اطلس خیر ایران به‌عنوان جامع‌ترین پایگاه اطلاعات نیکوکاری در ایران از ابتدای فعالیت خود کوشیده است تا بانک نسبتاً کاملی از اطلاعات خیریه‌ها را جمع‌آوری و منتشر کند تا دسترسی اهالی حوزه‌ی نیکوکاری به خیریه‌ها تسهیل شود. علی‌رغم تمام دشواری‌ها در راه تکمیل چنین پروژه‌ای و با وجود این نکته که در اکثر کشورهای جهان، دولت و نهادهای حاکمیتی که خود صادرکننده‌ی مجوز خیریه‌ها هستند، وظیفه دارند تا اطلاعات خیریه‌ها را جمع‌آوری و منتشر کنند، اطلس خیر ایران کوشیده است تا با روش‌های مختلف جست‌وجوی اینترنتی، تماس تلفنی و مراجعه‌ی حضوری این اطلاعات را گردآوری و تکمیل کند.

برای آگاهی بیشتر:

فرایند پایش برداشتی خیریه‌ها


یکی از موضوعاتی که از همان ابتدای مسیر اهمیتش آشکار شد، بحث تمییز خیریه‌های موجود و فعال از خیریه‌های ناموجود و غیرفعال بود. مجوزهای بسیاری توسط نهادهای مختلف دولتی برای شکل‌گیری خیریه‌ها صادر شده است، با این حال، تعداد قابل‌توجهی از خیریه‌ها پس از اخذ مجوز، بنا به دلایل مختلف، غیرفعال شده‌اند و صرفاً اطلاعات صوری آنها در بسترهای مختلف وجود دارد بی‌آنکه در واقعیت فعالیتی داشته باشند. ما با توجه به این نکته تصمیم گرفتیم که از ابتدای سال جاری، پروژه‌ای عظیم و دشوار را تحت عنوان «صحت‌سنجی اطلاعات خیریه‌ها» آغاز کنیم تا بتوانیم اطلاعات موثق را در بانک اطلاعاتی در اختیار اهالی این حوزه قرار دهیم.



بحث صحت‌سنجی اطلاعات خیریه‌ها، علی‌رغم اهمیت فراوانی که دارد، توسط نهادهای دولتی و غیردولتی عموماً مغفول مانده است. حتماً ایجاد تمایز میان مؤسسات فعال و غیرفعال می‌تواند به نقش‌آفرینی بهتر خود نهادهای دولتی و خیّرین و سایر بازیگران این عرصه کمک کند. این پروژه همچنین می‌تواند به خیریه‌ها کمک کند تا بتوانند به‌عنوان خیریه‌های فعال خود را نسبت به دیگر سازمان‌های نیکوکارانه که صرفاً مجوز گرفته‌اند و فعالیتی ندارند، متمایز کنند و نمود بهتری برای خیّرین داشته باشند. با وجود این مسئله، توان ما به‌عنوان یک مجموعه‌ی غیردولتی که بنا دارد تا بخشی از وظیفه‌ی ذاتی دولت را انجام دهد، محدود است. به همین خاطر، ما از خیریه‌های سراسر کشور دعوت می‌کنیم تا با تکمیل اطلاعات خود و همکاری با پروژه‌ی صحت‌سنجی اطلاعات خیریه‌ها، یاری‌رسانمان باشند و سهمی در تکمیل این پروژه‌ی عظیم ایفا کنند.


علیرضا اسکندری‌نژاد
مدیر اطلس خیر ایران