«ما من مسلم اقرض مسلماً قرضاً حسناً یرید به وجه الله الا حسب الله له اجرها کحساب الصدقة حتی یرجع الیه؛ هر مسلمانی که برای رضای خدا به مسلمانی قرض‌الحسنه بدهد، حتماً خداوند پاداش آن را مانند پاداش صدقه دادن حساب می‌کند، تا هنگامی‌که آن قرض به او باز گردد».


پیشنهاد مطالعه:

کانون معلولین ایرانیان توانا


صندوق‌های قرض‌الحسنه، به طور خاص برای ارائه وام به افراد، کسب‌وکارها یا سازمان‌ها تشکیل می‌شوند. این صندوق‌های وام می‌توانند توسط نهادهای مختلفی مانند آژانس‌های دولتی، سازمان‌های غیرانتفاعی، بانک‌ها یا اتحادیه‌های اعتباری تأسیس شوند و اهداف متفاوتی را دنبال کنند. در این مقاله، هدف ما معرفی صندوق‌های قرض‌الحسنه‌ای است که توسط سازمان‌های غیرانتفاعی یا به عبارتی همان خیریه‌ها تأسیس شده است.

در ایران چندین هزار صندوق قرض‌الحسنه وجود دارد که تحت نظارت بانک مرکزی و سایر نهادهای مرتبط فعالیت می‌کنند. طبق گفته دبیر قرارگاه اقتصاد مقاومتی: طبق آخرین آمار در سال 1401، ۲۸ هزار صندوق قرض‌الحسنه در کشور هست که 1 میلیون و 300 هزار نفر در آنها حضور دارند و گردش مالی این صندوق‌های قرض‌الحسنه حدود 3 هزار میلیارد تومان است.

راهنما: برای دریافت شرح کامل و جامع فعالیت کارکنان کلیدی، اسناد و مدارک، آگهی‌های روزنامه رسمی، گواهینامه و استانداردها، و اطلاعات مالی مؤسسات خیریه زیر، کافی است بر روی عنوان سبزرنگ هر خیریه کلیک کنید.



مؤسسه خیریه امام علی تهران

مؤسسه خیریه امام علی علیه‌السلام سازمانی غیردولتی و مردم‌نهاد است که در سال ۱۳۷۳، با مجوز فعالیت در سطح ملی از وزارت کشور تأسیس شد. تمرکز فعالیت خیریه امام علی علیه‌السلام از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵ در استان تهران و در حوزه توانمندسازی نیازمندان بوده است.

در سال ۱۳۸۰ صندوق قرض‌الحسنه مولود کعبه برای تکمیل آموزش و اشتغال و توانمندسازی ایجاد شد. در سال ۱۳۸۵ خیریه امام علی علیه‌السلام در پی تحقیقاتی که از مددجویان در طی این ۱۲ سال به عمل‌آورده بود، به این نتیجه رسید که اغلب نیازمندان استان تهران، روستاییانی هستند که از محروم‌ترین مناطق کشور به تهران مهاجرت کرده‌اند. امروزه، خیریه امام علی علیه‌السلام در بیش از ۵۰ روستای مختلف در استان‌های خراسان جنوبی، اصفهان، کرمانشاه، کرمان، هرمزگان و تهران طرح الگوی ابداعی خود را به اجرا درآورده است.


انجمن خیریه و خدمات اجتماعی بندرعباس

انجمن خیریه و خدمات اجتماعی بندرعباس در سال 1350 به‌صورت رسمی به ثبت رسید. برنامه‌ها و اهداف این مؤسسه به شرح زیر است:

_ تقویت و تحکیم حس مسئولیت‌پذیری و نوع‌دوستی و ایجاد انگیزه در بین مردم برای مشارکت در امور خیریه و اجتماعی

_ بهبود و ارتقای سطح زندگی و معیشت نیازمندان و آماده‌سازی آنها جهت توسعه و ارتقای سایر شاخص‌های زندگی در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، علمی، بهداشتی و...

_ استفاده مطلوب و بهینه از پتانسیل‌های موجود، همچنین توانمندسازی هر چه بیشتر افراد اجتماع برای رسیدن به جامعه‌ای سالم، توانمند، پویا و قوی


کتاب «تأثیر قرض‌الحسنه بر زندگی فقرا»؛ تألیف اختصاصی خیریه بندرعباس

کتاب «تأثیر قرض‌الحسنه بر زندگی فقرا» تألیف محمد ملایی از اعضای هیئت‌مدیره انجمن خیریه و خدمات اجتماعی بندرعباس به چاپ رسید. در این کتاب تأکید شده که باید الگوی کمک به فقرا تغییر کند از جمله با استفاده از وام‌های خرد قرض‌الحسنه امکان اشتغال و یا خرید لوازم ضروری زندگی را برایشان مهیا نمود.


