مردم همیشه سعی می‌کنند تا کمک‌های خیر خود را به افراد و مراکز مطمئن اهدا کنند. سن من که قدر نمی‌دهد اما از بزرگ‌ترها شنیدم که در گذشته نیز مردم هر محله‌ای شخصی را برای اهدای کمک‌های خیریه که به او اعتماد داشتند، انتخاب می‌کردند. اما حالا با گسترش زندگی شهرنشینی و افزایش جمعیت در مناطق شهری، این شیوه از اهدا کمتر از گذشته رایج است.

 از طرف دیگر تکنولوژی و افزایش استفاده از اینترنت بین مردم تاثیر خود را بر همه‌چیز حتی کار خیر گذاشته است؛ این موضوع راجع به من نیز صدق می‌کند و هر زمان که بخواهم به خیریه‌ای کمک کنم، این کار را از طریق اپلیکیشن‌ها انجام می‌دهم. آیا گسترش فناوری و اینترنت بر شیوه نیکوکاری شما و اعضای خانواده‌تان نیز تاثیر گذاشته است؟

اهدای وسایل

خلاصه گزارش

گزارش پیش رو «حوزه دیجیتال در خدمت کار خیر؛ مطالعه‌ای جهانی درباره روش‌های نوظهور کمک مالی» ابزارهای نوظهور بشردوستانه مانند تأمین مالی جمعی، حمایت مالی آنلاین، بخشش از طریق تلفن همراه، بخشش در محل کار، بخشش وسایل تولید، و ابتکارات موثر اجتماعی را مور مطالعه قرار می‌دهد. 

هشت کشور با فرهنگ‌های بسیار متنوع در این مطالعه جهانی پوشش داده شده‌اند: برزیل، چین، هند، کنیا، سنگاپور، آفریقای جنوبی، کره جنوبی و بریتانیا. در آغاز این مطالعه، مدرسه خیریه خانواده لیلی IU (به اختصار: مدرسه)، پیشرفت‌های اخیر در زمینه نوع‌دوستی و شیوه‌های سنتی و نوظهور بیان آن را با سازمان‌های شریک و کارشناسان هر کشور مورد بحث قرار داد. سپس این مدرسه در تمام مراحل پروژه از نزدیک با این سازمان‌ها و کارشناسان، از شناسایی راه‌های ممکن برای بخشش تا جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل داده‌ها در سطح ملی و جهانی، همکاری کرد.

یافته‌های این پروژه تحقیقاتی جهانی در مجموعه‌ای از گزارش‌ها، از جمله گزارش فعلی و هشت گزارش جداگانه درباره هریک از کشورها، به اشتراک گذاشته شده است.  گزارش جهانی کنونی بینش‌هایی را در مورد نکات برجسته هریک از هشت گزارش کشورها به اشتراک می‌گذارد و مروری بر چندین ابزار بشردوستانه نوظهور دیگر ارائه می‌کند که در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرارگرفته‌‌اند، مانند کمک‌های ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی، بخشش وسایل تولید، سرمایه‌گذاری موثر و بخشش کارگاه.

گزارش هر کدام از کشورها، پیشرفت‌های اخیر در بخش بشردوستانه کشور را معرفی می‌کند و سپس یافته‌های مربوط به ابزارهای  جدید بخشش را به اشتراک می‌گذارد. با توجه به توسعه فرهنگی و تاریخی منحصربه‌فرد در حوزه بشردوستی در هر کشور، روش های مختلفی در نظر گرفته شد و مورد استفاده قرار گرفت و رویکردهای مناسب برای جمع‌آوری داده‌ها به کار گرفته شد. روش‌های اجراشده در سطح کشورها شامل نظرسنجی از افراد و شرکت‌ها، مصاحبه با کارشناسان و سازمان‌ها، مطالعات موردی، جمع‌آوری داده‌های ثانویه از منابع و سازمان‌های عمومی و همچنین یک آزمایش است.

