زنان کارآفرین به‌منظور اشاعه‌ی فرهنگ کارآفرینی در جامعه‌ی زنان ایرانی به دنبال اجرای موفق «طرح ملی ترویج فرهنگ کارآفرینی و توان‌افزایی زنان کارآفرین» به همت تعدادی از کارآفرینان و صاحبان کسب‌وکار شکل یافته و در اسفندماه ۱۳۸۳ مجوز فعالیت خود را از وزارت کشور با نام انجمن ملی زنان کارآفرین به ثبت رسانده است.


برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج شده رجوع کنید: (https://www.nawe.ir/)


مؤسسین و اعضای انجمن به‌منظور پایدارسازی طرح ملی ترویج فرهنگ کارآفرینی و توان‌افزایی زنان کارآفرین که برای اولین‌بار در کشور و در سطح ملی موضوع کارآفرینی زنان را مطرح و از طریق برنامه‌های مستمر و هماهنگ آموزشی، مشاوره‌ای و تهیه‌ی فیلم و خبرنامه و برگزاری سمینارهای آموزشی در سطح مدیران ارشد استان‌ها ترویج کرد، ضمن برخورداری از تجارب مؤثر در فرایند کارآفرینی و طی مسیر ایجاد و توسعه‌ی کسب‌وکارهای جدید در تعامل و هم‌اندیشی با یکدیگر، ضرورت حرکت جمعی در این راه را حس کرده و بر آن شدند تا نسبت به ایجاد تشکلی حرفه‌ای اقدام نمایند. چه از این طریق ضمن ارتقای ظرفیت مدیریت کارآفرینان، پیوند با دیگر عناصر مؤثر در محیط کارآفرینی از جمله دولت، سازمان‌های غیردولتی مرتبط، نهادهای عمومی همچون بانک‌ها و دانشگاه‌ها تسهیل خواهد شد. مضاف بر آن که این جمع نیز زمینه‌ی پرورش و توسعه‌ی استعدادهای جوان دارای ایده‌های خلاق در عرصه‌ی کارآفرینی را فراهم خواهد ساخت.

برای آگاهی بیشتر:

خیریه پیوند گل نرگس


اهداف انجمن عبارت‌اند از:

  • کمک به ترویج کارآفرینی
  • کمک به بهبود و اصلاح سیاست‌ها در حمایت از کارآفرینی زنان
  • ترویج یک بستر مناسب برای پرورش نوآوری
  • ارائه‌ی پشتیبانی برای رسمی‌کردن خدمات آموزشی، تحقیقاتی و مشاوره‌ای
  • ایجاد یک ارتباط پایدار و مناسب بین کارآفرینان، دولت، بانک‌ها و سایر ذی‌نفعان
  • ایجاد راه‌حل‌های شبکه‌ای در بین زنان کارآفرین در داخل و خارج از کشور


مؤسسه‌ی خیریه‌ی ارتقای کفیت زندگی زنان آتنا

مؤسسه‌ی خیریه‌ی ارتقای کیفیت زندگی زنان آتنا مؤسسه‌ای غیردولتی و غیرانتفاعی است که در دی‌ماه سال 1393 در دو حوزه‌ی پیشگیری و مداخله در آسیب‌های اجتماعی با هدف توانمندسازی زنان و دختران، با مجوز رسمی سازمان بهزیستی و به شماره ثبت 35202 شروع به فعالیت نموده است. حمایت از خانواده‌های تحت‌پوشش آتنا در زمینه‌های آموزشی، پشتیبانی مالی، کارآفرینی و آموزش مرتبط با اشتغال، پزشکی و روان‌شناسی انجام می‌شود.


برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج شده رجوع کنید: (https://atena-ngo.com/)


به‌صورت کلی تمامی زنان و دختران، گروه هدف مؤسسه هستند؛ اما باتوجه‌به هویت خیریه، بدون شک اقشار محروم و آسیب‌پذیر جامعه در اولویت برنامه‌ها و پروژه‌های مؤسسه هستند. البته در این راه هر اقدام و فعالیتی که منجر به ارتقای کیفیت زندگی زنان شود - حتی اگر گیرنده‌ی خدمات مردان یا پسران باشند - از مجموعه اقدامات مؤسسه تلقی خواهد شد. برای نمونه مؤسسه طرح‌های آموزشی مختلفی را برای فرزندان پسرِ زنان سرپرست خانوار نیز برگزار می‌نماید که در نهایت هدف آن ارتقای کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار خواهد بود.


