منظور از کار کودک درگیر کردن ایشان در فعالیت­‌های اقتصادی است که مانع تحصیل، آموزش و برخورداری آنان از امکانات اولیه­‌ی رشد فردی و اجتماعی­‌شان می‌­شود و با آسیب و بهره­‌کشی همراه است؛ بنابراین شرکت کودکان در فعالیت­‌هایی که به‌منظور کسب مهارت، نگرش و تجربه است و بر سلامت و رشد شخصیتی و تحصیل آنان تأثیر منفی نمی‌­گذارد، کار کودک تلقی نمی­‌شود. در این مقاله شما با 5 مؤسسه‌ی خیریه معتبر ایران در حوزه‎‌ی کودکان کار آشنا می‌شوید.


انجمن حمایت از کودکان کار

انجمن حمایت از کودکان کار به عنوان نهادی مردمی، غیردولتی، غیرسیاسی و غیرانتفاعی با شماره‌ی ثبت 14607 و مجوز رسمی از وزارت کشور از سال 1381 تاکنون به فعالیت پرداخته است. این انجمن همواره طی این سال­‌ها از کودکان کار، کودکان آسیب­‌دیده و در معرض آسیب در مناطق پر آسیب، حمایت خود را در قالب فعالیت­‌های حمایتی و آموزشی به انجام رسانیده است. به رسمیت شناختن هویت انسانی کودکان و خدمات‌رسانی بدون تبعیض اساس کار انجمن حمایت از کودکان کار است.


بیشتر بدانید:

خیریه نسیم صبح رویش


حمایت از حقوق کودکان به‌ویژه کودکان محروم و کودکانی که در معرض آسیب­‌های ناشی از بحران‌­ها و نابسامانی‌های اجتماعی و حوادث طبیعی هستند، وظیفه­‌ای انسانی - اجتماعی بوده که بر عهده­‌ی یکایک افراد، سازمان­‌ها و نهادها است. بی­‌تردید بدون توجه کافی به حقوق کودکان و سرمایه­‌گذاری و برنامه­‌ریزی در امر آموزش، بهداشت و ارتقای سطح زندگی آنان امیدی برای دستیابی به دنیای بهتر وجود ندارد. در حال حاضر انجمن حمایت از کودکان کار چهار مرکز در شهر تهران و یک مرکز در شهر بم دارد و 1112 کودک را تحت حمایت خود دارد.


گزارش عملکرد اجرایی مددکاری انجمن در سال 1401


برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج شده رجوع کنید: apcl.org.ir


انجمن حامیان کودکان کار و خیابان

انجمن حامیان کودکان کار و خیابان از سال 1381 با مجوز رسمی وزارت کشور در سطح ملی و موافقت اصولی بهزیستی با شماره ثبت 14174 فعالیت خود را در راستای کمک و توانمندسازی کودکان محروم، نیازمند و خارج از بستر آموزش این مرز و بوم شروع نموده است. انجمن موفق گردیده است از سال 1389 گواهی نامه استاندارد SGS مرتبط با عملکرد اجرایی و مالی را از کشور سوئیس دریافت نماید و در سال 1394 بنا به درخواست انجمن جهت انجام رتبه‌بندی توسط ممیزین SGS در بین تمامی انجمن‌های جهان که دارای این استاندارد هستند و تعداد آنها 301 است، موفق به اخذ رتبه‌ی 59 شود. در حال حاضر در 4 مرکز سوادآموزی و حرفه آموزی سالانه یاری رسان 700 مددجوی دختر و پسر است. بزرگترین افتخار این انجمن با سواد نمودن بیش از 6000 نفر از افراد این جامعه بوده است.


برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج شده رجوع کنید: str-children.org


هدف از تشکیل انجمن

هدف از تأسیس این انجمن یاری رساندن و توانمندسازی کودکان آسیب‌دیده و در معرض آسیب اعم از کودکان کار و خیابان، پناهنده، نیازمند و خارج از بستر آموزش است. درواقع این انجمن با آموزش و توانمندسازی این گروه سعی دارد به توسعه و رشد پایدار کشور کمک کرده و سطح امنیت جامعه را ارتقا بخشد.


