محاصره‌ی غذا، آب، سوخت، و داروها و تجهیزات ضروری توسط رژیم اشغالگر قدس، درد و رنج عظیمی را بر فلسطینیان تحمیل کرده است. در این مقاله در ابتدا شرح مختصری از بحران‌های فاجعه‌بار غزه بر اثر بمباران رژیم غاصب صهیونیستی آورده شده است. سپس به شرح مذاکرات و همکاری‌های لازم کمیته‌ی بین‌المللی نجات (IRC) و اقداماتی که برای اعلام آتش بس بین دو کشور و تأمین امکانات بهداشتی و غذایی و... برای غیرنظامیان غزه انجام داده است، می‌پردازیم.



فاجعه‌ی انسانی

در غزه، بیش از 2 میلیون غیرنظامی فلسطینی هر روز با خطر و فاجعه روبه‌رو هستند. دبیرکل سازمان ملل متحد این را «فاجعه‌ی انسانی» خواند. به دنبال کار تیم‌های ارزیابی IRC در محل و آغاز جریان کمک از مصر به غزه، IRC پاسخی به بحران انسانی ناشی از درگیری فعلی را آغاز می‌کند.

با ادامه‌ی مذاکرات شورای امنیت سازمان ملل و نزدیک شدن به رأی‌گیری دیگر، IRC فوراً از شورا می‌خواهد قطعنامه‌ای را اتخاذ کند که در آن خواستار آتش‌بس پایدار برای محافظت از غیرنظامیان و تضمین دسترسی بدون مانع بشردوستانه برای جلوگیری از گرسنگی است. محاصره‌ی غذا، آب، سوخت، و داروها و تجهیزات ضروری توسط صهیونیست‌ها، درد و رنج عظیمی را بر فلسطینیان تحمیل کرده است. آخرین داده‌ها نشان می‌دهد تقریباً همه‌ی خانوارها هر روز وعده‌های غذایی خود را حذف می‌کنند: در چهار خانوار از هر پنج خانوار در استان‌های شمالی و نیمی از خانوارهای آواره در استان‌های جنوبی، مردم تمام روزها و شب‌ها را بدون غذا می‌گذرانند. کمیته‌ی بین‌المللی نجات (IRC) از شرکای محلی حمایت می‌کند تا غذای کمی که در غزه در دسترس است را به برخی از آسیب‌پذیرترین خانواده‌ها برسانند.


باب کیچن، معاون امور اضطراری در IRC، گفته:

فلسطینی‌ها در غزه فقط بر اثر بمب‌ها و گلوله‌ها نمی‌میرند، بلکه اکنون بر اثر گرسنگی نیز از بین می‌روند. غزه برای دو میلیون غیرنظامی که نیمی از آنها کودک هستند به یک کابوس اجتناب‌ناپذیر تبدیل شده است. واقعیت نگران‌کننده این است که نیمی از جمعیت در غزه از گرسنگی می‌میرند. این وضعیتی غیرقابل دفاع و ناعادلانه است که مستلزم توجه فوری است. رژیم اشغالگر قدس باید اجازه دهد غذا و آب سالم به تمام غزه برسد. به‌طور همزمان، آتش‌بس پایدار برای نجات جان فلسطینی‌ها ضروری است.


بیشتر بدانید:

آمار خیریه‌ی محافظت از کودکان (Save the Children)


IRC در حال پاسخگویی به بحران غزه با حمایت از شرکای اختصاصی خود است که خدمات ضروری بهداشتی، پزشکی و روانی اجتماعی، آموزش و اقلام امداد اضطراری مانند غذا و لباس زمستانی را ارائه می‌دهند. این شامل تهیه‌ی داروهای ضروری و تجهیزات پزشکی، تخصص در مورد بهداشت عمومی در شرایط اضطراری، ابزار و رویکردهای حمایت از کودکان در محیط‌های درگیری و حمایت مالی برای خرید، بسته بندی و توزیع اقلام کمکی ضروری است.


