با پیچیده‌تر شدن بحران‌های بشردوستانه، آژانس پناهندگان سازمان ملل تعداد و نوع سازمان‌هایی را که با آنها همکاری می‌کند، گسترش داده است. مهم‌ترین آنها برنامه‌ی جهانی غذا (WFP)، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (UNICEF)، سازمان بهداشت جهانی (WHO)، برنامه توسعه‌ی سازمان ملل متحد (UNDP) و برنامه‌ی مشترک سازمان ملل متحد در مورد اچ‌آی‌وی/ایدز (UNAIDS) هستند. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد همچنین متعهد به همکاری نزدیک با آژانس‌های دیگر از طریق ابتکار «تحویل به‌عنوان یکی» است که هدف آن بهبود اقدامات مشترک سازمان ملل در زمینه‌های توسعه، کمک‌های بشردوستانه و محیط‌زیست است.

برای آگاهی بیشتر:

آمار صندوق کودکان ملل متحد (UNICEF)

در ایران، آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد با آژانس‌های شریک سازمان ملل، سازمان‌های غیردولتی و سازمان‌های بین‌المللی زیر چتر استراتژی راه‌حل‌ها برای پناهندگان افغان (SSAR) هماهنگی می‌کند. SSAR یک استراتژی منطقه‌ای چهارجانبه چند ساله بین کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و دولت‌های افغانستان، ایران و پاکستان است. SSAR که در سال 2012 راه اندازی شد، همچنان به ارائه‌ی چارچوبی برای همکاری بین بازیگران بشردوستانه و توسعه‌ برای رسیدگی به نیازهای پناهندگان افغان و جوامعی که آنها را میزبانی می‌کنند، ادامه می‌دهد. همچنین چارچوب خط مشی منطقه‌ای هدایت کننده برای محافظت و ایجاد راه حل برای پناهندگان افغان است. اهداف کلیدی SSAR در ایران بر آموزش، بهداشت و معیشت متمرکز است.


تحصیلات

آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد رهبری کارگروه آموزش در ایران را بر عهده دارد که متشکل از کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، یونیسف، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)، شورای پناهندگان نروژی (NRC) و امداد بین‌المللی (RI) است و هدف آن ایجاد هم‌افزایی بین بازیگران است.



در بخش آموزشی گسترده‌تر از زمان شروع وضعیت اضطراری افغانستان در سال 2021، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد نیز بخشی از گروه بخش آموزش در شرایط اضطراری به رهبری یونیسف است که هماهنگی بین بازیگران را تضمین می‌کند تا بهترین خدمات رایگان ممکن به سرعت به ذینفعان ارائه شود. از زمان ایجاد گروه آموزش در بخش اورژانس، ورودی‌ها و به روز رسانی‌های کارگروه آموزش نیز در آن انجمن ارائه می‌شود.


سلامتی و درمان

باتوجه‌به اینکه پناه‌جویان مقیم ایران عمدتاً از افغانستان به‌عنوان یک کشور متعهد به بازار (AMC) تحت COVAX هستند، درخواست بافر بشردوستانه توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی فرایندی مشترک با UNHCR، WHO و یونیسف تکمیل و ارسال شد. به رهبری کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به نمایندگی از آژانس‌های بشردوستانه در ایران. در نتیجه، 1،611،600 دوز واکسن در 15 نوامبر 2021، از طریق COVAX Humanitarian اهدا شد. از سال 2018، UNAIDS سالانه به عملیات آنها برای برنامه‌های کاهش آسیب که توسط شرکای غیردولتی اجرا می‌شود، کمک می‌کند. تلاش‌ها بر ارائه‌ی خدمات به مصرف‌کنندگان مواد پناهنده از طریق اطلاع رسانی، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، آموزش و مشاوره‌ی روانشناختی و همچنین ارجاع به مراکز آزمایش، پناهگاه‌ها و مراکز کاهش آسیب متمرکز است.


معیشت

آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) مداخلات مبتنی بر پول نقد (CBIs) را به طور مستقیم و از طریق شرکا اجرا می‌کند تا به پناهندگان بسیار آسیب‌پذیر در تأمین نیازهای اولیه و حفاظت فوری آنها کمک کند. از طریق کارگروه نقدی، آژانس پناهندگان سازمان ملل و سایر شرکا (NRC، RI، و WFP) کمک‌های نقدی ارائه می‌دهند و برای تسهیل بیشترین تأثیر منابع موجود، درحالی‌که احتمال تکرار را به حداقل می‌رساند، از طریق مدیریت پرونده‌های مشترک و اشتراک‌گذاری داده‌ها، همکاری می‌کنند. در ایران، UNDP و آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) از سیستم‌های ملی برای اطمینان از دسترسی به خدمات اولیه و تقویت تاب‌آوری پناهندگان و جوامع میزبان حمایت می‌کنند و در نتیجه انسجام اجتماعی کلی و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز را افزایش می‌دهند.

برای آگاهی بیشتر:

آمار خیریه‌های برتر حامی بی‌خانمان‌ها


وضعیت اضطراری افغانستان و واکنش بین سازمانی در ایران:

در آگوست 2021، آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) طرح آمادگی و واکنش منطقه‌ای به وضعیت پناهندگان در افغانستان (RRPRP) را راه اندازی کرد. این یک طرح بین سازمانی با 10 شریک است که با حمایت از کشورهای میزبان ایران، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، بر روی یک پاسخ هماهنگ به خروجی‌های احتمالی کار می‌کنند. این طرح بر آمادگی، پاسخ اضطراری محدود و پشتیبانی گسترده از برنامه‌های منظم تمرکز دارد. در سال 2022، UNHCR و یونیسف با حمایت دولت جمهوری کره، پروژه‌ای را با هدف انجام مداخلات WASH و ایجاد زیرساخت‌های آب و فاضلاب برای تازه واردان از افغانستان در استان‌های شرقی ایران راه‌اندازی کردند.

بر اساس طرح 2023 پاسخگویی به پناهندگان (RRP) برای وضعیت افغانستان، 15 سازمان بین‌المللی بشردوستانه در ایران حدود 198.9 میلیون دلار آمریکا برای پاسخگویی به نیازهای حدود 1500,000 پناهنده/جمعیت مشابه پناهنده، افغان‌هایی با وضعیت دیگر (شامل پیش‌بینی‌ها) درخواست می‌کنند.  1440,000 عضو جامعه میزبان تحت این طرح هدف قرار گرفته‌اند.


ارقام در یک نگاه


در پایان سال 2022 در نتیجه آزار و اذیت، درگیری، خشونت، نقض حقوق بشر یا رویدادهایی که نظم عمومی را به شدت مختل می‌کند108.4 میلیون آواره اجباری در سراسر جهان به‌وجود آمده است.


جمعیت‌شناسی افرادی که به اجبار آواره شده‌اند: کودکان 30 درصد از جمعیت جهان، اما 40 درصد از کل آوارگان اجباری را تشکیل می‌دهند.


(کشورهای اصلی میزبان پناهندگان)

ترکیه میزبان نزدیک به 3.6 میلیون پناهنده است که بزرگ‌ترین جمعیت در سراسر جهان است و پس از آن جمهوری اسلامی ایران با 3.4 میلیون نفر قرار دارد.


(52 درصد از همه‌ی پناهندگان و سایر افرادی که نیاز به حمایت بین‌المللی دارند، فقط از سه کشور آمده‌اند.)