مصاحبه با آقای عارفی | خیریۀ نوباوران جوان

لطفاً معرفی از خود بیان بفرمایید.

بنده عارفی هستم؛ خادم مؤسسه نوباوران جوان بم. متولد سال 1359ام و در مقطع کارشناسی رشته‌های دینی، عربی و الهیات تحصیل کرده‌ام. ما از سال 1380 فعالیت خود را به‌طور رسمی  شروع کردیم. پیش از آن نیز از سال 1373 فعالیت خود را به‌صورت حرکت مردمی انجام می‌دادیم؛ اما سال 1380 ابتدا از سازمان ملی جوانان سابق مجوز گرفتیم و پس از ادغام این سازمان با ورزش جوانان، مجوز خود را از ورزش جوانان و فرمانداری دریافت کردیم. 

فعالیت ما در حوزه‌ی ورزش و جوانان و در زمینه‌ی اعتقادی و مذهبی صورت می‌گیرد. فعالیت داریم. زیرشاخه‌های مختلفی در مجموعه‌ی فرمانداری وزارت کشور تشکیل شده است؛ اما  اگر اشتباه نکنم مؤسسه‌ی ما اولین سازمان مردم نهادی بود که پیش از زلزله در حوزه‌ی جوانان بم شکل گرفت. ما تا امروز در راستای مأموریتی که طبق اساس‌نامه برعهده داریم فعالیت می‌کنیم و امیدواریم بتوانیم مؤثر باشیم.

وضعیت خیرخواهی استان کرمان | عقیل عارفی

وضعیت خیرخواهی را در استان کرمان و به‌ویژه شهرستان بم چطور توصیف می‌کنید؟

وضعیت خیرخواهی در استان کرمان مطلوب است؛ در شهر بم نیز خوب بود و حالا بهتر شده است. مردم بیشتر با واژه‌ی «کار خیر» نیکوکاری انجام می‌دهند. مردم حس کرده‌اند که سازمان‌های مردم‌نهادی که از درون خود مردم آمدند درجهت اهداف نیکوکارانه‌ی آن‌ها فعالیت می‌کنند.

خیریه‌هایی که در حوزه‌های درمانی، محیط‌زیست و ورزش جوانان تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند نیز قطعاً تأثیر‌گذار و کمک‌کننده‌اند و در راستای اهداف خود نقش‌آفرینی می‌کنند. درمجموع به نظر من فضا مثبت است.

اتفاقات تأثیرگذار بر وضعیت خیرخواهی | عقیل عارفی

مهم‌ترین اتفاقاتی که در چند سال اخیر بر خیریه‌ی شما و سایر خیریه‌ها تأثیر گذاشته را چه می‌دانید؟

همه‌گیری کرونا قطعاً هم از نظر مالی و هم از نظر به‌خطر افتادن سلامتی تأثیرات بسیاری گذاشت؛ با وجود این داوطلبان ما دست از آن هدف خود برنداشته و در میدان باقی ماندند. این ظرفیت شکل گرفته و افراد به این مسئله واقف‌اند که کار مردمی باید صورت گیرد و دوام داشته باشد.

چالش‌های خیریه | عقیل عارفی

مهم‌ترین چالش مؤسسه‌ی خیریه‌ی را چه چیزی می‌‌دانید؟

مشکلی که شاید برای مجموعه‌ها‌ی دیگر نیز وجود داشته باشد: نداشتن منابع مالی و امکانات کافی. این موارد برای مجموعه‌ی ما و دیگر مجموعه‌ها معضلاتی ایجاد کرده است. کار خیر نیازمند حمایت است؛ افزایش منابع مردمی، در اختیار داشتن مکان و دسترسی به امکانات در این راستا بسیار کمک‌کننده‌اند.

اولویت امر خیر در استان کرمان | عقیل عارفی

از نظر شما اولویت امر خیر در شهرستان بم و استان کرمان چیست؟

به نظر من مباحث آموزشی و درمانی در رأس امور قرار دارند.

چالش‌های فضای خیرخواهی استان کرمان | عقیل عارفی

چشم‌انداز وضعیت خیرخواهی و خیریه‌ها را در چند سال آینده چطور ارزیابی می‌کنید؟

در حال حاضر که وضعیت خیرخواهی مطلوب است. در آینده نیز باید با فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی مردم را بیش از پیش به کار خیر جذب کنیم تا روندی رو به رشد را در این محیط شاهد باشیم.

راهکارهای بهبود وضعیت خیرخواهی | عقیل عارفی

اگر شما یک سیاست‌گذار بودید و می‌توانستید قانونی برای بهبود وضعیت خیر وضع کنید، چه می‌کردید؟

پیش از هر چیز یک سازمان واحد را به‌عنوان متولی مؤسسات خیریه تعیین می‌کردم. در ادامه سازمان‌های خیریه را در دسته‌ها و حوزه‌های متفاوتی دسته بندی می‌کردم تا نظم بر فضای خیر حاکم شود. در گام بعدی نیز با رویدادهایی چون همایش‌های سالانه این بخش‌های متفاوت را در ارتباط با یکدیگر قرار می‌دادم. در حقیقت یک شبکه‌ی ارتباطی‌ استان با استان و شهرستان با شهرستان تشکیل می‌دادم. ما باید دیدگاه‌های یکدیگر استفاده کنیم و تجربیات خود را در اختیار یکدیگر قرار دهیم.

تاثیرات فضای مجازی بر وضعیت خیرخواهی | عقیل عارفی

فناوری و فضای مجازی چه تأثیری در فعالیت‌های شما داشته است؟

فناوری تأثیر فوق‌العاده مطلوبی بر کار ما داشته و بسیار مطلوب بوده است. کارهای نوشتاری و اداری به‌دت کاهش یافته و برنامه‌ریزی و انتشار فعالیت‌ها بسیار تسهیل شده است. این امر خود بر تبلیغات بهتر و جذب مؤثرتر مردم به سمت کار خیر نیز اثرگذار است.

شبکۀ ارتباطی بین خیریه‌ها | عقیل عارفی

ارتباط خیریه‌‌ها را باهم چطور توصیف می‌کنید؟ آیا مؤسسات خیریه با هم همکاری می‌کنند؟

این ارتباط عالی است. ما در شهر بم، از سال 1373 تا الآن در قالب جلساتی با یکدیگر نشست هم‌اندیشی داریم و این جلسات دوره‌ای را در خود مراکز برگزار می‌کنیم. دوستان از مؤسسات گوناگون گرد هم می‌آیند و نقطه نظرات و برنامه‌های خود را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. در این جلسات همگی با همدیگر آشنا شده و ارتباط برقرار می‌کنند.

البته ما نمی‌خواهیم این جلسات رسمی باشد؛ دوستانه در کنار همدیگر مسائل و برنامه‌ها را رصد می‌کنیم و با هم مشورت می‌کنیم. ما خوشبختانه این روال را در بم داشته‌ایم. حتی در زمان همه‌گیری کرونا نیز در قالب گروهی در فضای مجازی اطلاعات را به همدیگر می‌رساندیم.

علل موفقیت و شکست خیریه‌ها | عقیل عارفی

دلیل موفق بودن یا نبودن خیریه‌ها را چه می‌دانید؟

موفقیت خیریه‌ها در گرو این است که با یکدیگر روابط سالم داشته باشند و به دور از اختلاف و رقابت‌های مضر اهداف خود را پیگیری کنند.