با از سپری شدن وقایع بیسابقه در سال گذشته و مسائل مربوط به شیوع بیماری کرونا و...، سؤالات زیادی در ذهن رهبران مؤسسات غیرانتفاعی، پیرامون چشمانداز کمکهای خیریه (charitable giving) در سالهای پیش رو شکل گرفته است.
در این مطلب قصد داریم با استفاده از یک مدل برای پیشبینی و با ارائه اطلاعاتی در خصوص احتمال تغییر دورنمای کمکهای نیکوکارانه تحت شرایط اقتصاد جهانی، چشمانداز کمکهای خیریه در آمریکا طی سالهای 2021 و 2022 را مورد بررسی قرار دهیم.
قبل از شروع بحث، ذکر این نکته مهم است که "هیچ مدلی نمیتواند اوضاع آینده را با اطمینان کامل پیشبینی کند و همواره ضریب خطا در همه مدلها وجود دارد". اگر چه پیشبینیهای زیر مبتنی بر روشهای علمی هستند، اما محدودیتهایی در استفاده از این روشها برای پیشبینی نتایج آینده وجود دارد.
طبق مطالعات متعدد صورت گرفته، پیشبینیها تحت تأثیر دست کم سه عامل قرار دارند:
- تعداد پیشبینیهای انجامشده؛
- وقایع یا شوکهای غیرقابل پیشبینی؛
- ثبات متغیرهای اصلی مورد استفاده در مدل.
با استفاده از متغیرهای نسبتاً ثابت و محدود کردن تعداد پیشبینیهای انجامشده، بهترین شرایط جهت محاسبه این تغییرات را به وجود آوردهایم. با این حال لازم به ذکر است که ما همچنان در دوران بیسابقهای با سطح عدم اطمینانِ بالاتر از آنچه در گذشته شاهد بودهایم به سر میبریم.
برای مطالعه :
توجه داشته باشید که هیچ مدلی نمیتواند وقایع غیرقابل پیشبینی در آینده؛ مانند بلایای طبیعی و تغییرات گسترده قوانین که ممکن است اتفاق بیافتد را در نظر بگیرد.
چشمانداز کمکهای خیریه چطور است؟
پس از سپری شدن سال بسیار غیرعادی 2020، دادههای فعلی نشان میدهد، مادامی که تولید ناخالص داخلی (GDP) آمریکا در سال 2021؛ توأم با اندکی کاهش در سال 2022؛ مطابق با انتظارات کنونی است، آمریکاییها باید چشم انتظار رشد گسترده کمکهای نیکوکارانه، طی سالهای آینده باشند.
خیلی از کارشناسان و سازمانهای دولتی نظیر «کمیته بازار آزاد فدرال» (FOMC) عقیده دارند تا زمانی که تزریق واکسنهای کرونا طبق برنامه پیش برود، مقدار GDP آمریکا در سال 2021 احتمالاً رشد خواهد کرد.
«اداره بودجه کنگره» (CBO) نیز اعلام کرده است که تولید ناخالص داخلی تا اواسط سال 2021 به مقدار قبل از همهگیری کرونا میرسد؛ گرچه سطح بالای بیکاری که همزمان با همهگیری ایجاد شد، احتمالاً با شیب کندتری کاهش خواهد یافت.
پیشبینی میشود در سال 2021 حجم GDP در بخشهای خاص نظیر تجهیزات و نرمافزار، فناوری، تجارت الکترونیک و مراقبتهای بهداشتی رشد کند که این رشد؛ تابعی از الگوی بهبود "کِی شکل" یا (K-shaped) است که در سال 2020 آغاز شد.
برای رسیدن به بالاترین سطح دقت در مدل پیشبینی خود با دانشکده بازرگانی وارتون (Wharton School ofBusiness) در دانشگاه پنسیلوانیا وارد همکاری شدیم. این دانشکده، دادهها را با استفاده از مدل بودجه «پن وارتون» (Penn Wharton) برای متغیرهای اقتصادی مورد استفاده در تولید، با برآوردهای دقیق اعلام میکند.
طبق مدل تحقیق، مقدار کمکهای خیریه در سال های 2021 و 2022 را میتوان بسته به رشد اقتصادی سال جاری (2021) پیشبینی کرد. تأکید میکنیم که پیشبینی کمکهای خیریه ممکن است بسته به شرایط اقتصادی تغییر کند.
چنانچه رشد اقتصادی آمریکا در سال 2021 روند کندتری را طی کند و عدم اطمینان در رابطه با شرایط سلامتی و بهداشتی ادامه داشته باشد، احتمالاً چشماندازی با مطلوبیت کمتر در انتظار نیکوکاری خواهد بود.
مدل بررسی تغییرات دورنمای کمکهای نیکوکارانه
- پیشبینی میشود کل کمکهای خیریه در سالهای 2021 و 2022 به ترتیب 4/1 و 5/7 درصد افزایش یابد.
