طبق گزارش شاخص اهدای جهانی (CAF) در سال 2023، کشورهای آفریقایی رتبه‌های ممتازی را در قیاس با کشورهای اروپایی یا آسیایی کسب کردند. طبق این گزارش کشورهای آفریقایی از جمله لیبریا، کنیا و سیرالئون هر کدام در بخشی (مانند کمک به غریبه‌ها) امتیازات بالایی به‌دست آورده و با وجود عدم توسعه‌یافتگی، در کارهای خیر و سخاوتمندانه درخشیدند.

بیشتر بدانید:

گزارش شاخص جهانی بخشش 2023

در 10 سال گذشته، بنیاد کمک‌های خیریه (CAF) رفتارهای خیریه در سراسر جهان را در یک سری مطالعات که بیش از 1.3 میلیون نفر را مورد بررسی قرار داده‌اند، ارزیابی کرده است تا چگونگی کمک‌های آنها را بیابد. این تلاش اساس چیزی به نام «شاخص اهدای جهانی» است که رتبه‌بندی سالانه سخاوت مردم در سراسر جهان است. طبق این رتبه‌بندی لیبریا شماره‌ی 1 در جهان است و باتوجه‌به یافته‌ها، در مورد کمک به غریبه‌ها رتبه‌ی اول را در جهان کسب کرده است.

کمک به غریبه‌ها یکی از سه معیاری است که CAF مستقر در بریتانیا برای تعیین شاخص کلی سخاوت استفاده می‌کند. دو بخش دیگر معیارها، میزان پولی که مردم به امور خیریه اهدا می‌کنند و چقدر زمان به کار داوطلبانه اختصاص می‌دهند، در نظر می‌گیرند. در رده‌بندی کلی، کنیا سخاوتمندترین کشور آفریقا و در رتبه‌ی یازدهم  جهان قرار گرفت. لیبریا در رتبه‌ی هفدهم، سیرالئون بیستم و نیجریه در رتبه‌ی 22 قرار گرفتند. اما جایی که آفریقا واقعاً درخشید، در خصوص افرادی است که بیشترین تلاش را برای کمک به غریبه‌ها انجام می‌دهند. در این رده، هفت‌کشور آفریقایی در بین 10 کشور برتر جهان قرار گرفتند.

لیبریا رتبه‌ی اول جهانی را در کمک به غریبه‌ها دارد. همچنین شش کشور آفریقایی دیگر نیز در این زمینه رتبه‌های بالایی داشتند: سیرالئون (دوم)، کنیا (چهارم)، زامبیا (پنجم)، اوگاندا (ششم)، نیجریه (هفتم) و مالاوی (مشترک دهم). نسخه‌ی دهم CAF World Giving Index بینش ترکیبی یک دهه را در مورد دامنه و ماهیت اهدا در سراسر جهان ارائه می‌دهد.



سر جان لو، مدیر اجرایی CAF، می‌گوید:

«با برداشتن یک گام به عقب و نگاه‌کردن به روندهای اعطایی در طول 10 سال، ما چیزی را ایجاد کردیم که امیدواریم به عنوان نقشه‌ی راهی برای ادامه‌ی رشد اعطا در همه‌ی اشکال آن در سراسر جهان باشد. در بخش‌هایی از جهان که بر سختی‌های واقعی غلبه کرده‌اند، زمینه‌های نگرانی وجود دارد، اما لحظات کلیدی امید نیز وجود دارد.»

این تحقیق همچنین نشان داد در سراسر جهان، 2.5 میلیارد نفر در 10 سال گذشته به یک غریبه کمک کرده‌اند. علاوه بر این، در سراسر جهان، تقریباً یک پنجم کل بزرگسالان داوطلب می‌شوند. همچنین، نیمی از کشورهایی که بیشترین رشد را در شاخص اهدای جهانی (CAF) داشته‌اند، از آسیا هستند.


در بخشی از گزارش CAF آمده است:

در کنیا، بیش از نیمی از مردم به امور خیریه کمک مالی کردند. مطالعه‌ی سخاوتمندی 10 ساله از سال 2009 را پوشش می‌دهد و شامل نظرسنجی‌های نمونه از 1.3 میلیون نفر در بیش از 125 کشور است. کنیا تنها کشور آفریقایی است که در لیست 20 سخاوتمند برتر قرار دارد. در آفریقا، نیجریه دوم و زامبیا سوم شدند و به ترتیب در جایگاه‌های 22 و 52 در فهرست جهانی قرار گرفتند.

همچنین شایان‌ذکر است کنیا نیز با افزایش میانگین 19 امتیازی، در میان کشورهایی که به طور کلی بهبود یافته‌اند، معرفی شد. گزارشی در مورد رتبه‌بندی کنیا به‌عنوان سخاوتمندترین کشور آفریقا شوکه‌کننده نبود، زیرا کنیا به‌خاطر روحیه‌ی سخاوتمندی و بخشش فداکارانه‌اش شناخته می‌شود و بارها ضبط و مستند شده است.



چندین کنیایی با اقدامات سخاوتمندانه خود پرچم کنیا را برافراشته‌اند. مورد اخیر پیتر تابیچی است که پوشش جهانی پیدا کرد. معلم فداکار ۳۶ ساله که برنده‌ی جایزه جهانی معلم بنیاد وارکی در سال 2019 شد، با اقدام نجیب خود بسیاری را شگفت‌زده کرد. 80% حقوق خود را برای کمک به دانش‌آموزان نیازمند مدرسه‌اش بخشید.

سخاوت کنیایی‌ها بیشتر زمانی به تصویر کشیده می‌شود که یک «بحران» معمولاً از طریق رسانه‌ها برجسته می‌شود. هر زمان که موردی پخش می‌شود که شامل یک فرد بیمار نیازمند کمک است، کنیایی‌ها همیشه به تعداد زیادی کمک می‌کنند. سناریویی که به‌عنوان «نمونه» ایثار ظاهر شد، سناریوی «کنیایی‌ها برای کنیا» است، ابتکاری شناخته‌شده در ژوئیه 2011 توسط رهبران شرکت‌ها و صلیب سرخ در پاسخ به گزارش‌های رسانه‌ای مبنی بر قحطی و مرگ و میر ناشی از گرسنگی در تورکانا. از طریق این ابتکار، کنیایی ها Ksh 1 Bn را برای حمایت از هموطنان کنیایی که به دلیل خشکسالی ادامه داشت از گرسنگی می‌کشیدند، جمع آوری کردند.

شواهدی برای اثبات سخاوت و بزرگ‌دلی کنیایی‌ها وجود دارد. فرهنگ ریشه‌دار بخشش برخاسته از فرهنگ هارامبی است که توسط جومو کنیاتا، اولین رئیس‌جمهور کنیا آغاز شد. هارامبی یک کلمه کیسواحیلی است به معنای «به هم جمع‌شدن» که روحیه‌ی خودیاری را در میان کنیایی‌ها فرا می‌خواند. این کشور بر اساس روحیه‌ی «هارمبی» ساخته شده است که از قدرت گرد هم آمدن قدردانی می‌کند. از طریق همین روحیه با هم بودن، پروژه‌های توسعه‌ای متعددی آغاز و به انجام رسیده است.

بیشتر بدانید:

رتبه‌بندی کشورها بر اساس شاخص‌ جهانی نیکوکاری (CAF)