فکر نکنم کسی باشد که حداقل یک بار در عمرش سریال کره‌ای ندیده باشد! فرهنگ کره‌ای را در سریال‌ها به یاد  می‌آورید؟ فرهنگی که معمولا آمیخته با ازخودگذشتگی، فداکاری، دیگردوستی و بخشش است. 

همیشه برای خود من جالب و قابل تامل بوده است که چطور این میزان گذشت و بخشش در میان مردم کره جنوبی ممکن است وجود داشته باشد؟ این رفتار اجتماعی به اشکالی بروز می‌دهد؟ اگر این موارد توجه شما را نیز در هنگام دیدن سریال‌های معروف کره جنوبی جلب کرده است، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا همراه با هم شیوه‌های جدید نیکوکاری و بخشش در میان کره‌ای‌ها را بخوانیم.

درباره کره جنوبی:

شبه جزیره کره در شمال شرق آسیا واقع شده و از سه جهت با اقیانوس احاطه شده که موقعیت جغرافیایی منحصر به فردی را برای این کشور ایجاد نموده است. سئول به عنوان پایتخت این کشور حدود ۱۰۳۰ کیلومتر طول و ۱۷۵ کیلومتر عرض دارد. به طور کلی سرزمین کره جنوبی ۱۰۰۰۳۳ کیلومترمربع وسعت داشته و با ژاپن از شرق، چین از غرب همسایه است و با کره شمالی از شمال مرز مشترک دارد. 

الفبای هانگول، یکی از منحصر به فردترین آثار مردم کره جنوبی است که در سال ۱۴۴۳ توسط پادشاه سجونگ (۱۴۱۸-۱۴۵۰)، پادشاه چهارم سلسله چوسان معرفی شد که در ابتدا شامل ۱۷ حرف بی صدا و ۱۱ حروف صدادار بود ولی امروزه تنها ۱۴ حرف بی صدا و ۱۰ حروف صدادار را در بر می‌گیرد. 

یادگیری این زبان برای همه بسیار آسان است و پائین بودن نرخ بی‌سوادی در کره جنوبی نیز شاهدی دال بر  آن است. از تمام دارایی‌های فرهنگی کره، شهروندان بیشتر به هانگول افتخار می‌کنند و از این رو ۹ اکتبر را روز هانگول نامیده و آن را جشن می‌گیرند. در سال ۱۹۹۷ هانگول به ثبت یونسکو رسید.

  • در طول نیم ­قرن گذشته، کره از یک کشور فقیر و کاملا آشفته به جامعه­ای دموکراتیک، صنعتی و موفق تبدیل شد.
  • این موفقیت را ، این کشور سیزدهمین اقتصاد بزرگ جهان شناخته می‌شود، "معجزه رودخانه هان" نام نهادند.
  • کره صادرکننده برجسته در حوزه صنایع کشتی‌سازی، خودروسازی و فولاد است.
  • ساخت تلفن‌های هوشمند و تلویزیون های LED  در این کشور منجر به تحول تکنولوژی در سطح جهانی شده است.
  • توسعه سریع اقتصاد کره پس از جنگ کره در پی رویدادهایی مانند میزبانی موفق از بازی‌های المپیک تابستانی ۱۹۸۸ و میزبانی جام جهانی ۲۰۰۲ FIFA رخ داد.

نیکوکاری آنلاین در کره جنوبی:

حمایت از طریق خدمات سیستم پاسخگویی خودکار (ARS) - یک ابزار منحصربه‌فرد در کره جنوبی – به شهروندان اجازه می‌داد تا با یک تماس تلفنی کمک مالی کنند. در سال 2020، حجم بخشش از طریق سیستم گفته‌شده 37.7 میلیون دلار بود و در دوران همه‌گیری کووید 19، عملکرد خوب خود را در استفاده اهداکنندگان نشان داد.