بیشتر بخوانید:

 جایگاه فناوری در سازمان‌های غیردولتی (NGO) اروپا

با گزارش حاضر، «حوزه دیجیتال در خدمت کار خیر؛ مطالعه‌ای جهانی درباره روش‌های نوظهور کمک مالی»، مدرسه می‌کوشد تا با افزایش دسترسی به اطلاعات و توسعه دانش عمومی در مورد اشکال نوظهور بخشش در سرتاسر جهان، فعالیت‌های بشردوستانه را در سطح جهانی ترویج کند. همانطور که در جای دیگر این مجموعه گزارش‌ها مشاهده می‌شود، همه‌گیری کووید ۱۹، رشد برخی از شیوه‌های جدیدتر (مثلاً تامین مالی جمعی) را واقعاً تسریع کرد، درحالی که همزمان در کره جنوبی، شعله محبوبیت برخی از ابزارهای قدیمی و سنتی مانند کمک مالی از طریق سیستم پاسخگویی خودکار (ARS) را مجدداً برافروخت. 

به‌علاوه، ابزارهای بخشش- به‌طور مثال، اهدای جزئی، که قدمتی طولانی در ایالات متحده دارد، در سال‌های اخیر به عنوان یک عمل نوع‌دوستانه در برزیل ظهور کرده است. درحالی که شیوه‌های نوظهوری مانند اهدای آنلاین توجه بیشتری را در سراسر کشورها به ویژه در طول همه‌گیری کووید 19 به خود جلب کرده است، روش‌های نویی برای کمک مالی، به‌طور خاص، در برخی کشورها پدید آمد که در کشورهای دیگر به‌طور گسترده مورد استفاده قرار نگرفتند، به عنوان مثال کمک‌های مالی باشگاه‌های هواداری در کره جنوبی یا نشر محتواهای بشردوستانه در برزیل.

 این روش‌های نوظهور و منحصربه‌فرد، امکان جهانی‌شدن و دموکراتیزه‌شدن فرهنگ بخشش را در سراسر کره زمین فراهم می‌آورند. با این وجود، برای فهم و درک بهتر و کسب آمادگی برای این دوره نوظهور و جدید بشردوستی، دسترس‌پذیر‌بودن بهتر داده‌ها و تحقیقات بیشتر در مورد ویژگی‌ها، مقیاس و دامنه این راه‌های جدید کمک‌کردن، کاری بسیار ارزشمند است. 

این گزارش، که از اولین گزارش‌های این دست است، بینش‌ها و ابزارهای جدیدی را به رهبران جامعه مدنی، بشردوستان، تنظیم‌کنندگان صنعت، محققان و مردم عرضه می‌کند تا پیشرفت و حرکت نوع‌دوستی را در سال‌های آینده درک کنند و بدان شکل دهند. این گزارش همچنین با استفاده از داده‌های به‌اشتراک‌گذاشته‌شده توسط بنویتی، سیتی و اومیز، برخی از نمونه‌های نوآورانه را برای اشکال جدید بخشش در جهان، برجسته می‌کند.

نقش فناوری و سایت در خیریه‌ها

این گزارش چندین ابزار در حال ظهور را پوشش می‌دهد و اطلاعاتی کلیدی در مورد پنج مورد از آنان ارائه می‌کند: بخشش از راه دور، کمک مالی از طریق ارزهای دیجیتال، صندوق‌های سرمایه‌گذاری حامیان، سرمایه‌گذاری موثر اجتماعی، و بخشش در محل کار.

  • گرچه استفاده و پذیرش بخشش از راه دور در طول همه‌گیری کووید 19 تسریع شد، اما استقبال از آن از پیش شروع شده بود. در کره جنوبی، مبلغ اهدایی از طریق ابزارهای مختلف بخشش از راه دور، مانند بخشش از طریق سیستم پاسخگویی خودکار (ARS)، کمک‌های مالی عمومی بین بانکی (GIRO) و کمک‌های همتا-به-همتا (P2P) افزایش یافت، در حالی که مبالغ اهدایی از طریق ابزارهای سنتی مانند ضمانت‌های اهدای چهره به چهره (F2F)، در طول سال‌های 2016 تا 2020 کاهش یافته است.


