اطلس خیر ایران در این بخش به مصاحبه با خانم امیراصلانی از خیریه پرتو مهر یزدان از شهر زنجان پرداخته است. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر می‌توانید لینک بانک اطلاعاتی این خیریه را دنبال کنید: 

خیریه پرتو مهر یزدان

لطفاً مؤسسه خیریه و خودتان را معرفی کنید.

من فریبا امیراصلانی هستم؛ مدیرعامل پرتو مهر یزدان. این مجموعه مسئول نگهداری کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست در گروه‌های سنی 6 تا 12 سال و 12 تا  سال 18 است که در دو مرکز متفاوت نگه‌داری می‌شوند. کودکان توسط بهزیستی شناسایی می‌شوند و خیریه‌ی پرتو مهر یزدان مسئولیت نگهداری و تأمین هزینه‌ی آن‌ها را برعهده دارد.

ما در سال 92-93 این مؤسسه را افتتاح کردیم، هیئت‌مدیره‌ای 7 نفری تشکیل دادیم و مجموعه به‌طور رسمی آغاز به کار کرد. بیشتر کودکان مجموعه از شهرهای اطراف نظیر خرم‌دره پذیرش می‌شوند. مؤسسه‌ی ما تحت نظارت بهزیستی است ولی تمامی کارهایی که صورت می‌دهد زیر نظر هیئت‌مدیره انجام می‌گیرد. مؤسسه‌ 13 کارمند دارد که شامل حسابدار خیر نیز می‌شود. ما شیوه‌نامه‌های اقتصادی را رعایت می‌کنیم و اعمال مؤسسه تماماً شفاف، روشن و اصولی است.

حمایت

در این مؤسسه بستر را به‌گونه‌ای فراهم کردیم که کودکان آرام باشند، یک روان‌شناس مرتب آنان را چک کند و از بروز آسیب در آن‌ها جلوگیری به عمل آید. آموزش‌های قرآنی به کودکان نیز در اولویت قرار دارد. هیئت‌مدیره شامل ۹ نفر است که 5 نفر آن خانم هستند. کار کردن با خانم‌ها در مؤسسه تجربه‌ی بسیار خوبی است.
مؤسسه‌‌ی ما مرکز نگهداری پسران است و بر درس و ورزش تأکید بسیاری دارد؛ به‌طوری که چندین نفر از فرزندان مدال آوردند. درآمد مجموعه بر پایه‌ی کمک خیرین، مردم و قلک‌ها است. سابقه‌ی فعالیت من در مؤسسه نیکوکاری رعد و مهرانه است.

به‌طور کلی، وضعیت خیرخواهی شهر زنجان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

زنجان مردم بسیار مهربانی دارد و فعالیت در خیریه‌های آن زیاد است. اگر دقت داشته باشید اطراف زنجان روستاهای بسیاری وجود دارد و در هر خانه کودکان آسیب‌پذیر و مشکل‌زا بسیاری وجود دارند (مانند کودکان عقب‌مانده‌ی ذهنی و کودکان بد سرپرست) که نیازمند یاری و مددجویی هستند. زنجان شهری است که حسینیه در آن نقش مهمی دارد، ما با نهادهای مذهبی مثل هیئت‌ها و حسینیه‌ها ارتباط داریم؛ به‌طوری که مدیرعامل قسمت وابسته به دختران، تحت نظر صاحب حسینیه است. از طرفی دیگر زنجان بهشت خیریه‌هاست.

برای مطالعه:

مصاحبه با مهناز صنعت‌کار

چه موانعی بر سر راه فعالیت‌های شما وجود داشته و دارد؟

معرفی مرکز و تبلیغات مؤسسه‌ی پرتو مهر یزدان بسیار سخت است؛ زیرا نمی‌توانیم از عکس کودکان برای تبلیغ مؤسسه استفاده کنیم. تبلیغات را از طریق شبکه‌های مجازی مثل اینستاگرام انجام می‌دهیم؛ این امر پیش‌تر از طریق خانواده‌ها صورت می‌پذیرفت.

یکی دیگر از چالش‌های بزرگ ما نیز مسکن بود که به کمک خیر بزرگی مسکن تهیه شد. نداشتن منابع ثابت نیز یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های ماست چراکه کمک‌ها بر عهده‌ی خیرین است. در این میان هزینه‌ی کودکان تحت پوشش مؤسسه نیز بسیار بالاست؛ ازجمله هزینه‌های لازم کودکان می‌توان به مسکن، خوراک، پوشاک، پزشک، سرویس مدارس و خود مدارس اشاره کرد. مطالبات ما از مسئولان، رایگان کردن هزینه‌ی آب، برق و گاز و رد کردن بیمه‌ی کارمندان است.

هزینه‌ی آینده‌ی کودکان نیز از دیگر چالش‌هایی است که ما در خیریه با آن مواجه هستیم؛ زیرا رهاسازی کودکان پس از سن 18 سالگی از اشتباهاتی اساسی است. ما تا چند سال افراد تحت پوشش را حتی تا مدت کوتاهی پس از ازدواجشان حمایت می‌کنیم.

از طرفی دیگر، چالشی که مؤسسه ما در سال‌های اخیر با آن مواجه بود کرونا و مشکلات ناشی از آن بود. ما در مجموعه کلاس‌های درسی ایجاد کردیم، 20-30 عدد تبلت تهیه کردیم و معلمان خصوصی آوردیم که کودکان از مباحث درسی عقب نیافتند؛ اما به لحاظ مالی با مشکلات بسیاری مواجه هستیم. کمک‌های مالی تعداد زیادی از مردم به مجموعه به دلیل بیکاری و از بین رفتن کسب‌وکارشان از بین رفت و کم شد. کودکان به‌طور کلی از مباحث درسی عقب افتادند، کودکانی مادران خود را در همین حین از دست دادند و این موارد سبب شد کودکان بسیاری به تعداد مراکز خیریه اضافه شوند.

حمایت از دیگران

شما در این مؤسسه چه هدفی را دنبال می‌کنید؟

در این مؤسسه، مسئله شروع زندگی است، درحالی که در مؤسسات دیگری مثل مؤسسه مهرانه زندگیِ به خطر افتاده، مسئله است. کودکان از وجود مسئولان پرتو مهر ایران سرپرستی و حمایتگری را طلب دارند. از این روی اهداف ما با یکدیگر کاملاً متفاوت است. اگر خیریه‌ی پرتو مهر ایران بتواند کودکی را راهی جامعه کند و آن کودک سالم زندگی و کار کند، در خطا نیفتد، ازدواج و تحصیل کند، کار بسیار مهم و مفیدی انجام داده است.