در ادامه مصاحبههای محیط خیرخواهی استان فارس به گفتوگو با دکتر شریف از مجمع خیران نخبهپرور فارس پرداختیم. در ادامه با ما همراه باشید.
مجمع خیران نخبهپرور فارس | دکتر حبیب شریف
یکی از اهداف بنیاد نخبگان، شناسایی و هدایت استعدادهای برتر بهمنظور نخبهشناسی، نخبهپروری، نخبهگزینی و نخبه گماری و سپس تکریم از نخبگان و الگوسازی از آنهاست. در همین راستا و به همین منظور در استان فارس، مجمع خیران نخبهپرور فارس بهعنوان اولین سازمان خیریه مردمنهاد فعال در حوزه نخبهپروری در کشور باهدف فراهمآوردن بستر مناسب مشارکت افراد خیر و نیکاندیش در زمینههای شناسایی و حمایت از استعدادهای برتر، گسترش فرهنگ نخبهپروری، رفع نیازهای استعدادهای برتر و ایجاد زمینه اشتغال مناسب آنها، تلاش در جهت نهادینهکردن جریان تصمیمگیری و تصمیمسازی در جامعه به دست نخبگان، در سال ۹۵ راهاندازی کردهایم.
تاکنون با حمایتهای این مجمع، دانشجویان و دانشآموزان مستعد بسیاری در جهت پیشرفت و تعالی ایران، شناسایی شده و مورد حمایت مادی و معنوی قرار گرفتهاند. همچنین جوایزی در رشتهها و گرایشهای متنوعی تعریف شده که هرساله به برگزیدگان آن اهدا میگردد. افزون بر این، مجمع با همکاری بنیاد نخبگان استان فارس کارگاههای گوناگونی در جهت توانمندسازی دانشجویان و دانشآموزان برگزار نموده است.
برخی از فعالیتهای انجام شده یا در دست انجام مجمع عبارتاند از:
الف) دورههای پسادکتری
ایجاد حداقل ۸۰ دوره پسادکتری با همکاری با بنیاد ملی نخبگان، صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، دانشگاههای شیراز، علوم پزشکی شیراز و صنعتی شیراز
ب) شناسایی و هدایت استعدادهای برتر
با توجه به این که اصلیترین هدف از تشکیل این مجمع نخبهپروری و شناسایی نخبگان میباشد، در این خصوص اقداماتی به شرح نیز صورت گرفته است.
- توانمندسازی دانش آموزان خروجی برنامه شهاب (شناسایی و هدایت استعدادهای برتر)
- برگزاری دورههای مدارس فصلی خلاقیت، ایدهپردازی و نوآوری ویژه دانشآموزان، دانشجویان و معلمان
ج) وام قرضالحسنه
به مخترعین برای تجاریسازی و پژوهشگران برای اجرای طرحهای خود وام قرضالحسنه اعطا میگردد.
د) بورس تحصیلی دانش آموزی و دانشجویی
به دانش آموزان و دانشجویان مستعد استان فارس، بورس تحصیلی بهصورت بلاعوض پرداخت میگردد. تاکنون حدود 7۵۰ نفر از دانشآموزان و یا دانشجویان مستعد شناسایی شده و در قالب بورس تحصیلی امید به مدت حداقل یک سال بهرهمند گردیدهاند.
پیشنهاد خواندن:
بهطور کلی وضعیت محیط خیرخواهی در ایران را به ویژه در استان فارس چگونه ارزیابی میکنید؟
سنت حسنه وقف و انجام امور خیر در کشور جزء آموزههای دینی ما است. افراد خیر و نیک اندیش علاقهمند هستند از آنچه که خود دارند، سایر هموطنان، بویژه افراد آسیبپذیر جامعه را با خود سهیم کنند. استان فارس هم از این نوع اقدامات خداپسندانه در طول تاریخ بهرهمند بوده است.
برای مثال یکی از افرادی که فعالیت گستردهای را در امور خیر داشته است زنده یاد محمد نمازی است. وی بنیانگذار بیمارستان نمازی شیراز و بانی ایجاد شبکه آبرسانی شهر شیراز که به نام موقوفه نمازی مشهور است را داشته است. مستندات افراد خیر نیک اندیش زیادی در استان فارس وجود دارد که در این چند صفحه نمی گنجد.
چه چیز باعث شد که به عنوان یک استاد تمام دانشگاه در حوزه های خیر ورود پیدا کنید؟
از جوانی و از دوره دانشجویی علاقهمند بودم که هرگونه کمکی که از بنده برمیآید در اختیار هموطنان خود قرار دهم. در سال ۱۳۵۸ و با شروع انقلاب فرهنگی در کشور، به عنوان یک دانشجوی کارشناسی ارشد با تدریس داوطلبانه در مناطق محروم شهر شیراز فعالیتهای خیرخواهانه را دنبال کردم. در سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۴ که مسئولیت معاونت پژوهشی دانشگاه شیراز را بهعهده داشتم، با همفکری هیات رئیسه دانشگاه یک کارگروه متشکل از خیران شکل گرفت و از پتانسیل این بزرگان در حمایت از دانشجویان و دانشگاهیان، نهایت بهرهبرداری به عمل آمد.
همان گونه که در سوال اول توضیح داده شد، یک سازمان مردمنهاد از سال ۱۳۹۵ به عنوان اولین سمن در حوزه نخبه پروری در کشور شکل گرفت و فعالیت های ارزشمندی توسط این مجمع در کشور شاهد هستیم. همچنین از طرف بنیاد ملی نخبگان نیز مأمور پیگیری و تشکیل سمن های مشابه در کلیه استانهای کشور شدهام.
اگر بخواهید بهعنوان یک سیاستگذار پیشنهادهایی را برای بهبود فضای خیرخواهی در ایران ارائه دهید، آن پیشنهادها چه خواهند بود؟
آنچه که سالهای متمادی شاهد بودهایم، فعالیت گسترده خیرین نیک اندیش در زمینههای سختافزاری بوده است. ساخت حسینیهها و مساجد، مدارس و کتابخانهها، بیمارستانها و... مورد توجه ویژه خیران نیکاندیش است. در حوزه نرمافزاری هم لازم است که عزیزان ورود پیدا کنند. به عبارت دیگر میبایست در مورد ترویج و ایجاد فرهنگ و توجه به شناسایی و توانمندسازی صاحبان استعدادهای برتر تلاش شود.
چرا که نیروهای انسانیِ توانمند موتور محرکه کشورهایی هستند که به توسعه پایدار میاندیشند. بنابراین اولویت کشور می بایست توجه به مقوله نخبه پروری باشد و شرایط ایده آل زمانی محقق میشود که مدیریت کشور در دستان نخبگان به معنی خاص خود قرار گیرد. یعنی افرادی که دارای استعداد برتر، متخصص و خبره باشند و در نهایت بتوانند اثرگذاری خود را در جامعه به اثبات برسانند.
ارسال نظر