  • حمایت از طریق ارزهای دیجیتال در کشورهایی مانند آفریقای جنوبی و کره جنوبی در حال نمو است، حال آنکه در کشورهای دیگر مانند بریتانیا هنوز در مراحل اولیه است. برخی کشورها مانند برزیل و کنیا نیز هستند که هیچ اطلاعات یا داده‌ای در مورد بخشش از طریق ارز دیجیتال در آن‌ها دسترس نیست، با این حال، در چین، هند و سنگاپور، کمک‌های از طریق ارزهای دیجیتال با قوانین سخت‌گیرانه حاکم بر ارزهای دیجیتال محدود شده است.


  • صندوق‌های سرمایه‌گذاری حامیان (DAF) یکی از ابزارهای کار خیر در سنگاپور است که به سرعت در حال گسترش است. به عنوان مثال، DAFها در بنیاد جامعه سنگاپور (CFS) از 143 عدد در سال 2020 به 162 عدد در سال 2021 افزایش یافت. DAFها توسط برخی از اهداکنندگان در کشورهایی مانند برزیل، هند و کنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما هنوز ابزاری متداول نیستند. از سوی دیگر، DAFها در چین، آفریقای جنوبی، کره جنوبی و بریتانیا مستمراً در حال پیشرفت‌اند.


  • توسعه سرمایه‌گذاری موثر در بخش نوع‌دوستانه از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. در این میان بریتانیا یکی از کشورهای پیشرو است. بجز بریتانیا، در هند، یکی از بزرگترین ابتکارات سرمایه‌گذاری موثر در راه برابرسازی مالی متمرکز شده است که بیش از 7.3 میلیارد دلار سرمایه جمع‌آوری کرده و در 15 سال گذشته بر حدود 100 میلیون شهروند کم‌درآمد تأثیر گذاشته است. در چین، جایی که سرمایه‌گذاری موثر نیز به خوبی بسط یافته است، 19 بنیاد پیشگام در مجموع در 2135 پروژه که توسط سازمان‌های غیرانتفاعی و شرکت‌های اقتصادی بین سال‌های 2008 و 2017 آغاز شده‌اند، سرمایه‌گذاری کرده‌اند.


  • بخشش در محل کار پتانسیل بسیار زیادی برای اشاعه فرهنگ بخشش، افزایش رضایت کارکنان و حمایت از نیازهای جامعه دارد. در کنیا، کمپین‌های اجتماعی کمک کارمندان با موفقیت اجرا شده است. در آفریقای جنوبی، پرداخت بخشی از حقوق و دستمزد به محض دریافت به محبوب‌ترین روش بخشش در محل کار تبدیل شده است، درحالی که کمک برابر با کارکنان نیز رواج پیدا کرده است.


  • در اوکراین، بانک‌های کوچک دیجیتال یا «قلک‌های خیریه» به عنوان روشی کارآمد برای کمک مالی به افراد و سازمان‌ها در سال 2022 پس از حمله روسیه به اوکراین نمایان شدند. مردم به سادگی با استفاده از یک کیوآر کد، لینک‌های کوتاه یا یک اپلیکیشن بانکداری آنلاین، می‌توانند کمک‌های همتا-به-همتا، کمک‌های مالی به خیریه‌ها، یا انتقال وجه به افراد نیازمند را در چند ثانیه انجام دهند.

بیشتر بخوانید:

بررسی راه‌های بخشندگی با استفاده از فناوری و اخبار (قسمت چهارم)


نقشه راهنمای گزارش

در زیر تصویری کلی از روش‌های نوظهور بخشش در هشت کشور گفته‌شده در گزارش پیش رو، آورده شده است:

برزیل:

حجم بیشتر کمک‌های مالی در برزیل از طریق اهداهای جزئی صورت گرفته است، زیرا مشارکت پروژه «آرندونار» با فروشگاه‌های کوچک و بزرگ باعث شد تا افراد بیشتری به طور روزانه از کمک‌های مالی جزئی استقبال کنند.

