مصاحبه با آقای بنی‌اسدی | موسسه خیریه کمک

لطفاً معرفی مختصری از خودتان و مؤسسه‌ی خیریه‌ی کمک بیان بفرمایید.

بنده محمد بنی‌اسدی مقدم هستم؛ دارای دیپلم و متولد 1344. حدود سیزده-چهارده سال است که در حوزه‌ی بیماران سرطانی استان فعالم. اول در مجموعه‌ی یاس بودم؛ و بعد از تأسیس خیریه‌ی کمک، با حفظ فعالیتم در یاس، بیشتر کارم را به مؤسسه‌ی کمک معطوف کرده‌ام. کمک خیریه‌ای است که از کودکان مبتلا به سرطان کرمان حمایت می‌کند. حدود سه سال از تأسیس این خیریه می‌گذرد و شکرخدا تا به امروز پیشرفت‌های خوبی در همه‌ی زمینه‌ها داشته است.
تعدادی از دوستان نام‌آشنای استان هم جزو اعضای هیئت‌مدیره و هیئت‌امنای این مؤسسه هستند؛ که همه دست‌به‌خیرند و سعی می‌کنند در این مجموعه خدمتی به کودکان برسانند. سمت بنده در خیریه‌ی کمک، معاونت جذب کمک‌های مردمی برای خانواده‌های کودکان مبتلا  به سرطان است؛ کمک‌ها هم به‌صورت نقدی صورت می‌گیرد و هم به‌صورت غیرنقدی.

 دراین‌باره اولین اصل ما این است که کاملاً به نیت خَیِراحترام می‌گذاریم. برای مثال یک نفر مبلغی به ما می‌دهد و می‌گوید این را حتماً صرف لوازم‌التحریر بچه‌ها بکنید؛ ما این را هزینه می‌کنیم و به خانواده‌ها لوازم‌التحریر و چیزهای دیگر می‌دهیم؛ تمام این خریدها ثبت می‌شود تا امکان رهگیری آن‌ها توسط خیر و یا کسانی دیگر فراهم باشد. درِ خیریه‌ی ما برای گزارش‌دهی باز است و به هرکسی اطلاعات بخواهد در اختیارش قرار می‌دهیم.

البته فعالیت دیگری هم انجام می‌دهیم که بنده مسئولیتش را به‌عهده دارم. ما تعدادی تابلوی گل نقره داریم که برای مراسم ختم، و مراسم‌های دیگری به مردم اجاره می‌دهیم؛ درصد حمل‌ونقل و سرویس آن با خودمان است و هزینه‌ای که بابت اجاره‌ی این‌ها دریافت می‌کنیم برای غذا، پوشاک و یا داروهای کودکان هزینه می‌کنیم.

ایده تاسیس خیریه | محمد بنی‌اسدی مقدم

چرا فکر تأسیس خیریه‌ای به غیر از یاس به ذهنتان رسید؟

ببینید مجموعه‌ی یاس به بیماران مبتلا به سرطان بزرگسال اختصاص دارد؛ اما مؤسسه‌ی کمک مخصوص کودکان مبتلا به سرطان است. درواقع ما در یاس زیرمجموعه‌ی مؤسسه محک به شمار می‌رویم؛ اما از منابع محک استفاده نمی‌کنیم و خودمان کمک‌ها را جذب می‌کنیم.

توصیف کرمان | محمد بنی‌اسدی مقدم

شهر کرمان را برای یک غیربومی چگونه توصیف می‌کنید؟

کرمان مردم بسیار خونگرم و مهمان‌نوازی دارد. ازلحاظ اقتصادی و کشاورزی نیز از استان‌های برتر ایران است. این استان معادن سرشاری دارد و در حوزه‌ی کشاورزی نیز پسته، خرما و محصولات دیگری را صادر می‌کند. درمجموع کرمان ظرفیت‌های بسیار خوبی دارد.

فضای خیرخواهی در کرمان | محمد بنی‌اسدی مقدم

وضعیت خیریه‌ها را در کرمان چطور ارزیابی می‌کنید؟

به نظر من خیریه‌ها در کرمان خوب کار می‌کنند؛ البته مردم نیز خوب کمک می‌کنند. امیدوارم بتوانیم بیشتر اعتماد مردم را جذب کنیم تا کمک بیشتری به ما بکنند و اوضاع خیر بهتر و بهتر شود.

چالش‌های خیریه در استان کرمان | محمد بنی‌اسدی مقدم

به نظر شما مهم‌ترین مشکلات خیریه‌ها در شهر کرمان چه چیزهایی است؟

تنها مسئله چالش‌های مالی و پولی است. برای مثال درخصوص همین بحث سرطان، الآن داروها بسیار گران شده و ما ازلحاظ مجموعه‌ی بهداری و بیمارستانی در جایگاه پایینی هستیم؛ بهبود این شرایط مستلزم حمایت مالی قابل‌توجهی است. 

البته ما در این زمینه یک مرکز در حال ساخت داریم: پی‌تی اسکن مجموعه‌ی کمک، که مرکزی فوق‌پیشرفته‌ای است در میدان اول هفت باغ. با این حال به کمک‌های زیادی احتیاج داریم. در حال حاضر تأسیس ساختمانی درمانی را شروع کرده‌ایم و امیدواریم بتوانیم این ساختمان را تمام کنیم تا کسانی که محتاج آن هستند مجبور نباشند به استان‌ها یا شهرهای دیگر و حتی کشورهای خارج بروند.