مؤسسه خیریه کرامت

مؤسسه کرامت از سال 1380 فعالیت خود را با تلاش و همت جمعی از خیرین در جنوب شهر تهران و با هدف تبدیل‌شدن به مجموعه عام‌المنفعه آغاز نمود. در مؤسسه کرامت بیش از 1،500 نفر از دختران، از مهدكودك تا سال آخر دبیرستان و همچنین هنرستان، ‌مشغول به تعلیم و تربیت هستند. کرامت یک مؤسسه فرهنگی است که خدمات درمانی، آموزشی، کارآفرینی و حمایتی نیز ارائه می‌دهد. در نهایت، در بخش حمایتی این خیریه، با حفظ کرامت انسانی خانواده‌ها، حداکثر خدمات به ایتام، محرومان و فرزندان آنان داده می‌شود.


صندوق قرض‌الحسنه کرامت

صندوق قرض‌الحسنه مؤسسه خیریه کرامت در جهت حفظ کرامت انسانی و در چارچوب نظام دینی و اسلامی قرض‌الحسنه، با برگزاری جلسات ماهانه کمیته، اقدام به پرداخت وام در زمینه‌های زیر می‌نماید:

  1. هزینه‌های درمان
  2. وام ازدواج
  3. وام اشتغال
  4. وام تحصیل
  5. ودیعه مسکن - خرید مسکن


پیشنهاد مطالعه:

صندوق خیریه ذخیره علوی قم


مؤسسه خیریه فاطمه الزهرا

فعالیت این خیریه از سال 1364 به‌صورت ارائه خدمات محدود به خانواده‌های بی‌سرپرست آغاز شد. از جمله خدمات حمایتی مؤسسه به شرح زیر است:

  • ارزاق و مایحتاج
  • تعلیم‌وتربیت
  • کمک‌هزینه مسکن
  • ازدواج و جهیزیه
  • صندوق قرض‌الحسنه امام حسن مجتبی (ع)


وام قرض‌الحسنه خیریه فاطمه الزهرا

یکی دیگر از خدمات خیریه، ایجاد صندوق وام قرض‌الحسنه امام حسن مجتبی (ع) است که سرمایه آن توسط خیرین تأمین می‌گردد. هر نیکوکاری مبلغی را که مایل است به این صندوق واریز می‌کند و هر زمان که خواست می‌تواند آن را باز پس بگیرد. خانواده‌های تحت پوشش خیریه می‌توانند مبلغ موردنیاز خود را از صندوق وام بگیرند و حداکثر بیست‌ماهه آن را باز پس بدهند. اقساط ماهیانه از مبلغ پرداخت نقدی سهم خانواده کسر و مابقی به‌حساب آن‌ها واریز می‌شود.



صندوق قرض‌الحسنه وفاق سبز

صندوق قرض‌الحسنه وفاق سبز باهدف محرومیت‌زدایی و فعالیت فرهنگی در مردادماه ۱۳۸۰ به ثبت رسید. این خیریه، از مرداد تا مهرماه سال مذکور اقدام به جمع‌آوری کمک‌های خیرین کرده و ازآنجایی‌که مبلغ قابل‌توجهی از طرف مردم سپرده‌گذاری نشد، لذا از مسئولین وزارت کشور و نیروی انتظامی جهت ارائه پیشنهاد دعوت به عمل آمد. آنها تأکید کردند باتوجه‌به این که صندوق قرض‌الحسنه نمی‌تواند فعالیت اقتصادی داشته باشد دوراه حل جهت پرداخت وام قرض‌الحسنه و رفع مشکلات مالی وجود دارد:

۱-پرداخت وام‌های جدولی

۲-تأسیس بنیاد خیریه

باتوجه‌به پیشنهاد ذکرشده، در دهه فجر سال ۱۳۸۰ بنیاد خیریه وفاق سبز علوی کشور به ثبت رسید که هم اکنون یکی از سپرده‌گذاران اصلی صندوق قرض‌الحسنه، بنیاد خیریه وفاق سبز علوی کشور است.

پیشنهاد مطالعه:

امید محبان نورا