- پیشبینی میشود کمکهای نیکوکارانه توسط افراد و خانوارهای آمریکایی در سالهای 2021 و 2022 به ترتیب 6 و 3/9 درصد افزایش یابد.
- کمکهای افراد/ خانوارها شامل کمکهای نقدی و غیرنقدی به مؤسسات خیریه آمریکاست که توسط همه اشخاص و خانوادههای آمریکایی صورت میگیرد؛ اعم از افرادی که کمکهای خیریه خود را روی مالیات بر درآمدشان فهرست میکنند و کسانی که از این کار صرفنظر میکنند.
- پیشبینی میشود کمکهای خیریه توسط بنیادها در سال 2021 به میزان 1 درصد کاهش یافته و سپس در سال 2020 به اندازه 8/8 درصد رشد کند. این شامل کمکهایی است که از جانب همه بنیادهای آمریکایی اعم از بنیادهای اجتماعی، خصوصی (از جمله خانوادگی) و عملیاتی به مؤسسات خیریه انجام میشود.
- پیشبینی میشود کمکهای ناشی از وقف اموال در سالهای 2021 و 2022 به ترتیب 1/1 و 11/9 درصد رشد کند. این شامل وقف اموال نقدی و غیرنقدی از جانب همه افرادی است که کمکهای خیریه را در مالیات بر دارایی خود فهرست میکنند و کسانی که از این کار صرفنظر میکنند.
- وقف اموال میتواند سال به سال بسیار متفاوت باشد که این نوسان بیشتر به دلیل ارثهای بسیار بزرگی است که در یک سال خاص وقف میشود. بنابراین افزایش قابل توجه وقف اموال در یک سال، نرخ رشد سال بعدی را متوقف خواهد کرد. رشد پیشبینیشدهی وقف اموال و داراییها در سال 2021 و 2022 ادامه خواهد یافت، مگر آنکه وقف بسیار چشمگیری در سالهای 2020 یا 2021 اتفاق بیافتد.
- پیشبینی میشود کمکهای خیریه توسط شرکتها در سالهای 2021 و 2022 به ترتیب 4/3 و 6/4 درصد افزایش یابد. این شامل کمکهای نقدی و غیرنقدی است که از طرف همه شرکتها، کسبوکارها و بنیادهای آنها، به مؤسسات خیریه آمریکا انجام میشود.
عوامل تأثیرگذار بر رشد کمکهای خیریه
رشد کمکهای خیریه ناشی از عوامل اقتصادی نظیر رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) و همچنین رشد شاخص 500 مؤسسه «استاندارد اند پور» (S&P 500) برای هر چهار منبع نیکوکاری است. کمکهای فردی و خانواری، به ویژه مقدار کمک افرادی که سطح درآمد متوسط و بالا دارند، تحت تأثیر رشد S&P 500 است.
بخش قابل توجهی از مطالعات؛ به استثنای موارد معدود؛ نشان میدهند که با رشد درآمد و ثروت، مبالغی که خانوارها به امور خیریه اهدا میکنند نیز افزایش مییابد. وقف اموال و داراییها نیز تحت تأثیر سلامت بازار بورس قرار دارد.
مقدار داراییای که یک شخص از طریق وصیتنامه خود وقف میکند تا حد زیادی به سلامت دارایی در زمان مرگ وی بستگی دارد. به علاوه، کمکهای خیریه بنیادها نیز تحت تأثیر تولید ناخالص داخلی و نیز شاخص S&P 500 سال جاری و سالیان قبل است.
از آنجا که بنیادها معمولاً بر اساس رشد دارایی، کمکهای خود را بودجهبندی میکنند، روند رشد S&P 500 سال قبل بر مقدار کمکهای خیریه سال جاری تأثیر میگذارد. در نهایت شرکتها نیز تحت تأثیر رشد تولید ناخالص داخلی و S&P 500 قرار دارند که نشاندهنده سلامت خیلی از شرکتهای بزرگ است.
عوامل تأثیرگذار بر پیشبینی چشمانداز اقتصادی
قابلیت دسترسی به واکسنهای کووید 19 و زمانبندی تزریق آنها ممکن است بر چشمانداز اقتصادی تأثیر بگذارد. برای مثال، صندوق بینالمللی پول (International Monetary Fund) در ژانویه 2021 دورنمای اقتصادی خود برای سال 2021 را در مقایسه با اکتبر 2020 بهبود بخشید، به این امید که تا تابستان 2021 واکسن به طور گسترده در اقتصادهای پیشرفته و تا پایان سال 2022 در بقیه نقاط جهان توزیع شود.
