شهر سنندج، مرکز استان مرزی کردستان در غرب ایران، از بزرگ‌ترین شهرهای کردنشین ایران است. بر اساس سرشماری سال 1395 شمسی سنندج با حدود چهارصدهزار نفر جمعیت از 20 شهر پر جمعیت ایران به شمار می‌رود.  سنندج را معمولاً با مردم مهموان‌نواز، موسیقی محلی و طبیعت کوهستانی بکرش می‌شناسند. از خصایص برجسته‌ی مردم این شهر می‌توان به روحیه‌ی همیاری و کمک به نیازمندان اشاره کرد. تعداد خیریه‌های موجود در سنندج نسبت به جمعیت آن بسیار زیاد است. به گفته‌ی فعالان محلی این حوزه، عدد خیریه‌های فعال در این شهر به 30 تا 40 مرکز می‌رسد. این مسئله البته هم امیدوارکننده است و هم نمایانگر وجود و گستردگی برخی مشکلات. بیکاری گسترده در این استان همراه با خود مسائل اجتماعی بسیاری همچون مهاجرت‌های گسترده، فقر، اعتیاد و حاشیه‌نشینی را به وجود آورده است که گستردگی آن‌ها عرصه را بر فعالیت‌های خیریه تنگ و تنگ‌تر می‌کند.

در مجموع می‌توان گفت شهر سنندج از محرومیت‌های خاصی رنج می‌برد و با برخی معضلات اجتماعی روبه‌روست که شاید به این شکل و ابعاد در بیشتر مناطق کشور وجود نداشته باشد. همین محرومیت‌ها و معضلات به‌خصوص و ابعاد گسترده آن، خیریه‌های این شهر را با موانعی روبه‌رو کرده که خاص خود آن‌هاست و راه‌حل‌های مخصوص خود را نیز می‌طلبد. ما تلاش کردیم در گفت‌وگوی خود با فعالان حوزه خیر سنندج، این موانع را شناسایی کرده و از رویکرد آنان در مواجهه با این چالش‌ها آگاه شویم. همچنین سعی کردیم نظر فعالان بومی عرصه نیکوکاری را در رابطه با تغییراتی که برای بهبود شراط لازم می‌دانند، جویا شویم.

سخن کوتاه؛ ماحصل این‌گفت‌گوها و نظرسنجی‌ها با فعالان خیریه در گزارش آمده است. پرسش‌های مطرح‌شده در گفت‌وگو با مسئولان خیریه‌های مختلف با توجه به حوزه‌ی فعالیت آن مراکز و سمت‌وسوی مصاحبه، گاه تفاوت‌هایی دارد. اما در تمامی موارد محورها و پرسش‌های اساسی گزارش سیمای نیکوکاری حفظ شده است تا در نهایت بتوان داده‌ها را به‌خوبی تفسیر و تحلیل کرد و نتایج لازم مدیریتی و سیاست‌گذارانه را از آن‌ها استنتاج نمود.


برای دانلود گزارش کلیک کنید.