فروش محصولات پیام‌های اجتماعی (نشریات، کتاب‌ها، تقویم‌ها) به‌عنوان مجرایی نو برای حمایت مالی توسط «ادیتورا مول» با هدف گسترش شبکه‌های کمک مالی و تاثیرگذاری اجتماعی بیشتر در برزیل آغاز شد.

اشاعه فرهنگ بخشش در میان برزیلی‌ها با تلاش «بیسوشال»، بنا نهاده شد. «بیسوشال» پلتفرمی است برای کمک مالی که از سازمان‌های جامعه مدنی و رویدادهای همبستگی در راستای تامین مالی جمعی (کراودفاندینگ) و جذب کمک‌های مالی پشتیبانی می‌کند.

تکنولوژی

چین:

یک نظرسنجی آنلاین برای بررسی تأثیر سه عامل زیر بر کمک‌های مالی فردی به کمپین‌های تامین مالی جمعی (کراودفاندینگ) آنلاین در چین انجام شده است.

اطلاعات اجتماعی. در این آزمایش، تأثیر رقابتی اطلاعات جمعی بر روی رفتار حمایتی اشخاص نشان داده شده است: اطلاع از سایر اهداکنندگان منجر به کمک‌های کمتری شد.

چارچوب‌بندی پیام. این آزمایش هیچ مدرکی برای تأثیر چارچوب‌بندی پیام‌ها پیدا نکرد: یافته‌های این آزمایش حاکی از آن است که پیام‌هایی که منفعت خود اهداکننده را برجسته می‌سازند، موجب جمع‌آوری کمک‌های بیشتری نسبت به پیام‌هایی که این بهره‌مندی را برای دیگران برجسته می‌کند، نمی‌شود.

نسبت هزینه‌ها. این آزمایش رابطه‌ای معکوس میان هزینه‌های اضافی و بخشش افراد کشف کرد: نرخ 10 درصد برای هزینه‌های اضافی، موجب جمع‌شدن کمک‌های مالی کمتری نسبت به وقتی که هیچ هزینه اضافی‌ای نشده است، می‌شود.

اهدای کالاهای اساسی

هند:

بخشش‌های آنلاین و دیجیتال در هند در حال رشد است - 70 درصد از اهداکنندگانی که مورد بررسی قرار گرفتند، ترجیح خود را برای حمایت مالی با استفاده از پلتفرم‌ها و روش‌های دیجیتال نشان دادند.

45 درصد از اهداکنندگانی که مورد بررسی قرار گرفتند، خاطرنشان كردند كه آن‌ها فقط هرازگاهی کمک مالی می‌کنند، مثلاً در مناسبت‌ها یا در زمان حوادث خاص. نسل بیبی‌بومرها  بیشترین اهداکنندگانی را دارا بود که به‌طور مرتب کمک و حمایت مالی می‌کردند (29 درصد).

کنیا:

تامین مالی جمعی (کراودفاندینگ)، که به عنوان کارآمدترین ابزار نوع‌دوستی در کنیا دیده می‌شود ، به سرعت در حال رشد است و امکان جمع‌آوری کمک‌های مالی برای سازمان‌های غیرانتفاعی را افزایش می‌دهد. در کنیا، تامین مالی جمعی از افزایش مسئولیت پذیری، مقررات انعطاف‌پذیر و خلاقیت کمپین‌ها بهره می‌برد.

بخشش در محل کار باعث تقویت فرهنگ بخشش و احساس نزدیکی در بین کارمندان ادارات و سازمان‌ها در کنیا می‌شود.

سنگاپور:

به دنبال شیوع کووید 19، به ترتیب 37 درصد و 29 درصد از اواسط سال 2020 تا اوایل سال 2021، در بخش‌های کمک‌های مالی دیجیتالی فردی، به‌صورت حمایت مالی آنلاین یا مشارکت داوطلبانه آنلاین در سنگاپور رخ داده است.

