سالیان سال است که اکثر ما چین را به عنوان پرجمعیت‌ترین کشور دنیا می‌شناسیم. خیلی از ما تصورمان از چین به فیلم‌های جکی چان و دیگر فیلم‌های معروف چینی برمی‌گردد. چین کشوری است که تاریخ دور و دراز و فرهنگ پیچیده‌ای دارد. زمانی که از فارسی‌زبانان درباره فرهنگ چینی سوال کنیم؛ معمولا به برخی آداب و رسوم عجیب و غریب چینی اشاره می‌کنند.

 بعضی از این آداب و رسوم عجیب واقعیت دارند و برخی شایعات سایت‌های زرد هستند؛ اما شاید در میان مطالب زیادی  که درباره عجیب و غریب بودن چینی‌ها شنیده و خواندیم، کمتر متنی درباره فرهنگ نیکوکاری چینی و شیوه‌های جدید آنان به چشممان خورده باشد. شما چه اطلاعاتی درباره فرهنگ بخشش در چین دارید؟

درباره چین

کشور چین با نام رسمی جمهوری خلق چین (به چینی:中华人民共和国)‏، پرجمعیت‌ترین کشور دنیا با بیش از ۱٫۳ میلیارد نفر سکنه‌ است. این کشور که در شرق قاره آسیا واقع شده توسط حزب کمونیست چین در قالب نظام تک‌حزبی اداره می‌شود. این حزب بر ۲۲ استان، ۵ منطقهٔ خودمختار، ۴ شهر با مدیریت مستقیم (پکن، تیانجین، شانگهای و چونگ‌کینگ) و ۲ منطقهٔ اداری ویژهٔ بسیار خودمختار هنگ کنگ و ماکائو حکومت می‌کند.

پایتخت کشور پکن است. جمهوری خلق چین با حدود ۹٫۶ میلیون کیلومتر مربع سومین یا چهارمین کشور وسیع دنیا و دومین کشور بزرگ دنیا از نظر وسعت خاکی (بدون احتساب آب‌های داخلی) است. کشور چین چشم‌انداز طبیعی متنوعی دارد، از استپ‌های جنگلی و بیابان‌هایی چون گبی و تکله‌مکان در ناحیهٔ خشک شمالی نزدیک به مغولستان و سیبری ِ روسیه گرفته تا جنگل‌های زیرگرمسیری در سرزمین‌های مرطوب جنوبی نزدیک به ویتنام، لائوس و برمه.

مناطق غربی کشور چین ناهموار است و رشته‌ کوه‌های هیمالیا و تیان شان مرز طبیعی آن را با هند و آسیای میانه ترسیم می‌کنند. در مقابل، نواحی شرقی این کشور کم‌ارتفاع است و با ساحلی به طول ۱۴٫۵۰۰ کیلومترمربع در جنوب شرقی با دریای جنوب چین و در شرق با دریای شرق چین همسایه‌ است که در سوی دیگرش تایوان، کره و ژاپن قرار گرفته‌اند.

تمدن کشور چین باستان یکی از کهن‌ترین تمدن‌های تاریخ است که در سواحل حاصلخیز رود زرد که در دشت شمال چین جاریست شکوفا شد. نظام سیاسی کشور چین بیش از ۶ هزار سال مبتنی بر سلطنت مطلقهٔ موروثی بود. نخستین دودمان پادشاهی این کشور دودمان شیا در حدود ۲ هزار سال پ. م بود.

شیوه‌های آنلاین نیکوکاری در چین

یک نظرسنجی آنلاین برای بررسی تأثیر سه عامل زیر بر کمک‌های مالی فردی به کمپین‌های تامین مالی جمعی (کراودفاندینگ) آنلاین در چین انجام شده است.

