زمانی که کلاس اولی بودم، معلم از ما خواست تا برای 14 اسفند، روز نیکوکاری را با کمک به نیازمندانی که می‌شناسیم یا نمی‌شناسیم، گرامی بداریم. خوب به یاد دارم که همان زمان در دلم بسیار ناراحت شدم که چرا پول و درآمدی برای خودم ندارم تا بخشی از آن را به افرادی که احتیاج دارند، اهدا کنم. همان موقع با خودم شرط کردم تا هر زمان که به سرکار رفتم و برای خودک حقوق و درآمدی داشتم، بخشی از آن را به کودکان نیازمند ببخشم.

این روزها تلاشم بر این است تا بر قولم پای‌بند بمانم اما گاهی که دخل و خرج باهم جور درنمی‌آید، تلاشم بر این است تا از طریق دیگری به غیر از کمک مالی، بخشش کنم. من برخی از روش‌های غیرمالی کمک به دیگران را می‌شناختم و برخی را نه. در این مطلب با هم مروری بر شیوه‌های کمک غیرمالی که بسیار هم میتوانند در بهبود زندگی هم‌نوعانمان نقش داشته باشند، خواهیم داشت. به نظر شما چه راه‌هایی برای کمک به خیریه ها وجود دارد؟

راه‌های مختلفی برای کمک به خیریه‌ها وجود دارد، که مهمترین آن‌ها عبارتند از:

  • کمک‌های مالی: ارسال پول نقد به خیریه ها، حساب های بانکی خیریه و سایت های اینترنتی مرتبط با خیریه ها.
  • اهدای وقت: شرکت در فعالیت‌های خیریه به عنوان داوطلب، کمک به ارگان‌های خیریه، پشتیبانی از افراد نیازمند و غیره.
  • اهدای کالا: اهدای مواد غذایی، لباس، کتاب و محصولات دیگر به ارگان‌های خیریه.
  • ترویج فرهنگ نیکوکاری: ترویج خیریه‌ها و اهدای کمک به نیازمندان به دوستان، خانواده و دیگران.
  • تبلیغات: حمایت از خیریه‌ها از طریق انتشار اطلاعات در مورد فعالیت های آنها در شبکه های اجتماعی و رسانه های مختلف.
  • مشارکت در کمپین‌های خیریه: شرکت در کمپین‌های خیریه و جمع آوری کمک‌های مالی و مواد غذایی برای افراد نیازمند.

با توجه به تفاوت های جغرافیایی و فرهنگی، روش های مختلفی برای کمک به خیریه ها در سراسر جهان وجود دارد. در هر صورت، هر چه کمک های مالی، فعالیت های داوطلبانه و اهدای وقت و کالا بیشتر باشد، خیریه ها بیشتر می توانند به نیازمندان کمک کنند.

به غیر از پول چه چیزهایی را میتوان اهدا کرد؟

علاوه بر پول، شما می توانید کالاهای مختلف را به خیریه ها اهدا کنید. مثال هایی از این کالاها عبارتند از:

