در مقالهی پیش رو فعالیتهای بشردوستانهی مؤسسهی خیریهی پزشکان بدون مرز که اغلب در حوزهی پزشکی و درمان است، گفته میشود. همچنین نقش دولت کانادا به عنوان یکی از کشورهای بانفوذ که با خیریهی MSF همکاری گستردهای برای کمک به بیماران و... دارد، شرح داده خواهد شد.
بیشتر بدانید:
در خیریهی پزشکان بدون مرز (MSF) پزشکان، پرستاران، تدارکات، مدیران پروژه و بسیاری از متخصصان دیگر با یکدیگر همکاری میکنند تا مراقبتهای بهداشتی حیاتی را به افرادی که در بیش از 75 کشور در سراسر جهان با بحران مواجه هستند، ارائه دهند. کار آنها شامل پاسخ فوری پزشکی برای موارد زیر است:
آوارگی کوتاهمدت و بلندمدت
MSF به نیازهای پزشکی افرادی که آواره شدهاند با ارائهی مراقبتهای بشردوستانه حیاتی و صحبت در مورد علل اساسی رنج آنها پاسخ میدهد. جنگ، آزار و شکنجه، درگیری و بلایا برخی از دلایلی است که باعث میشود مردم خانههای خود را ترک کنند و در موقعیتهای آوارگی کوتاهمدت یا طولانیمدت زندگی کنند، جایی که برآوردن نیازهای اولیهی آنها از جمله مراقبتهای بهداشتی دشوار است. برخی از مردم در داخل کشور آواره شدهاند و در داخل کشور خود میمانند. برخی دیگر از مرزهای ملی عبور کرده و به عنوان پناهنده درخواست حمایت خواهند کرد. مهاجران غیرقانونی گروه دیگری از «افراد آواره» هستند که اغلب مورد سوء استفاده و تبعیض قرار میگیرند.
بلایای طبیعی
پزشکان بدون مرز با بیش از 50 سال تجربهی کار در بلایا، ابزارهایی را برای ارائهی کمکهای سریع پزشکی و هماهنگی با مقامات محلی و امدادگران اولیه، ارسال کیتهای جراحی، اقلام بهداشتی ضروری، کارکنان پزشکی و سلامت روان، و حتی کل بیمارستانهای سیار توسعه دادهاند. زلزله، سونامی، سیل یا طوفان میتواند تأثیر مخربی بر کل جوامع داشته باشد. مردم ممکن است مجروح شوند، خانهها و معیشت آنها ویران شود و دسترسی به آب سالم و مراقبتهای بهداشتی مختل شود. از موارد اضطراری محلی گرفته تا فجایع بزرگ، شبکه کارکنان این مؤسسهی خیریه در بیش از 75 کشور و مراکز عرضه در سراسر جهان فعالیت میکنند.
درگیری و جنگ
پزشکان بدون مرز تنها بر اساس نیازها، مراقبتهای بهداشتی را در زمان درگیری ارائه میکنند و با جوامع برای رسیدن به افرادی که بیشتر به کمک نیاز دارند، کار میکنند.
درگیریهای مسلحانه زندگی افراد، خانوادهها و جوامع را ویران میکند. غیرنظامیان مجبور به فرار میشوند یا با کمبود ایمنی و امنیت زندگی میکنند و استرس سلامتی را افزایش میدهند. دسترسی به نیازهای اولیه مانند معیشت، غذا و آب سالم ممکن است مختل شود و مردم را با سختی و فقر رو به رو کند. تدارکات پزشکی اغلب کوتاه است، تعداد پرسنل مراقبتهای بهداشتی کاهش مییابد، و سیستمهای بهداشت ملی ممکن است دچار اختلال شوند. در این برهه حمایت جامع پزشکی و بشردوستانه برای بقا حیاتی است.
بیماریها
تیمهای اورژانس MSF با تدارکات و دانش آماده شدهاند تا به سرعت به شیوع بیماری پاسخ دهند و با پاسخدهندههای محلی برای ارائهی مراقبتهای پزشکی از جمله مراقبتهای پیشگیرانه هماهنگ میشوند و در عین حال از دسترسی عادلانه دفاع میکنند. شیوع انبوه وبا، ابولا، سرخک و کووید-19 نابرابری در دسترسی و مقرون به صرفه بودن را آشکار کرده و سیستمهای مراقبتهای بهداشتی را در بسیاری از کشورها متزلزل کرده است.
بیشترین افراد در معرض خطر عمدتاً کسانی هستند که در شرایط نامطمئنی مانند فقر، درگیریهای مسلحانه و آوارگی جمعی زندگی میکنند، جایی که سیستمهای مراقبتهای بهداشتی قابل اعتماد نیستند و خدمات پزشکی محدود است یا وجود ندارد.
بیشتر بدانید:
برخی از زمینههای اصلی که MSF به ارائهی مراقبتهای پزشکی ضروری میپردازد شامل:
دسترسی به داروها
پزشکان بدون مرز (MSF) به طور مستمر از دولتها، شرکتهای داروسازی، محققان و سایرین میخواهند تا زندگی خود را مقدم بر سود قرار دهند و متعهد شوند داروهای ضروری را برای بیمارانی در سراسر جهان که بیشتر به آنها نیاز دارند، در دسترس قرار دهند. MSF به عنوان یک سازمان پزشکی بشردوستانه با این باور که همه باید به خدمات بهداشتی ضروری دسترسی داشته باشند، مراقبتهای پزشکی حیاتی را به صورت رایگان ارائه میدهد.