بیشتر بدانید:

مؤسسه نیکوکاری سرمد


از جمله خدمات این انجمن به کودکان به شرح زیر است:

  • خدمات مددکاری اجتماعی
  • تهیه‌ی کتب آموزشی و درسی
  • آموزش بهداشت فردی و اجتماعی
  • آموزش سواد تا پایه‌ی اول متوسطه
  • خدمات پزشکی، درمانی و واکسیناسیون
  • برگزاری کلاس‌های کمک اولیه و آتش‌نشانی
  • آموزش حرفه مانند: جوشکاری، تراشکاری، قالی‌بافی و...
  • تهیه‌ی شناسنامه برای مددجویانی که مجاز به دریافت شناسنامه هستند
  • آموزش مهارت‌های زندگی جهت ارتقای سطح آگاهی کودکان برای پیشگیری از اعتیاد و سازگاری با محیط


جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان 

جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان سازمانی غیردولتی است، متشکل از فعالینی که از سال‌ها پیش در زمینه‌ی حقوق کودکان تحقیق و فعالیت‌هایی داشته‌اند. مؤسسین «جمعیت دفاع» مشخصاً از سال ۷۹ وارد عرصه‌ی عملی و کار مستقیم و رو در رو با کودکان و بویژه کودکان کار و خیابان شدند.


واحد آموزش جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان

برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج شده رجوع کنید: jamiatdefaa.org


اهداف انجمن

هدف از تأسیس جمعیت دفاع، تلاش جهت محو کامل کار، بهره‌کشی و هرگونه سوءاستفاده از کودکان و احقاق حقوق و شرایط زندگی انسانی و برابر برای تمامی کودکان جهان است. این افق برای اهداف، بر اساس چهاراصل مهم و کلیدی حقوق انسانی کودکان تعریف شده که عبارت‌اند از:

  • تأمین حقوق و نیازهای اصلی کودک (Provision)
  • حمایت از کودکان در برابر استثمار، بازداشت خودسرانه و غیره (Protection)
  • پیشگیری از ایراد آسیب به کودکان به‌عنوان وظیفه‌ی جامعه (Prevention)
  • مشارکت کودکان در امور خویش و برخورداری از حق اظهارنظر (Participation)


انجمن یاری کودکان کار

شبکه‌ی یاری کودکان کار یک نهاد مستقل و در واقع اجتماع بیش از 40 تشکل مردم‌نهاد فعال در حمایت از کودکان در شرایط دشوار به ویژه کودکان کار است. این نهاد مدنی با بیست سال سابقه‌ی فعالیت اجتماعی بیشتر از آنکه برای حمایت مقطعی از کودکان کار فعالیت کند، علیه کارِ کودکان مبارزه می‌کند، خود را دیده‌بان حقوق کودکان بر اساس پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک می‌داند و البته فضایی برای تعامل، همدلی، توان‌افزایی جمعی و هم‌افزایی تشکل‌های حوزه کودکان فراهم می‌آورد. تشکل‌های عضو شبکه‌ی یاری در کنار هم تلاش می‌کنند مطالبه‌ی «حذف کار کودک» را به یک خواست فراگیر اجتماعی تبدیل کنند؛ بنابراین در شبکه اصل بر مطالبه‌گری، دیدبانی، ایجاد آگاهی و هم‌افزایی است.


برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج شده رجوع کنید: yaricommunity.net

 

خیریه مهرآفرین پناه عصر

مؤسسه‌ی مهرآفرین پس از دو سال فعالیت پراکنده در سال ۱۳۸۴ به شکل رسمی توسط خانم فاطمه دانشور فعالیت‌های نیکوکارانه خود را آغاز کرد. از آن تاریخ تا به امروز، خانم فاطمه دانشور به همراه همسرشان آقای مهرداد اکبریان قسمتی از سرمایه‌ی خود از شرکت سیاحان سپهر آسیا در مهرآفرین به جریان انداختند و به این واسطه بدون کمک هیچ نهاد دیگری تا ۳ سال به فعالیت‌های نیکوکارانه خود ادامه دادند. مؤسسه‌ی مهرآفرین به‌قصد تغییر مسیر زندگی کودکان کار از خیابان به زندان به مسیر از خیابان تا دانشگاه و اصلاح فرهنگ خانواده‌های نیازمند این گروه از آسیب‌دیدگان را به عنوان گروه هدف خود انتخاب نمود.


بیشتر بدانید:

انجمن همیاری


گزارش عملکرد مالی سال 1401 مؤسسه‌ی مهرآفرین پناه عصر


برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس درج شده رجوع کنید: mehrafarinorg.com


تعداد خانوارهایی که از بدو تأسیس تاکنون از مؤسسه خدمات دریافت نموده‌‌اند 8,252 خانوار بوده که جمعیتی معادل ۳۲,۰۷۷ نفر است. در نتیجه‌ی دریافت خدمات حمایتی، 4,303 خانوار بهبود یافته و از زنجیره دریافت خدمات خارج شده‌اند. هم اکنون تعداد پرونده‌های فعال ۳,۹۴۹ خانوار بوده، که جمعیتی بالغ بر ۱۶,۱۴۸ نفر است و همچنان در حال دریافت خدمات حمایتی هستند.


بیشتر بدانید:

پایش و ارزیابی خیریه‌ها