  • اطلاعات اجتماعی: در این آزمایش، تأثیر رقابتی اطلاعات جمعی بر روی رفتار حمایتی اشخاص نشان داده شده است: اطلاع از سایر اهداکنندگان منجر به کمک‌های کمتری شد.
  • چارچوب‌بندی پیام: این آزمایش هیچ مدرکی برای تأثیر چارچوب‌بندی پیام‌ها پیدا نکرد: یافته‌های این آزمایش حاکی از آن است که پیام‌هایی که منفعت خود اهداکننده را برجسته می‌سازند، موجب جمع‌آوری کمک‌های بیشتری نسبت به پیام‌هایی که این بهره‌مندی را برای دیگران برجسته می‌کند، نمی‌شود.
  • نسبت هزینه‌ها: این آزمایش رابطه‌ای معکوس میان هزینه‌های اضافی و بخشش افراد کشف کرد: نرخ 10 درصد برای هزینه‌های اضافی، موجب جمع‌شدن کمک‌های مالی کمتری نسبت به وقتی که هیچ هزینة اضافی‌ای نشده است، می‌شود.

بخشش آنلاین در چین رو به افزایش بوده است، امری که تا حدی می‌تواند به خلاقیت‌های فن‌آورانه و توسعه اقتصادی چین نسبت داده شود. در سال 2020، 8.2  میلیارد یوان (معادل تقریباً 1.3 میلیارد دلار) از طریق 20 پلتفرم اینترنتی تأییدشده جمع‌آوری کمک‌های مالی، پرداخت شده است که نشان‌دهنده افزایش 52 درصدی نسبت به سال 2019 است (China Charity Alliance، 2021).

تا سال 2018، «خیریه تنسنت» و «خیریه مالی آنت» موفق‌ترین پلتفرم‌های تامین مالی جمعی سرمایه با اهداف خیریه‌ای بودند که مجموعاً 92 درصد از کل کمک‌های مالی را در نیمه نخست سال 2018 به خود اختصاص دادند (Corsetti، 2018). بر اساس یک نظرسنجی از بیش از 4000 پاسخ‌دهنده در پکن و پنج استان چین، در سال 2018، روش آنلاین محبوب‌ترین راه برای کمک مالی برای پاسخ‌دهندگان بود (Han et al., 2020). 

رسانه‌های اجتماعی در این کشور (مانند وی‌چت و ویبو) بهترین مجراهایی بودند که اهداکنندگان، از طریق آنان در مورد کمپین‌های جمع‌آوری کمک اطلاعات کسب می‌کردند. بهداشت، به‌ویژه کمک به بیماری‌های وخیم، حوزة اصلی حمایت‌شده با کمک‌های مالی آنلاین بود.

در چین، استفاده از ارز دیجیتال برای کمک به خیریه غیرقانونی است. به شیوه‌ای مشابه، بانک مرکزی سنگاپور در ژانویه 2022 رسماً مردم را به تجارت با ارزهای دیجیتال تشویق کرد و سپس در اکتبر 2022، با استناد به مشکلات موجود در معاملة رمزارزها، به دنبال مقررات نظارتی بیشتر برای ممنوعیت ارزهای دیجیتال بود (بانک مرکزی سنگاپور، 2022b، 202).

در چین، DAFها در ابتدا توسط بنیادهایی که از مدل آمریکایی پیروی می کردند، استفاده شدند. DAFها برای اولین بار در سال 2018 در چین توسط موسسه خیریه DAF چین با تلاش مشترک موسسة خیریه جهانی چین، بنیاد خیریه «ژونگ لون پکن»، و شرکت خدمات مالی شنژن CSN تاسیس شد (,China DAF Charity2023). چنانچه علاقه‌مند هستید تا اطلاعات جامع‌تری درباره صندوق‌های سرمایه‌گذاری حمایتی بدانید، لینک زیر را میتوانید دنبال کنید.

بیشتر بخوانید:

 تکنولوژی در کارهای خیریه (قسمت چهارم)

موسسه خیریه DAF چین، خود را به عنوان نوعی صندوق تبلیغ می‌کند که به حامیان کمک می‌کند حساب‌های خیریة انحصاری باز کنند، مزایای مالیاتی دریافت کنند و کمک‌های مالی را درحوزه‌های ترجیحی خیرین مصرف کنند (China DAF Charity، 2023). مدت کوتاهی پس از آن، چندین مؤسسة دیگر با عملکردی همانند DAF در چین شروع به کار کردند. 