کمک‌های غیرمالی نیز به عنوان یک روش جدید برای بخشش در سنگاپور، در دوره مورد بررسی افزایش یافته است، به گونه‌ای که بیش از 70 درصد از اشخاص کمک‌کننده، کمک‌های غیرمالی کرده و بیش از 53 درصد کالاها و خدمات خریداری‌شده از سازمان‌های غیرانتفاعی را به عنوان شکلی از حمایت نوع‌دوستانه خریداری می‌کنند.

آفریقای جنوبی:

بهره‌گیری از روش تامین مالی جمعی (کراودفاندینگ) توسط بخش‌های داوطلبانه آفریقای جنوبی در دوران همه‌گیری کووید 19 شدیداً سرعت گرفت.

بخشش‌های جزئی و بخشش از طریق موبایل نیز شاهد رشد سریع در مراحل نخستین  همه‌گیری این بیماری بود، اما به محض فروکش‌کردن محدودیت‌های بهداشتی، به تدریج از بین رفت.

«مالیات سیاه» یک شکل غیررسمی و جذاب برای کمک مالی به اعضای خانواده است که همچنان بر فعالیت‌های نوع‌دوستانه در آفریقای جنوبی تأثیر می‌گذارد. بسیاری از مردم آن را متعادل‌کننده اقتصادی می‌دانند که در بهبود وضعیت اقتصادی بسیاری از افراد نقش دارد، درحالی که برخی دیگر آن را یک مسئولیت سنگین اجتماعی و از بقایای سیستم استعماری نژادپرستانه کشور می‌دانند.

فناوری در حوزه نیکوکاری

کره جنوبی:

حمایت از طریق خدمات سیستم پاسخگویی خودکار (ARS) - یک ابزار منحصربه‌فرد در کره جنوبی – به شهروندان اجازه می‌داد تا با یک تماس تلفنی کمک مالی کنند. در سال 2020، حجم بخشش از طریق سیستم گفته‌شده 37.7 میلیون دلار بود و در دوران همه‌گیری کووید 19، عملکرد خوب خود را در استفاده اهداکنندگان نشان داد.

کمک‌های مالی عمومی بین بانکی (GIRO) که یکی دیگر از ابزارهای منحصربه‌فرد بخشش در کره جنوبی است، سرویس پرداخت الکترونیکی خودکاری است که به‌طور مستقیم از حساب بانکی حامیان به سازمان‌های غیرانتفاعی کمک مالی می‌کند. بین سال‌های 2016 تا 2020، حجم کل حمایت‌های مالی از طریق این سیستم، 206.5 میلیون دلار بود.

در طول همه‌گیری کووید 19، کمک مالی از طریق بسترهای تامین مالی جمعی (کراودفاندینگ) حدود 71 درصد، یعنی از 18.8 میلیون دلار در سال 2019 به 30.8 میلیون در سال 2020 افزایش یافت.

بریتانیا:

ظهور بخشش آنلاین در بین اهداکنندگان جوان و مسن‌تر در بریتانیا تا حدودی توسط پلتفرم‌های تامین مالی جمعی (کراودفاندینگ) تسهیل شده است.

یک مجرای ترکیبی کمک‌های نوع‌دوستانه در بریتانیا دیده می‌شود، آنجا که تعاملات آنلاین با حمایت‌های آفلاین همراهی و همکاری می‌کنند.

نتیجه‌گیری

این روزها بسیاری از ما شیوه‌های جدیدی چون پرداخت‌های آنلاین را برای کمک به خیریه‌ها و موسسات نیکوکاری انتخاب می‌کنیم، در قسمت اول این گزارش تلاش شد تا نگاهی اجمالی بر وضعیت و نقش تکنولوژی بر تغییر شیوه‌های اهدا و بخشش داشته باشیم. بسیار خوشحال خواهیم شد تا این گزارش را برای فعالین حوزه خیریه به اشتراک گذاشته و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

بیشتر بخوانید:

حمایت از تولید علم و فناوری در قالب وقف و خیریه

گزارش جهانی فناوری در سازمان‌های غیردولتی (سال 2018)