مهم‌ترین موضوعاتی که می‌تواند هدف فعالیت‌های مؤسسه در سه حوزه پیشگیری، مداخله و پیگیری باشد عبارت‌اند از:

1) بحران بلوغ دختران

2) ازدواج زودهنگام

3) آسیب‌های ناشی از ناآگاهی در روابط با جنس مخالف برای دختران

4) بحران ازدواج با توجه به افزایش سن ازدواج دختران

5) سلامت زنان و دختران

6) آموزش زنان و دختران

7) کارآفرینی و اشتغال زنان و دختران

8) اعتیاد زنان و دختران

9) فرار زنان و دختران از منزل

10) آسیب‌های ناشی از طلاق عاطفی و خانواده‌های نابسامان برای زنان و دختران

11) تکدی زنان و دختران

12) زنان سرپرست خانوار

13) خشونت علیه زنان

14) بزهکاری در زنان

15) طلاق و آسیب های ناشی از آن در زنان

16) روسپی‌گری

برای آگاهی بیشتر:

خیریه شاخه امید طوبی

در مجموع فارغ از موضوعات فوق‌الذکر ازآنجایی‌که ارتقای کیفیت زندگی هیچ انتهایی ندارد و در هر سطحی می‌توان به کیفیتی بالاتر از زندگی دست‌یافت، می‌توان گفت که چشم‌انداز فعالیت‌های مؤسسه برای زنان و دختران محدود به گروه یا مشکل خاصی نبوده و هدف نهایی ما گستردگی فعالیت‌ها برای تمامی زنان و دختران است. البته مؤسسه در گام نخست به‌هیچ‌وجه قصد ندارد که در تمامی حوزه‌های فوق‌الذکر هم‌زمان اقدام به فعالیت نماید و به‌عنوان پروژه‌ی اول خود توانمندسازی دختران خصوصاً دختران خانواده‌های محروم را هدف قرار داده است.


فعالیت‌های رایج

- حمایت و توانمندسازی 200 خانواده‌ی تحت‌پوشش

- حمایت و پیگیری درمان بیماران نیازمند ارجاعی

- کارآفرینی و اشتغال‌زایی برای زنان سرپرست خانوار

- برگزاری کارگاه‌های آموزشی

- پیگیری پروژه‌های توسعه‌ی روستایی؛ شناخت، بررسی نیازها و اجرا

- آموزش، حمایت و توانمندسازی قربانیان خشونت خانگی

- ریشه‌یابی، پژوهش و پیگیری مطالبات در مسئله‌ی کودکان فاقد هویت و شناسنامه

طرح دختران ارغوانی (پیشگیری از آسیب­های اجتماعی در دختران محدوده‌ی سنی 12 تا 18 سال با روش آموزش گروهی مشارکتی)


انجمن خیریه‌ی طهورا

انجمن خیریه‌ی طهورا در 21 خرداد 1384 فعالیت خود را با هدف امور خیریه و نیکوکاری در منطقه‌ی شهریار تهران با اخذ مدرک از وزارت کشور آغازکرد. فعالیت اصلی این خیریه حمایت از ایتام و زنان نیازمند است؛ اما در عرصه‌های دیگری چون کودکان و نوجوانان - نیازهای اساسی - دینی و مذهبی - زنان و خانواده - اشتغال و کارآفرینی - خدمات مشاوره و آموزش - خدمات فرهنگی، هنری و وزرشی هم فعالیت دارد.


برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج شده رجوع کنید: (http://tahoora-ngo.blogfa.com/)


به‌طورکل گروه هدف این مؤسسه‌ی خیریه: ایتام، بیماران، نیازمندان، خانواده، دانش‌آموزان، کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست، زنان، جوانان، دانش‌آموزان و دانشجویان است.

خیریه‌ی طهورا در 14 بهمن سال 1400، به توزیع غذای گرم و پک معیشتی، توزیع لباس بین مددجویان و پرداخت 3,900,000 تومان پول نقد برای سهم معیشت و درمان پرداخته است.