مقالهی زیر بخشی از یک مطالعهی بزرگ است که یافتههای مربوط به زکات را از یک نظرسنجی اینترنتی، که SSRS برای دانشکدهی بشردوستی خانوادهی لیلی دانشگاه ایندیانا انجام داده است، توضیح میدهد. این مطالعه نظرات مسلمانان و عموم مردم را در مورد آدابورسوم اعتقادی، شیوهها و نگرشهای اهدایی، کار داوطلبانه، حوالهها، مدارا و تنوع بررسی میکند. SSRS نظرسنجی خود را از 25 ژانویهی 2010 تا 15 فوریهی 2022، با پاسخگویی بزرگسالان (سن 18 سال و بالاتر)، از جمله 1,006 مسلمان و 1,004 پاسخدهنده از سایر باورها انجام داد.
برای آگاهی بیشتر:
آنها بهطورکلی دریافتند مسلمانان در سال 2021 حدود 1.8 میلیارد دلار زکات دادهاند. یک مسلمان بهطور متوسط 2,070 دلار زکات میدهد. اما در بخش کلی زکات تفاوتهای نژادی، جنسیتی و سنی قابلتوجهی در این که چه کسی و چقدر زکات میدهد وجود دارد. همچنین نتایج نشان میدهد مردان مسلمان میزان بیشتری زکات در مقایسه با زنان مسلمان پرداخت میکنند.
زکات به تفکیک نژاد
یافتهها نشان میدهد مسلمانان سفیدپوست بهطور متوسط معادل (3,732 دلار) بیشترین زکات را پرداخت کردهاند. مسلمانان آسیایی با 1,089 دلار در رتبهی بعدی قرار دارند. اعراب بهطور متوسط 569 دلار زکات دادهاند درحالیکه آفریقایی-آمریکاییها 420 دلار زکات دادهاند. پس از آن افراد از قومیتهای مختلط (336 دلار) قرار دارند.
(جدول 1: میزان زکات پرداختشدهی سرانهی سالیانه به تفکیک نژاد)
زکات به تفکیک جنسیت
به همین ترتیب، در پرداخت زکات تفاوتهای جنسیتی نیز وجود دارد. مردان بهطور متوسط تقریباً شش برابر (3,313 دلار) بیشتر از زنان (471 دلار) زکات میدهند. این آمار یافتههای اهدایی مسلمانان آمریکایی در سال 2021 را تأیید میکند (صدیقی و واصف، 2021).
(جدول 2: میزان زکات پرداختشدهی سرانهی سالیانه به تفکیک جنسیت)
برای آگاهی بیشتر:
زکات به تفکیک سن
بهطورکلی افراد در گروه سنی 40 تا 49 سال بیشترین زکات (2,560 دلار) را دادهاند و پس از آن افراد 18 تا ۲۹ساله (2,298 دلار) قرار گرفتهاند؛ این گروه بالاتر از افراد در گروههای سنی 30 تا 39 سال، 50 تا 54 سال و 65+ سال قرار گرفته است. جالبتوجه است که افراد در گروه سنی 50 تا 54 بهطور متوسط کمترین میزان زکات را اعطا کردهاند.
(جدول3: میزان زکات پرداختشدهی سرانهی سالیانه به تفکیک گروههای سنی)
تصورات از زکات
تحقیقات در حوزهی زکات غالباً بر متون مذهبی یا اعمال تاریخی برای درک چگونگی درک مسلمانان از زکات متمرکز شده است. تحقیقات اندکی در مورد ادراکات مسلمانان امروزی از زکات وجود دارد که هیچکدام مربوط به مسلمانان آمریکایی نیست. این یکی از اولین بررسیهایی است که در مورد برداشت مسلمانان آمریکایی از زکات، معنای آن برای آنها و نحوهی ارائهی آن تحقیق میکند.
همانطور که میدانیم، زکات یک عمل مالی-عبادی واجب است که آثار اقتصادی و اجتماعی دارد. به گفتهی محققان و مورخان مسلمان، یکی از اهداف اساسی وضع زکات رفع فقر و اتحاد مسلمانان از طبقات مختلف بود. درحالیکه هدف از زکات تا حد زیادی جای بحث ندارد، مورخان و انسانشناسان بر سر اینکه آیا باید زکات را بهمنزلهی یک عمل بشردوستانه، عبادت خیریه یا مالیات دستهبندی کنیم با هم بحث دارند. ازآنجاییکه پرداخت زکات کاری داوطلبانه یا بداهه نیست، دانشپژوهان اغلب آن را چیزی فراتر از یک عمل بشردوستانه در نظر میگیرند. همانطور که بسیاری از تعاریف غربی معاصر نیز زکات را چنین تعریف میکند (ریچاردسون، 2004). ازآنجاییکه پرداخت زکات بر مشمولین واجب است، بسیاری پیشنهاد کردهاند بهمنزلهی مالیاتی که خداوند بر مؤمن مقرر کرده است در نظر گرفته شود.
در این نظرسنجی از پاسخدهندگان در مورد اینکه چه تصوری از زکات دارند و در مقیاس 1 تا 5 آن را متعلق به کدام دسته بشردوستی، خیریه یا مالیات میدانند پرسیده شد. بنابراین بهطور متوسط احتمال بیشتری وجود دارد که افراد زکات را بهعنوان یک عمل خیریه (4.2) درک کنند؛ و کمتر به شکل عملی انساندوستانه (3.6). جالب اینجاست که درصد کمی از افراد زکات را مالیات میدانند (2.9). این یافتهها همچنین سؤالات جدیدی را در مورد تمایز بین کار خیریه و بشردوستانه در جوامع مسلمان آمریکایی و چگونگی ارائهی تعریف امروزی آنها از واجبات دینی باز میکند.
بهطورکلی مسلمانان احتمالاً بیشتر زکات را یک عمل خیریه، کاری بشردوستانه و در نهایت نوعی مالیات تلقی میکنند.
(جدول 4: تلقی مسلمانان آمریکا از زکات در مقیاس 1 تا 5)
ارسال نظر