  1. لباس: شما می توانید لباس های نو یا استفاده شده خود را به خیریه ها اهدا کنید. این شامل لباس های کودک، بزرگسال، پوشاک ورزشی و غیره است. شما می‌توانید لباس‌هایی که دیگر استفاده نمی‌کنید را به موسسات خیریه بدهید، که آن‌ها را به نیازمندان تحویل می‌دهند. بعضی موسسات خیریه همچنین برای فروش آن‌ها در فروشگاه‌های خود استفاده می‌کنند.
  2. مواد غذایی: شما می توانید مواد غذایی نو یا غذای بازمانده خود را به خیریه ها اهدا کنید. این شامل غذاهای کنسروی، غذاهای نو، آجیل، شیرینی و غیره است. اغلب موسسات خیریه جمع‌آوری غذا برای توزیع به خانواده‌های نیازمند در نظر دارند. می‌توانید با اهدای غذای خود به چنین موسساتی کمک کنید.
  3. کتاب و لوازم التحریر: شما می توانید کتاب های خود را به کتابخانه ها و خیریه ها اهدا کنید. همچنین، شما می توانید لوازم التحریر مانند مداد، قلم، دفتر، مدادرنگی و غیره را به خیریه ها اهدا کنید. موسسات خیریه مانند کتاب‌خانه‌ها و مدارس دوره دوم در جستجوی کتاب‌های جدید هستند تا آن‌ها را به کودکان و نوجوانان نیازمند هدیه کنند. کتاب‌های خود را به چنین موسساتی هدیه دهید.
  4. اسباب بازی: شما می توانید اسباب بازی جدید یا استفاده شده خود را به خیریه ها اهدا کنید. این شامل اسباب بازی کودکان، بازی های جمعی و غیره است.پ
  5. تجهیزات پزشکی: شما می توانید تجهیزات پزشکی نو یا استفاده شده خود را به خیریه ها اهدا کنید. این شامل لوازم جراحی، تجهیزات پزشکی، داروها و غیره است.
  6. وقت و تلاش: اگر وقت خود را به خدمت به موسسات خیریه می‌گذارید، می‌توانید به اهدای تلاش خود به جامعه کمک کنید. می‌توانید در رویدادهای مختلف موسسات خیریه به عنوان داوطلب شرکت کنید، یا حتی در کارهای آن‌ها مشارکت کنید.
  7. مهارت‌های خود: می‌توانید با اهدای مهارت‌های خود به موسسات خیریه کمک کنید. مثلاً، می‌توانید به یک موسسه خیریه که از رایانه و فناوری استفاده می‌کند، کمک کنید.
  8. خودرو: می‌توانید خودروی خود را به موسسات خیریه بدهید، که آن‌ها را به نیازمندان بدهند. برخی از موسسات خیریه از خودروها برای انجام ماموریت‌های خود استفاده می‌کنند.

این فقط چند مثال از کالاهایی است که می توانید به خیریه ها اهدا کنید. در عمل، خیریه‌ها بسته به نیازهای خود، می توانند انواع دیگری از کمک‌ها را نیز پذیرفته و به کار برنامه خود بگیرند.

آماری از اهدای غذا در جهان وجود دارد؟

آمارهایی در مورد اهدای غذا در جهان وجود دارد. براساس گزارش سازمان ملل متحد، هر ساله تقریبا یک سوم غذایی که در سراسر جهان تولید می شود، برای مصارف خوراکی استفاده نمی شود و به هدر رفته و یا از بین می رود. این به این معنی است که حدود 1.3 میلیارد تن غذا در سال هدر می رود.

اما با وجود این مسئله، در سراسر جهان افراد و سازمان های مختلف در حال اهدای غذا به نیازمندان هستند. برخی از این سازمان ها شامل سازمان های خیریه محلی و بین المللی، رستوران ها، فروشگاه های بزرگ زنجیره ای، بنگاه های تولید غذا و غیره هستند.

همچنین، در برخی کشورها، حکومت ها برنامه هایی برای جمع آوری و توزیع غذا به نیازمندان ارائه می دهند. برای مثال، در ایالات متحده، برنامه هایی مانند Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) و National School Lunch Program وجود دارند که به افراد نیازمند کمک می کنند.

 در برخی کشورها، فردی که مایل به اهدای غذا است می تواند آن را به مراکز جمع آوری غذا مانند بانک های غذایی محلی یا بیمارستان ها و کلینیک ها اهدا کند. در کل، راه های مختلفی برای اهدای غذا به نیازمندان وجود دارد.