کمک‌های مالی عمومی بین بانکی (GIRO) که یکی دیگر از ابزارهای منحصربه‌فرد بخشش در کره جنوبی است، سرویس پرداخت الکترونیکی خودکاری است که به‌طور مستقیم از حساب بانکی حامیان به سازمان‌های غیرانتفاعی کمک مالی می‌کند. بین سال‌های 2016 تا 2020، حجم کل حمایت‌های مالی از طریق این سیستم، 206.5 میلیون دلار بود.

در طول همه‌گیری کووید 19، کمک مالی از طریق بسترهای تامین مالی جمعی (کراودفاندینگ) حدود 71 درصد، یعنی از 18.8 میلیون دلار در سال 2019 به 30.8 میلیون در سال 2020 افزایش یافت.

برخی از پلتفرم‌ها و روش‌های بخشش از راه دور وجود دارد که در کره جنوبی منحصر به فرد هستند. خدمات سیستم پاسخگویی خودکار (ARS)، کمک‌های مالی عمومی بین بانکی (GIRO) و توکن‌های پاداش تأمین مالی جمعی در سراسر کره جنوبی وجود دارد، اما به ندرت در کشورهای دیگر استفاده می‌شود. 

اشکال جدیدی از بخشش از راه دور نیز در کره جنوبی پدیدار شده است، از جمله کمک‌های همتا-به-همتا (P2P)، تامین مالی جمعی (کرادوفاندیگ)، خرید محصولات جدید خیریه و کمک‌های مالی از طرف کانون‌های هواداری. به طور کلی، بین سال‌های 2016 تا 2020، مبالغ اهدایی از طریق ابزارهای مختلف بخشش از راه دور مانند حمایت از طریق ARS، GIRO و P2P افزایش یافت، درحالی که مبالغ اهدایی به شیوه‌های سنتی در کره جنوبی کاهش یافته است.

نیکوکاری با کمک ارزهای دیجیتال

اولین مورد بخشش از طریق ارزهای دیجیتال در کره جنوبی در سال 2013 توسط یک سازمان غیرانتفاعی که به نفع پناهندگان فعالیت می‌کرد، گزارش شد. با این حال، بحث در مورد منفعت عمومی و سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال به طور جدی در سال 2017-2018 آغاز شد.

 در آن زمان، راه‌اندازی یک پلتفرم حمایت مالی با استفاده از فناوری بلاکچین و نمونه‌هایی از بخشش ارز دیجیتال کلید خورد. علیرغم افزایش آگاهی از ارزهای دیجیتال، حمایت از طریق ارزهای دیجیتال تا سال 2021 مورد توجه حامیان قرار نگرفت. در سال 2021، شور و هیجان سرمایه‌گذاری در رمزارزها به دلیل طولانی‌شدن نرخ‌های بهره پایین و افزایش شدید قیمت مسکن در کره جنوبی، کشور را فرا گرفت. کره جنوبی در سال 2022 به یکی از ده کشور برتر از نظر تعداد کاربران حوزه ارزهای دیجیتال تبدیل شد.

در حالی که سودهای کلانی در صنعت ارزهای دیجیتال حاصل شده است، تصوراتی منفی نیز از رمزارزها در کره جنوبی به وجود آمده است، همین مسئله علتی شده است که صنعت رمزارزها در این کشور، خود را وقف کمک به امور خیریه بکند. 

با این حال تعداد زیادی از سازمان‌های غیرانتفاعی به دلیل مسائل اخلاقی حرفه‌ای، نوسانات قیمت و عدم آمادگی برای مدیریت و نظارت به بازار ارزهای دیجیتال، کمک‌های مالی را از طریق ارزهای دیجیتال دریافت نکردند. از سال 2022، در مجموع فقط ده سازمان غیرانتفاعی در کره جنوبی گزارش دادند که ارز دیجیتال را به عنوان کمک مالی دریافت کرده‌اند.

بخشش از طریق ارزهای دیجیتال یکی از ابزارهای نو در کره جنوبی است با این حال، با چالش‌های مختلفی مانند مسائل اخلاقی در مورد منبع پول، فقدان یک سیستم قانونی در مورد وضعیت مالیاتی و مسائل حسابداری برای سازمان‌های غیرانتفاعی، و درک ناکافی از سیستم رمزارزها و بازار آن مواجه شده است. 