وضعیت خیرخواهی در کرمان | محمد بنی‌اسدی مقدم

مردم کرمان را در حوزه خیر افراد فعالی می‌بینید؟

بله؛ مردم کرمان در کار خیر فعال‌اند. فقط باید به ما اعتماد کنند و اطمینان داشته باشند که ما واقعاً کمک و پول‌هایی که داده‌اند را برای بیماران استفاده می‌کنیم.

عواما اثرگذار بر خیرخواهی در کرمان | محمد بنی‌اسدی مقدم

طی چند سال گذشته، چه حادثه‌ای بیشترین تأثیر را روی کار شما داشته است؟

کرونا متأسفانه خیلی از فعالیت‌های تحت تأثیر قرار داد؛ و نه‌تنها ما بلکه جاهای دیگر را نیز با محدودیت مواجه کرد. ما اوایل برنامه‌های بسیاری داشتیم، جشن‌هایی داشتیم که کودکان و خانواده‌هایشان را در آن‌‌ها دعوت می‌کردیم و از نظر روحی و روانی به آن‌ها رسیدگی می‌کردیم؛ ولی بنا به دستور بهداشتی مبنی بر منع تجمع افراد به این فعالیت‌ها ضربه‌ی چشمگیری وارد شد.

افق پیش روی فضای خیرخواهی در کرمان | محمد بنی‌اسدی مقدم

وضعیت چهار-پنج سال آینده‌ی خیریه‌ها را چطور می‌بینید؟

با این وضعیت اقتصادی اصلاً وضعیت خوبی را پیش‌بینی نمی‌کنم. الآن با وجود گرانی‌ها و مشکلات دیگر تنها امیدواریم که مردم همان روند قبلی خود را حفظ  کنند و کمک کنند.

جذب خیرین | محمد بنی‌اسدی مقدم

از چه طریقی خیرین را جذب فعالیت خود می‌کنید؟

اولین شیوه‌ی جذب به‌واسطه‌ی ایجاد شناخت از مجموعه است؛ خیرین از افراد تشکیل‌دهنده‌ی خیریه شناخت دارند و به این واسطه جذب آن می‌شوند. 

علاوه بر این تبلیغاتی انجام دادیم و صحبت‌هایی شده که تا حدی اعتماد مردم را جذب کرده است. مثلاً فرض کنید برای همین محرم و صفری که پیش روست ما تبلیغ می‌کنیم و خیلی از دوستانی که با ما برخورد دارند و می‌دانند که چه‌کاری برای بچه‌ها انجام می‌دهیم، نذری‌هایشان را به ما می‌دهند و می‌گویند این‌ها به‌صورت هدفمند به نیازمندان بدهید.

راهکارهای بهبود فضای خیرخواهی در کرمان | محمد بنی‌اسدی مقدم

فرض کنید یک سیاست‌گذار از شما برای بهبود وضعیت خیریه‌ها یک راهکار می‌خواهد؛ چه چیزی به او می‌گویید؟

ما چیزی از دولت نمی‌خواهیم؛ دولت هم چیزی ندارد که به ما بدهد. اما بهتر است این قوانین دست‌وپاگیر و  فرایندهای مربوط به خیریه‌ها را تسهیل کنند. مثلاً برای گرفتن یک پروانه‌ی ساختمان یا گرفتن یک مجوز برای خیریه واقعاً وقت صرف کنند و ما را در کوچه پس کوچه‌های قانون‌های اداری نگذارند. ما توقع داریم که با ما همکاری کنند؛ فقط همین.

پیشنهاد فعالیت در فضای خیرخواهی | محمد بنی‌اسدی مقدم

اگر امروز خیری با قصد تأسیس یک خیریه در کرمان نزد شما بیاید، شما توصیه خواهید کرد که در چه زمینه‌ای فعالیت کند؟

الآن متأسفانه خیریه‌ها این‌قدر زیاد شده‌اند که نمی‌شود تصمیم گرفت. به‌طور خاص من الآن نمی‌دانم کرمان به چه چیزی احتیاج دارد؛ چون خیریه‌های بسیاری در کرمان وجود دارند. با وجود این شاید بتوان گفت بحث بیکاری در کرمان جای کار دارد. به نظرم اگر خیریه‌ای بتواند در این زمینه فعالیت بکند، خیریه‌ی خوبی خواهد بود.

در آخر باید بگویم که کار خیر عشق می‌خواهد. من شغلم آهن‌فروشی است؛ بعضی از مواقع در مغازه را می‌بندم و کار را تعطیل می‌کنم؛ به‌خاطر آن عشق و علاقه‌ای که به هم‌نوع خودم دارم. وقتی به یک فرد نیازمند کمک می‌کنم از روی دل‌وجان و با عشق این کار را انجام می‌دهم و وقتی که نتیجه‌ی کار را می‌بینم شاد می شوم. کار خیر عشق می‌خواهد، باید عاشق باشی و نیاز یک نیازمند را بدانی و درک کنی که این فرد واقعاً به تو احتیاج دارد.