بسته شدن مرزها و منع سفر آسیب‌دیدگان جنگ

سیستم مراقبت‌های بهداشتی سقوط کرده است و حملات به بیمارستان‌ها باعث شده بسیاری از جمعیت غزه به هیچ درمانی دسترسی نداشته باشند. Insecurity Insight 345 حادثه‌ی خشونت علیه مراکز درمانی و متخصصان را در سراسر غزه و کرانه باختری در طول هفت هفته‌ی اول درگیری ثبت کرد. با پایان یافتن ذخایر سوخت، پزشکان و پرستاران برای درمان بیماران و مجروحان ناتوان می‌شوند؛ درحالی‌که بسته شدن مداوم مرزها مانع از سفر بیماران غزه به فلسطین اشغالی، کرانه باختری یا بیت‌المقدس شرقی برای درمان می‌شود.



با عدم دسترسی 95% مردم غزه به آب سالم و 1.9 میلیون آواره در مکان‌های شلوغ، IRC درباره‌ی شیوع قریب‌الوقوع بیماری عفونی در غزه هشدار می‌دهد. از آنجایی که ساکنان به منابع آب آلوده متکی هستند و به بهداشت مناسب دسترسی ندارند، بیماری‌های ناشی از آب، مانند وبا و حصبه، ناگزیر گسترش خواهند یافت.

رژیم صهیونیستی مقدار کمک‌های وارد شده به غزه را پس از 7 اکتبر به‌شدت محدود کرده است. قبل از جنگ، روزانه 500 کامیون کمک به غزه وارد می‌شد. با افزایش نیازها، افزایش عظیمی در کمک‌ها مورد نیاز است. ارسال کمک به دلیل آسیب به جاده‌ها، کمبود سوخت و آواره شدن و مرگ کارکنان امدادرسان بشردوستانه محدودتر شده است. بهبود غزه پس از پایان جنگ به این بستگی دارد که صهیونسیت‌ها به سیاست خود مبنی بر جلوگیری از ورود کالاها و خدمات اساسی به غزه با چه شدتی ادامه دهند.


تیم تدارکات (IRC) در حال خدمت‌رسانی در غزه

کاهش مرگ و رنج مردم غیرنظامی فلسطینی در غزه ضروری است. IRC از نزدیک وضعیت در اراضی اشغالی فلسطین (oPt) را رصد و ارزیابی می‌کند. IRC تیمی در مصر دارد و در حال کار با شرکای خود هستند تا تدارکات را تحویل و خدمات بهداشتی سفارشی و تخصصی، آب و فاضلاب، حفاظت از کودکان و زنان و مداخلات روانی-اجتماعی را به میلیون‌ها نفری که نیاز مبرم دارند، ارائه دهند. پاسخ IRC در oPt بر اساس تجربه و تخصص جهانی آنها در واکنش اضطراری و همچنین حضور طولانی مدت آنها در منطقه است. در سال 2022، تیم‌های IRC در سراسر سوریه، لبنان، اردن، عراق، یمن و لیبی به 6.3 میلیون نفر کمک کردند. کمیته‌ی بین‌المللی نجات (IRC) خواستار آتش‌بس پایدار برای محافظت از فلسطینی‌ها در برابر آسیب و امکان تغییر گام در کمک‌های ارائه شده به مردم در سراسر غزه است.


بیشتر بخوانید:

آمار خیریه‌های بازدارنده‌ی خشونت مسلحانه


سام دوردن، سرپرست تیم بحران IRC برای اراضی اشغالی فلسطین گفت: «در عرض چند هفته، غزه به خطرناک‌ترین مکان در جهان برای غیرنظامیان تبدیل شد. ده‌ها هزار نفر کشته شده‌اند، بیش از سه چهارم جمعیت آواره شده‌اند و زیرساخت‌های حیاتی ویران شده است. در حال حاضر، مردم غزه برای زنده ماندن به کمک‌های بشردوستانه گسترده نیاز دارند؛ اما بیش از هر به احیای خدمات عمومی و حق اولیه برای زندگی بدون ترس نیازمند‌ند».