اگرچه اهدای ارز دیجیتال هنوز در سازمان‌های غیرانتفاعی عمومی در کره جنوبی، به‌ویژه در میان سازمان‌های بزرگ جمع‌آوری سرمایه، به‌عنوان وسیله‌ای معتبر به رسمیت شناخته نشده است، با این حال، این کشور اخیراً در حال آماده‌سازی مصوبه‌های داخلی در حوزه کمک‌های مجازی و مداخله‌گری برای اصلاح قانون مالیات به نفع اموال و درآمدهای دیجیتال است (کانگ و همکاران، 2022).

بیشتر بخوانید: 

 میزان استفاده از فناوری‌های نوظهور در NGOهای آسیا 

نمونه‌هایی از اهدای کریپتوکارنسی در کره جنوبی

«انجمن صندوق کره» یک کمپین جمع‌آوری کمک‌های مالی در پلتفرم متاورس «زپتو» انجام داد و کمک‌های مالی را از طریق پلتفرم حمایت مالی مبتنی بر بلاکچین «چری» دریافت کرد.

«صندوق کودک کره» در یک کمپین جمع‌آوری کمک‌های مالی با «آپ‌لیو»، یک پلتفرم پخش اختصاصی تلفن همراه، حمایت‌های خود را در قالب ارز دیجیتال بخشیدند.

فعالیت‌های مختلفی  با هدف تامین منافع عمومی از طریق NFT‌ها نیز در حال انجام است. استارتاپ مبتنی بر بلاکچین «دورلبز» اولین NFT پارالمپیک در جهان را خلق کرده است. این NFT، یک کارت دیجیتال حاوی عکس‌های ورزشکاران 14 رشته ورزشی شرکت‌کننده در پارالمپیک توکیو، به امید افزایش علاقه به پارالمپیک و از بین‌بردن تبعیض نسبت به معلولان، به انجمن ورزش معلولان کره اهدا شد.

علاوه بر این، کمپانی «دانامو»، که «آپ‌بیت» (یک صرافی ارزهای دیجیتال) را اداره می‌کند، تصمیم گرفت مقداری ارز دیجیتال، به ارزش یک میلیارد وون کره، به برنامه جهانی غذا اهدا کند و نیز 902 عضو در برنامة کمک از طریق بیت‌کوین و اتریوم به اوکراین به ارزش 160 میلیون وون مشارکت کردند.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری حمایتی در کره جنوبی

DAFها راهی برای اعطای کمک‌های مالی گسترده در کره نیستند و به طور گسترده برای جمع‌آوری کمک‌های مالی داخلی یا برون‌مرزی استفاده نمی‌شوند. یکی از اولین DAFهای ساخته‌شده در کره - صندوق مادربزرگ کیم گان‌جا - برای حمایت از شهریه کالج برای کودکان یتیم توسط «بنیاد زیبا» کره راه‌اندازی شد (تانگ، 2021).

 اکنون، چندین سازمان - معمولاً سازمان‌های اعطاکننده کمک هزینه - مانند انجمن صندوق مالی کره جنوبی و بنیاد زیبا، برنامه‌های اعطایی خاص خود را برای ایجاد صندوق سرمایه‌گذاری برای حمایت‌های بالاتر از مقداری مشخص دارند. حامیان DAFها عمدتاً افرادی با سرمایه خالص بالایی هستند. 

صندوق سرمایه‌گذاری حامیان کره‌ای (KDAF) در انجمن صندوق مالی کره، بزرگترین برنامه کمک مالی در میان سایر صندوق‌ها در کره است که به مشارکت‌کنندگان امکان می‌دهد نظرات خود را در مورد نحوه استفاده از وجوه اهدایی به اشتراک بگذارند. کسانی که بیش از 1 میلیارد KRW (معادل 840000 دلار در سال 2021) اهدا می کنند، می توانند برای اهداف خود صندوق سرمایه‌گذاری ایجاد کنند.