آماری از اهدای لباس در جهان وجود دارد؟

برای اهدای لباس نیز آمارهایی در دسترس هستند. موسسه خیریه ملل قرمز (International Red Cross) به عنوان یکی از بزرگترین سازمان‌های خیریه جهان، سالانه حجم بسیار زیادی از کمک‌های مردمی از جمله لباس به بیش از ۱۹۰ کشور دنیا را توزیع می‌کند. همچنین سازمان خیریهGoodwill Industries International با فعالیت در حوزه‌ی اشتغال و آموزش، هر ساله بیش از ۳۵ میلیون کیلوگرم لباس که به صورت اهدایی جمع‌آوری شده است، را به فردی که به آن نیاز دارد اهدا می‌کند.

علاوه بر این، در بسیاری از کشورها سازمان‌های خیریه و بانک‌های غذایی نیز فعالیت می‌کنند تا لباس‌هایی که دیگر از آنها استفاده نمی‌شود را جمع‌آوری و به نیازمندان اهدا کنند. به طور کلی، اهدای لباس به عنوان یکی از روش‌های مهم کمک به نیازمندان، در سطح جهانی بسیار رایج است.

آماری از اهدای کتاب در جهان وجود دارد؟

آمارهایی در دسترس است که نشان می‌دهد اهدای کتاب به‌عنوان یکی از روش‌های کمک به جامعه در سطح جهانی رایج است. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۹، سازمان خیریه World Literacy Foundation بیش از ۲۲۰ هزار کتاب را به مدارس و کتابخانه‌های روستایی در ۳۰ کشور جهان اهدا کرد. همچنین، سازمان‌هایی همچون Room to Read و Books for Africa نیز در سطح جهانی فعالیت می‌کنند و هدفشان ارائه‌ی دسترسی به کتاب به کودکان در کشورهای در حال توسعه است.

علاوه بر سازمان‌های خیریه، بسیاری از افراد نیز به صورت شخصی کتاب‌های خود را اهدا می‌کنند. همچنین، برخی از کتابخانه‌ها نیز برای کمک به جامعه، برنامه‌هایی برای جمع‌آوری کتاب از مردم دارند و این کتاب‌ها را به عنوان منابع مهم به دسترس جامعه‌ی محلی می‌گذارند. به طور کلی، اهدای کتاب به عنوان یکی از روش‌های کمک به جامعه در سطح جهانی رایج است.

اهدای مو، اهدایی عجیب اما ارزشمند

در حقیقت اهدای مو به عنوان یک روش کمک به بیمارانی که بر اثر بیماری یا درمان‌های پزشکی از موهای خود روییده‌اند، در سطح جهان رایج است. این موها به منظور ساخت پروتز مویی به بیمارانی که به دلیل بیماری‌هایی مانند سرطان، آلوپسیا (ناکافی شدن موها) یا بیماری‌های دیگر از موهایشان روییده‌اند، اهدا می‌شود. اهدای موها یک راه ساده و کم هزینه برای کمک به بیماران است و بسیاری از افراد در سراسر جهان از آن استفاده می‌کنند.

به عنوان مثال، بنیادی به نام Locks of Love در آمریکا برای جمع‌آوری موهای اهدا شده به بیماران مبتلا به آلوپسیا تشکیل شده است. این بنیاد تنها در آمریکا هر ساله بیش از ۴۰۰ پروتز مویی را از طریق اهدای موهای افراد جمع‌آوری می‌کند. به طور کلی، اهدای مو در سطح جهان یکی از روش‌های موفق کمک به بیماران با مشکلاتی مانند آلوپسیا است.

اهدای خون، اهدای زندگی

اهدای خون یکی از شیوه‌های کمک به خیریه‌ها و جامعه است که به عنوان یکی از نیازمندی‌های اساسی مردم به شمار می‌رود. اهدای خون به دلیل نیاز بیماران به خون در مواقع بحرانی، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از این رو، بسیاری از خیریه‌ها و سازمان‌هایی برای جمع‌آوری خون و اهدای آن تلاش می‌کنند.