بنیاد اتحاد شانگهای در سال 2018، سه صندوق سرمایه‌گذاری با عنوان‌های «صد شهر، صد ماراتن»، «سوه کریک» و «250 قلب» راه‌اندازی کرد (Shanghai United Foundation، 2023). علاوه بر این، موسسة تحقیقات مالی SAIF شانگهای (در دانشگاه پکن)، موسسة تحقیقات بشردوستی چین و سایر موسسات وابسته، فروم صندوق سرمایه‌گذاری حامیان را در 10 دسامبر 2020 تاسیس کردند (China DAF Forum، 2023).

سرمایه‌گذاری موثر یک بازار جدید با پتانسیلی عظیم در چین است. در دهه گذشته، پیشرفت‌هایی از طریق ساخت اکوسیستمی برای تقویت سرمایه‌گذاری موثر حاصل شده است.

چین یک شبکه حمایتی از سازمان‌های تحقیقاتی و حمایتی با ایجاد «انجمن سرمایه‌گذاری اجتماعی و سرمایه‌گذاری موثر چین» (CSEIF)، «اتحاد سرمایه‌گذاری در ارزش اجتماعی چین» (CASVI)، «شبکه سرمایه‌گذاری موثر چین» (CIIN) و همچنین حمایت مستمر از بنیادهای موجود، مانند بنیاد نارادا، بنیاد یوچنج و بنیاد ییفانگ به‌وجود آورده است. در سمت عرضه روند بسیار مثبتی در چین دیده می‌شود و در حال حاضر چندین سرمایه‌گذار و بنیاد مهم خصوصی برای پیوستن به این اکوسیستم جذب شده‌اند، از جمله «صندوق آسیای سبز»، «اهونگ کپیتال»، «ای‌بی‌سی ورلد آسیا» و بنیاد ییفانگ.

 در سمت تقاضای سرمایه‌گذاری موثر در چین، در درجه اول اولویت، شرکت‌ها و مشاغل سودده  اجتماعی قرار دارند که در دهه گذشته رونق گرفته‌اند. برای مثال، داده‌های CSEIF نشان می‌دهد که ۱۹ بنیاد پیشروی چینی در سرمایه‌گذاری اجتماعی موثر مجموعاً در ۲۱۳۵ پروژه توسط شرکت‌های اجتماعی و سازمان‌های غیرانتفاعی از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۷ سرمایه‌گذاری کرده‌اند (AVPN، 2019a).

در چین اگرچه هیچ حمایت ملی‌ای از سوی دولت وجود ندارد، اما برخی از سیاست‌های محلی نقشی اساسی در تقویت سرمایه‌گذاری موثر داشته است. به عنوان مثال، فرمانداری فوتیان در منطقه شنژن چندین سیاست حمایتی را بین سال‌های 2017 و 2018 صادر کرد که شامل حمایت مالی، آموزش حرفه‌ای و همچنین برنامه‌ای ۵ ساله برای ایجاد یک محیط سرمایه‌گذاری موثر اجتماعی جهانی و مرکز رفاهی مالی است (AVPN، 2019a). 

نتیجه‌گیری

در این مقاله تلاش شد تا برخی از امکان‌های بخشش آنلاین در کشور چین آشنا شویم. چین به عنوان یکی از پرجمعیت‌ترین کشورهای دنیا و به عنوان یکی از غول‌های اقتصاد قرن حاضر، قدم‌هایی را به سمت اهدای آنلاین برداشته است و بررسی آن در روند تغییرا بخشش در جهان میتواند تاثیرگذار و حائز اهمیت باشد. به نظر شما این روند در سالیان آتی به چه شکل خواهد بود؟ نظرات خود را برای اطلس خیر ایران بنویسید.