مراقبتهای پزشکی تنها یکی از نیازهای فوری است که افراد در بحران با آن مواجه هستند و اغلب به غذا، سرپناه، آب تمیز و محافظت در برابر خشونت دسترسی ندارند. سازمان ملل تخمین میزند نزدیک به 340 میلیون نفر در سال 2023 به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که تقریباً 60 میلیون نفر نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. پاسخگویی به این نیازها – از طریق ساخت و مدیریت اردوگاه هایی برای اسکان افراد آواره، توزیع کمکهای غذایی، یا دسترسی به آب پاک و سرویس بهداشتی – وظیفهی سیستم بینالمللی بشردوستانه است که از شبکهای از دولتها و آژانسهای سازمان ملل تشکیل شده است.
همکاری خیریهی MSF با دولت کانادا
کانادا یک نیروی محرکه مهم در سیستم بینالمللی بشردوستانه، نه تنها به عنوان یک کمک کنندهی اصلی، بلکه به عنوان یک کشور عضو با نفوذ جامعهی جهانی، با سابقه ایفای نقش رهبری در پاسخ به بحرانهای بشردوستانه است. در سالهای 2021-2022، کانادا بیش از 8.4 میلیارد دلار در کمکهای بین المللی، در بخشهایی از جمله بهداشت، آموزش و پرورش و آب و فاضلاب هزینه کرد. بیش از یک میلیارد دلار به طور خاص صرف کمکهای بشردوستانه در پاسخ به بحرانهای حاد شد.
این حمایت مالی، به دولت کانادا نقش مهمی در ارائهی فعالیتهای کمکهای بشردوستانه و توسعه در سراسر جهان میدهد. همچنین به کانادا این توانایی را میدهد که در مکانهایی که بیشترین نیازها را دارند، تأثیر روشنی بگذارد و در هنگام وقوع بلایا یا سایر شرایط اضطراری، به طور مؤثر برای کاهش رنج انسانها مداخله کند. به منظور حفظ بیطرفی، و استقلال، پزشکان بدون مرز از اکثر دولتها کمک مالی نمیپذیرند. آنها بیش از 97% از درآمدهای خود را به کمک مالی خصوصی از سوی اهداکنندگان فردی تکیه میکنند تا از دولتها یا مؤسسات بزرگ.
بیشتر بدانید:
کانادا که یکی از تنها سه کشوری است که این مؤسسهی خیریه مایل به پذیرش بودجهی نهادهای عمومی از آن هست (دو کشور دیگر ژاپن و سوئیس هستند که هر سه در مجموع 1.5٪ از کل درآمد MSF را در سال 2021 تشکیل میدهند). این رابطه به پزشکان بدون مرز اجازه میدهد تا در گفتگوی منظم با مقامات کانادایی که مسئول کمکهای بشردوستانه بینالمللی هستند، شرکت کنند و زمینههای نگرانی را که آنها در مکانهایی مانند بنگلادش، جمهوری دموکراتیک کنگو و سودان جنوبی شاهد هستند، برجسته کنند.
HIV/AIDS، سل و مالاریا
اچآیوی/ایدز، سل (TB) و مالاریا سالانه عامل مرگ و میر میلیونها نفر در سراسر جهان هستند – اکثر آنها در کشورهایی هستند که در حال حاضر برای کنار آمدن با سیستمهای بهداشتی کم منابع تلاش میکنند. در نتیجه، پزشکان بدون مرز شاهد این بودهاند که چگونه مبارزه جهانی علیه HIV/AIDS، سل و مالاریا، پس از سالها پیشرفت، در مسیر اشتباه پیش رفته است.
• سل: تعداد مرگ و میرهای جهانی دوباره در حال افزایش است و افراد کمتری (به ویژه با انواع مقاوم به دارو) تحت درمان قرار میگیرند.
• اچآیوی/ایدز: 9.5 میلیون نفر در سراسر جهان که مبتلا به HIV هستند تحت درمان نیستند و بسیاری از کسانی که آن را شروع کردهاند در حال حاضر در مراحل پیشرفتهتری از بیماری قرار دارند و آنها را در معرض خطر مرگ بسیار بالاتری قرار میدهد.
• مالاریا: تعداد افرادی که به مالاریا مبتلا میشوند یک بار دیگر به طور پیوسته در حال افزایش است، همانطور که تعداد مرگ و میرها - که اکثریت قریب به اتفاق آن کودکان زیر پنج سال هستند - افزایش مییابد.
بدون پرداختن به این سه بیماری کشنده، راهی برای رفع مداوم ترین نابرابریها در سلامت جهانی وجود ندارد. MSF پاسخ مستقل خود را در مکانهایی ارائه میکند که سایر گزینههای درمانی و مراقبتی برای بیماران مبتلا به این بیماریها وجود ندارد.
پاسخگویی دولت کانادا به 3 بیماری کشندهی مذکور
در سپتامبر 2022، کانادا کمک 1.2 میلیارد دلاری را طی سه سال آینده به صندوق جهانی برای مبارزه با ایدز، سل و مالاریا در کنفرانس تکمیل این صندوق در شهر نیویورک اعلام کرد. این یک تکرار خوشایند بر تعهد کانادا به تلاشهای جهانی برای از بین بردن این سه بیماری کشنده و تاریخچهی حمایت از برنامههایی با هدف کاهش رنج ناشی از آنها و یافتن راههایی برای جلوگیری از گسترش آنها بود. اما این تعهد مجدد همچنین یادآور نقش مهمی بود که کانادا باید نه تنها در تأمین بودجهی پاسخ جهانی به HIV، سل و مالاریا، بلکه به شکلدهی آن نیز ایفا کند.
ارسال نظر