با این حال کارشناسان صندوق بینالمللی پول، اذعان میکنند که در سالهای پیش رو، عدم اطمینان و بیثباتی به دلیل شیوع انواع جدیدی از ویروس کووید 19 و ایجاد چالشهای سیاستی برای کشورهایی که در انتظار پایان همهگیری هستند، افزایش خواهد یافت.
نوسانات بازار نیز میتواند بر پیشبینی تأثیر بگذارد. با این وجود برخی کارشناسان تصور میکنند که در آینده، تغییرات سریع بازار مشابه با آنچه در اوایل سال 2021 مشاهده شد، بعید خواهد بود؛ به ویژه با توجه به ابزارهای جدیدی که صندوقهای پوشش ریسک (Hedge Fund) ممکن است برای شناسایی فعالیتهای غیرعادی در بازار مورد استفاده قرار دهند.
علاوه بر این، «کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا» (U.S. Securities and Exchange Commission) در اطلاعیهای به نوسانات اخیر در بازار سهام پرداخته و از اجرای طرحی با مشارکت سازمانهای نظارتی برای بررسی اتفاقات اخیر و تحقیق پیرامون هرگونه تخلف احتمالی خبر داده است.
احتمال دارد در سالهای 2021 و 2022، خیّران و کمککنندگان به تغییرات سیاستی که توسط نمایندگان منتخب فدرال و ایالتی ایجاد میشود، واکنش نشان دهند.
در سطح فدرال، طرح مالیاتی رئیسجمهور بایدن که نخستین بار در طول کارزار انتخاباتی وی ارائه شد، قصد دارد درآمدهای فدرال را از طریق اعمال مالیات بیشتر بر خانوارها و شرکتهای پردرآمد و همزمان کاهش بار مالیاتی بر خانوارهای با درآمد کم و متوسط افزایش دهد. کانون توجه این طرح:
- افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق اعمال مالیات بیشتر بر گروههای پردرآمد،
- افزایش مالیات تأمین اجتماعی،
- تغییر مالیات بر عایدی سرمایه،
- محدود کردن کسورات مالیاتی جزء به جزء برای خانوارهای پردرآمد،
- گسترش مالیات بر دارایی و اموال.
! «کسورات» به مبالغی گفته میشود که توافقاً بین کارفرما و کارکنان و یا طبق قانون از حقوق و مزایای کارکنان کم میشود. از مهمترین کسورات میتوان به موارد زیر اشاره نمود: مالیات حقوق و مزایا، 7% بیمه سهم کارگزار، مساعده، وام، اجرائیات (کسور صنوق اجرا).
برخی تحلیلگران تخمین میزنند که تغییرات در طرح مالیاتی بایدن، کمکهای خیریه را کاهش میدهد، در حالی که برخی دیگر بر این باورند که وجوهی از قانون نظیر افزایش مالیات بر عایدی سرمایه، مشوقی برای افراد جهت کمک بیشتر به امور خیریه خواهد بود.
این طرح همچنین لغو مفاد «قانون تخفیفهای مالیاتی و اشتغالآفرینی» (Tax Cuts and Jobs Act) مصوب سال 2017 که طبق برآوردها تأثیر منفی بر کمکهای خیریه گذاشته است را پیشنهاد میدهد. در عین حال اعمال سقف پایینتر بر روی کسورات جزء به جزء و بازگردادن ماده الحاقی «Pease» ارزش کسورات خیریه را برای افراد پردرآمد کاهش داده و ممکن است سطح کمکهای خیریه را کاهش دهد.
قوانین جدید همچنین ممکن است بر کمکهای خیریه در سالهای آینده تأثیر بگذارد. برای مثال در اکتبر 2020، فردی خیّر با نام «جان آرنولد» (John Arnold) و «پروفسور ری مدوف» (Ray Madoff) ابتکاری تحت عنوان «تسریع کمکهای خیریه» را آغاز کردن.
این ابتکار از تغییر قانون مالیات برای ترغیب بنیادهای خصوصی و دارندگان حساب «صندوق مشاوره اهداکنندگان» جهت افزایش کمکهای سالانه به امور خیریه حمایت میکرد.
نهادهای دیگر نظیر «انجمن سازمانهای غیرانتفاعی مینهسوتا» (Minnesota Council for Nonprofits) و «مؤسسه مطالعات سیاستگذاری» (Institute of Policy Studies) نیز خواستار اعمال مقررات جدید و مشوقهای دولتی برای ترغیب کمکهای خیریه هستند.
این نوع تغییرات پیشنهادی در قوانین و سیاستها میتواند دورنمای کمکهای خیریه در سالهای 2021 و 2022 را تغییر دهد.
توجه: همه نرخهای رشد براساس پیشبینی کمکهای خیریه به مبالغ تورم تعدیل شده در سال 2019 و با در نظرگرفتن سال 2020 به عنوان سال پایه است.
منبع: وبسایتphilanthropy
ارسال نظر