اهدای خون به سادگی انجام می‌شود و در همه کشورها تقریباً از طریق بانک‌های خون یا سازمان‌های مرتبط با اهدای خون انجام می‌گیرد. هر فردی که به شرایط اهدای خون مطابقت داشته باشد می‌تواند به عنوان مراجعه کننده به بانک خون مرکزی و یا بانک خون دیگری که در شهر و محل زندگی او وجود دارد، خون خود را اهدا کند. اما برخی از مردم به دلایلی از جمله ترس از سوزش و درد، نگرانی‌های بهداشتی یا اخلاقی، عدم آگاهی یا بی‌اعتمادی به سیستم به اهدای خون روی نمی‌آورند

اهدای خون می‌تواند به عنوان یک عمل خیر و انسان‌دوستانه با ارزش به حساب آید. این کار علاوه بر کمک به بیماران نیازمند، باعث افزایش سطح سلامت جامعه و کاهش نرخ بیماری‌های خونی می‌شود.

راهکارهای پیشنهادی کمک غیرمالی

  1. به جای دور ریختن مواد غذایی یا لباس‌ها و حتی اثاثیه‌ای که مورد پسند شما نیستند، آن‌ها را به نیازمندان ببخشید. 
  2. برای تعمیر وسایل یا خانه نیازمندان داوطلب شوید.
  3. به نیازمندان و کارتن‌خواب‌ها کمک کنید تا یک خواب راحت را تجربه کنند با اهدای یک بالش نرم، پتو تشک و دیگر وسایل خواب.
  4. به جای چانه زدن با کسب‌وکارهای کوچک و نیازمند با مبلغ بیشتری از محصول ‌آن‌ها حمایت کنید.
  5. کسب‌وکارهای کوچک و محلی را صفحات خود تبلیغ کنید یا آن را به دوستان و آشنایان خودتان معرفی کنید. 
  6. از طریق فعالیت‌هایی مانند کنسرت و اجراهای سرگرم کننده، برای قربانیان فاجعه مانند سیل‌زدگان حمایت مالی جمع کنید.
  7. از طریق رسانه‌های اجتماعی، وبلاگ نویسی، تبلیغات و سایر تبلیغات آنلاین، حامیانی را برای افراد نیازمند پیدا کنید.
  8. به نیازمندان رایگان آموزش دهید تا با کسب مهارت بتوانند معیشت خود را بهبود بخشند.
  9. در صورت داشتن تخصص، به نیازمندان مشاوره خانوادگی رایگان بدهید.
  10. در صورت داشتن تخصص، به نیازمندان در برنامه‌ریزی مالی‌ و حقوقی‌شان کمک کنید و به آن‌ها مشاوره دهید.
  11. .به کاشت درختان و فضای سبز کمک کنید.
  12. در روزهای تعطیل خود به فعالیت‌های زیست‌محیطی مثل جمع کردن زباله‌ها بپردازید.
  13. کامپیوتر و یا لبتاپ قدیمی خود را اهدا کنید.
  14. مهارت‌های ضروری مثل زبان انگلیسی یا کار کردن با موبایل و کامپیوتر را به رایگان آموزش دهید. 
  15. به پرورشگاه‌ها یا خانه سالمندان سر زده و زمانی را برای گذراندن با این افراد اختصاص دهید.

سخن آخر

خیلی از ما برای کمک به دیگران و احیای فرهنگ نیکوکاری مشکلات مالی را بهانه می‌کنیم. در این مقاله تلاش شد تا به خودمان یادآوری کنیم که گاهی نیکوکاری نیاز به داشتن وضعیت مالی بسیار خوب ندارد، ما می‌توانیم خیلی چیزها از جمله وقت خود یا مهارت‌هایی که بلدیم را برای کمک به نیازمندان اهدا کنیم. به نظر چه شیوه‌هایی به غیر از بخشش مالی برای کمک به دیگران وجود دارد؟