وضعیت اقتصادی خانواده‌ها، بیكاری و فقر خانواده‌ها و ناتوانی سرپرستان خانوار از تأمین معاش خانواده طی 6 سال اخیر، یكی از دلایل افزایش تعداد بازماندگان از تحصیل بوده چنانكه بسیاری خانواده‌ها، اذعان داشته‌اند برای جبران كسری معاش خانواده، ناچار شده‌اند فرزندان خود را به شاگردی، دستفروشی، پادویی و مشاغل ساعتی بفرستند تا فرزندان هم سهمی از معاش خانوار را عهده‌دار شوند. 

پیشنهاد مطالعه:

انجمن حمایت از توسعه فضاهای آموزشی و فرهنگی حامی


طبق گزارش مرکز آمار ایران، در سال تحصیلی ۱400-۱399 تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل به ۹۷۰ هزار و ۸۷۱ دانش‌آموز افزایش یافته و تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی هم با افزایش حدود 50 درصدی نسبت به سال تحصیلی 1399 – 1398 به 210 هزار نفر رسیده است. بدین منظور در ادامه با برترین و بزرگ‌ترین مؤسسات خیریه‌ی کشور که در راستای ساخت و تجهیز مدارس در مناطق محروم کشور گام برداشته‌اند، آشنا می‌شویم.


جامعه خيرين مدرسه‌ساز  کشور

جامعه‌ی خيرين مدرسه‌ساز تهران در سال 1378 فعالیت خود را با هدف عمران و آبادانی آغاز کرد. جامعه‌ی خيرين مدرسه‌ساز، یکی از بزرگ‌ترین تشکل‌های مردمی جمهوری اسلامی ایران است که به ثبت قانونی رسیده و فعالیت‌های آن بر جذب مشارکت خیرین برای ساخت و توسعه‌ی فضاهای آموزشی متمرکز است. این نهاد مردمی، از سال 1377 شمسی فعالیت خود را آغاز کرده و طی دو دهه فعالیت خود، سهم خیرین در ساخت کل مدارس کشور را حدود 30 درصد ارتقا بخشیده است. به‌عبارت‌دیگر از مجموع 530 هزار کلاس درس موجود در کشور، امروز بالغ بر 107 هزار کلاس درس به همت خیرین مدرسه‌ساز ساخته شده است.


مؤسسه خیریه نیک گامان جمشید تهران

مؤسسه‌ی خیریه نیک گامان جمشید تهران در سال 1394، در قالب یک سازمان مردم‌نهاد، غیردولتی و غیرانتفاعی با مجوز رسمی سازمان بهزیستی کشور در استان تهران به ثبت رسمی رسید. در نیمه‌ی دوم سال 1396 مؤسسه‌ی خیریه نیک گامان جمشید موفق به کسب پروانه‌ی فعالیت کشوری شد. هدف اصلی مؤسسه، کودکان و نوجوانان نیازمند یا در معرض آسیب مورد تأیید یکی از نهادهای کمک رسان یا آموزشی دولتی هستند و پروژه‌های عمرانی، آسایشی، بهداشتی، آموزشی و درمانی مؤسسه با نگاه ویژه به کودکان و نوجوانان در مناطق کم برخوردار انتخاب، برنامه‌ریزی و اجرا می‌شوند.



گوشه‌ای از فعالیت‌های مؤسسه:

  • ساخت و تجهیز مدارس در نقاط کم‌برخوردار کشور
  • ساخت و تجهیز فرهنگسرای خیرساز در نقاط محروم
  • ساخت و تجهیز کتابخانه‌ها در روستاها و ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی
  •  تجهیز و بازسازی مراکز نگهداری کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور
  • اجرای پرو‌یژه ملی ساخت، بازسازی و تجهیز سالیانه 100 روستا با مشارکت و همکاری سازمان بهزیستی در مناطق کم برخوردار کشور


مؤسسه خیریه مهر گیتی

مهر گیتی مؤسسه‌ای غیردولتی و نيكوكارانه، متشكل از واحدهای مختلف باهدف بنيادين تلاش برای ساختن ايرانی عاری از تبعیض و فقر فرهنگی است. مأموريت این خیریه، مشاركت در احداث فضاهای آموزشی و فرهنگی (به‌خصوص مدرسه) در مناطق محروم و نيازمند است. موضوع اصلی امور خير در مهر گیتی امور فرهنگی و آموزشی است که در حال حاضر در قالب طرح‌های زیر صورت می‌گیرد:

  • احداث مدرسه، خوابگاه، سالن‌های چندمنظوره، کتابخانه و … در کلیه‌ی مناطق کم‌برخوردار کشور
  • حمایت تحصیلی از دانش‌آموزان و دانشجویان کم‌برخوردار
  • اهدای کتاب به مدارس مناطق کم‌برخوردار کشور
  • اهدای رایانه به مدارس مناطق کم‌برخوردار کشور
  • تجهیز مدارس مناطق کم‌برخوردار کشور
  • فعالیت‌های آموزشی و فرهنگی

پیشنهاد مطالعه:

خیریه فرهنگی همره افق قریب


جامعه یاوری فرهنگی

در دهه‌ی ۶۰ خورشیدی شادروان «استاد مجتبی کاشانی»، طی چندین سفر به خراسان جنوبی با دیدن محرومیت‌ها و شرح آن نزد همکاران و دوستان خود که عمدتاً از دانشجویان قدیم دانشگاه شیراز بودند می‌خواهد برای برطرف نمودن فقر و محرومیت جنوب خراسان او را یاری کنند.  در نتیجه‌ی تلاش این گروه تا سال ۱۳۸۳، حدود ۲۰۰ پروژه در خراسان، فارس و هرمزگان ساخته و مورد بهره‌برداری قرار گرفت و تا پایان سال ۱۳۹۹ از مرز ۱۰۰۰ واحد گذشت. همچنین در سال ۱۳۸۸ محل فعلی دفتر جامعه یاوری به نام «خانه یاوری» خریداری گردید.



از جمله فعالیت‌های این خیریه شامل: همراهی با دانش‌آموزان مدارس در قالب ارسال کمک‌های غیرنقدی (لوازم‌تحریر، کتاب‌های کمک‌آموزشی و آموزشی، لباس) و نیز اعطای کمک‌های نقدی (کمک‌هزینه‌ی تحصیلی به دانش‌آموزان بی‌بضاعت) است.


بنیاد خیریه و غیرانتفاعی برین شمیرانات

بنیاد خیریه و غیرانتفاعی برین شمیرانات در سال 1390 فعالیت خود را با هدف حمایت از کودکان بی‌سرپرست آغاز کرد. هدف از فعالیت این بنیاد، توسعه‌ی بعد زيستي کودکان بي‌سرپرست است. مأموریت اصلی این مجموعه، حمایت از کودکان بی سرپرست و هم چنین کودکانیست که از نعمت پدر محروم هستند. بنیاد برین در مدت ۵ سال فعالیت خود، بیش از ۷۰۰ دانش‌آموز در مقطع ابتدایی تا تحصیلات دانشگاهی را در قالب ۳۰۰ خانوار تحت‌پوشش خود قرار داده است. از مهم‌ترین خدمات بنیاد نیکوکاری برین، می‌توان به اهتمام گسترده و سازماندهی شده جهت محرومیت زدایی، حمایت همه جانبه از تحصیل کودکان مستعد نیازمند و همچنین ساخت و تعمیر مدارس و مراکز آموزشی در سطح کشور نام برد.

پیشنهاد مطالعه:

بنیاد دستان مهربان