اطلس خیر ایران این بار با مدیر مرکز نیکوکاری کارآفرینی برکت که در سال 1399 شروع به کار کرده است، در ارتباط با وضعیت فضای خیرخواهی ایران به مصاحبه پرداخته است. در ادامه با ما همراه باشید تا متن مصاحبه آقای احمد طهماسبی سردارآبادی را همراه هم بخوانیم.

وضعیت فعالیت‌های خیرخواهانه در ایران را با توجه به عوامل مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

به نظر من در کشور ما با توجه به اینکه دین قالب مردم، دین اسلام است و این دین توجه ویژه‌­ای به موضوعات نیکوکاری و کار خیر دارد، در اکثریت مواقع شاهد همراهی مطلوبی در این دست فعالیت‌ها از جانب مردم هستیم. 

از منظر قانونی، حقوقی و سیاسی مسئولین مربوطه تا جایی که بتوانند، پشتیبانی نسبتاً مناسبی از فضای خیر کشور دارند. علاوه بر این‌ها از نظر فرهنگی و اجتماعی هم مردم ما در طول تاریخ ثابت کرده­‌اند که مردم خیرخواهی هستند و نگاه ویژه‌­ای به کار خیر دارند. امید است که همواره در این راه ثابت‌قدم باشند و منجر به رشد و پیشرفت این حوزه شوند.

در چند سال گذشته چه مواردی را از نظر اثرگذاری بر فضای خیر مؤثرتر می‌دانید؟

از یک سو گرانی‌­ها و کوچک شدن سفره‌­ی مردم عامل مؤثری بر کاهش کمک­‌های مردمی شد؛ همین گرانی و شرایط نابسامان اقتصادی بستری برای کاهش اعتماد مردم به این مراکز نیکوکاری را نیز فراهم کرد.

خدعه و نقشه دشمنان کشور نیز بر این بی‌­اعتمادی دامن می‌­زند و باعث می‌­شود تا مردم بخواهند به‌صورت مستقیم کمک­‌هایشان را به قشر نیازمند و هدف برسانند. از سوی دیگر ما در سال‌های اخیر شیوع کرونا را داشتیم که منجر به گرفتاری بیشتر اقشار آسیب‌­پذیر جامعه شد و از جهاتی توانست با ایجاد همدلی بیشتر در مردم در جذب کمک‌­ها مؤثر باشد. به‌خصوص که عالمان دینی در این زمینه نقش به‌­سزایی داشتند و با بیانات خود مردم را به کار خیر بیشتر ترغیب می­‌کردند.

ایده کارآفرینی

وضعیت فضای خیر کشور را در طی سال‌های پیش رو چطور می­‌بینید؟

ما با فضایی مواجه هستیم که افزایش بیش از حد خیریه‌­ها، گروه­‌های جهادی، مراکز نیکوکاری و گروه‌­های خودجوش مردمی که بدون مجوز فعالیت می­‌کنند موجبات سردرگمی و ناهماهنگی خاصی را برای فضای نیکوکاری کشور فراهم کرده­ است.

اگر این وضع ادامه پیدا کند ما در چند سال آینده هم با افزایش روند خیریه­‌هایی مواجه خواهیم بود که هیچ هماهنگی خاصی با جریان نیازمندی‌­های کشور ندارند و همچنین اعتماد اجتماعی به این حوزه سیر نزولی خود را حفظ خواهد کرد. بنابراین باید به چگونگی تأسیس این‌گونه مراکز نیکوکاری و تعدد آن‌ها توجه ویژه‌­ای داشت.

برای مطالعه:

کامل‌ترین راهنمای جذب و حفظ داوطلبان

شما چه پیشنهاد‌هایی جهت بهبود فضای نیکوکاری کشور ارائه می‌کنید؟

از نظر من بهترین اقدام این است که در ابتدا تأسیس تمامی گروه‌­های جهادی، مؤسسات نیکوکاری و خیریه به‌طور کامل متوقف شود. پس از آن باید ساز و کاری ایجاد کرد تا با اهداف تأسیس چنین مراکزی هماهنگ باشد.

بدین صورت که تقاضای مؤسسات برای فعالیت، باید بر اساس ویژگی­‌های شهری، روستایی، جمعیت و وضعیت هر منطقه‌ای که خواستار تأسیس خیریه در آن هستند، مورد بررسی قرار بگیرد تا درنهایت بتواند بستری برای بهبود فضای خیرخواهی کشور شود.