برنامه صندوق سرمایه‌گذاری حامیان کره‌ای 12 مشارکت‌کننده حقوقی یا حقیقی داشته است (Community Chest of Korea, 2023a). چندین مصاحبه با حامیان نشان داد که قصد صندوق سرمایه‌گذاری حامیان کره‌ای اجتناب از هزینه‌های اداری ایجاد یک بنیاد و در عوض اختصاص بودجه بیشتر به دریافت‌کنندگان نیازمند است (Community Chest of Korea, 2023b).

سرمایه‌گذاری موثر در کره جنوبی یک بازار نوپا و روبه‌رشد است. در سال 2018، «هیئت مشاوران ملی کره» (NAB) تأسیس شد و به گروه راهبری جهانی برای سرمایه‌گذاری موثر (GSG) پیوست. 

NAB به سرعت مدیریت موثر کره (IMK) را تأسیس کرد که استانداردهای اندازه‌گیری تأثیرات و مدیریت آن را برای ایجاد یک محیط سرمایه‌گذاری سالم تنظیم کند. به طورکلی، دو ویژگی سرمایه‌گذاری موثر در کره جنوبی از همان ابتدا نضج یافته است:

دولت وظیفه هدایت و رهبری ایجاد صندوق‌های سرمایه‌گذاری موثر را بر عهده گرفته است. برنامه‌ریزان سرمایه‌گذاری موثر و صندوق‌های سرمایه‌گذاری که توسط دولت راه‌اندازی شده‌اند، پرداخت 668.6 میلیون دلار در مدت پنج سال را در دستور کار قرار دادند.

 در سال 2018، وزارت کار، و وزارت شرکت‌های کوچک و متوسط و استارت‌آپ‌ها (SMEs) قصد دارند به ترتیب 10 میلیون دلار و 88 میلیون دلار برای حمایت از حوزه‌های سرمایه‌گذاری موثر اجتماعی جمع‌آوری کنند.

تقاضا برای سرمایه‌گذاری موثر بر کسب‌وکارهای اجتماعی، از جمله شرکت‌های اجتماعی، تعاونی‌های اجتماعی، انجمن‌های اجتماعی، و کسب‌وکارهای مستقل متمرکز است. چه سرمایه‌گذاری‌های موثر دولتی باشند و چه خصوصی، بیشتر سرمایه‌ها برای حمایت از شرکت‌های اجتماعی جریان می‌یابند. 

به‌عنوان مثال، مبلغ کل 160 میلیون دلار جمع‌آوری‌شده توسط وزارت شرکت‌های کوچک و متوسط و استارت‌آپ‌ها بین فرمانداری‌ها و سپس بین شرکت‌های کوچک در سال 2018 توزیع شد (AVPN, 2019c). یکی از نمونه‌های سرمایه‌گذاران خصوصی، «بنیاد شادی» است که فعالیت اصلی آن حمایت از شرکت‌های اجتماعی از طریق وام، اوراق قرضه قابل تبدیل، و سهام و همچنین مدل مالی ترکیبی است که با نهادهای سرمایه‌گذار و دولت مشارکت می‌کند.

این بنیاد تا اواخرسال 2017 از طریق سرمایه‌گذاری مستقیم در شرکت‌های اجتماعی (4 میلیون دلار)، صندوق‌های سرمایه‌گذاری اجتماعی دولتی (2 میلیون دلار) و صندوق سرمایه‌گذاری اجتماعی (4 میلیون دلار)، به نهادهای مختلف کمک مالی کرد.

نتیجه‌گیری

در ادامه سری مقالات بررسی و مطالعه میزان استفاده از تکنولوژی و شیوه‌های نوین در کارهای خیریه، این بار به سراغ کره جنوبی رفتیم و با هم شیوه‌های مورد استفاده در این کشور همچون ارزهای دیجیتال و صندوق‌های سرمایه‌گذاری را خواندیم. به نظر شما مسیر پیش روی کره جنوبی در این زمینه در آینده با توجه به آمارهای ارائه شده چه خواهد بود؟