تیم اطلس خیر ایران در ادامه پروژه «سیمای نیکوکاری شهر کرمانشاه» با مدیرعامل خیریه امدادگران عاشورا استان کرمانشاه به گفت‌و‌گو پرداخته است.

پیشنهاد ما:

«سیمای نیکوکاری شهر زنجان»


در ابتدا لطفاً خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از چه زمانی فعالیت خود را در مجموعه امدادگران عاشورا آغاز کردید و عمده فعالیت‌های این مجموعه تاکنون چه بوده است؟

بنده سیدجلیل ابراهیمی‌منش هستم؛ مدیرعامل مؤسسه خیریه امدادگران عاشورا، حامی بیماران سرطانی و صعب‌العلاج. همان‌طور که مستحضرید، در زمان جنگ تحمیلی، گروه درمان (داوطلبان مردمی که در قالب امداد و نجات مشغول فعالیت‌ بودند) خدمات ارزنده‌ای را به مجروحان ارائه کردند. پس از جنگ تحمیلی نیز برخی از همین رزمندگان در جلسه‌ای پیشنهاد کردند که از ظرفیت تخصصی خود، در جهت خدمت به محرومان، استفاده کنند و براین‌اساس تصمیم گرفتند این مؤسسه را تأسیس کنند. ازآنجاکه این تصمیم توسط سردار سرلشکر صفوی و سردار فتحیان در روز عاشورا گرفته شد، اسم این مؤسسه را هم امدادگران عاشورا گذاشتند. پس از یکی دو سال فعالیت در تهران و تقویت روند خیررسانی، تصمیم گرفتند یک شعبه هم در کرمانشاه تأسیس کنند. سال ۱۳۸۵ بود که این مؤسسه در کرمانشاه فعالیت خود را آغاز کرد و به یاری مردم خدمات ارزنده‌ای نیز تاکنون به مددجویان ارائه کرده است.

بخشی از خدمات به‌واسطه کمک‌های نقدی خیرین صورت گرفته و بخشی نیز به‌واسطه ارتباطی که با مرکز درمانی، سازمان‌ها و نهادها برقرار کرده‌ایم. به هر صورت سعی کرده‌ایم در حد امکان به بیماران خدمت‌رسانی کنیم.

گفتنی است جامعه هدف ما را بیماران سرطانی بزرگسال تشکیل می‌دهند. متأسفانه بزرگسالان، نه در دانشگاه علوم پزشکی و نه در خیریه‌ها و سازمان‌های همسو، توجه لازم را دریافت نمی‌کنند؛ به همین خاطر ما تمرکز خود را بر این گروه قرار دادیم و جامعه هدف ما بیماران سرطانی و صعب‌العلاج بزرگسال شد.

ما تا چند سال پیش، در حوزه‌های دارو و درمان، تجهیزات پزشکی، آموزش‌های مراقبتی و حتی نیازهای معیشتی و فرهنگی، فعالیت می‌کردیم. اما مشاهده برخی وقایع (مانند افزایش روزافزون تعداد بیمارستان‌ها، تعداد کم پزشکان نسبت به جمعیت و هزینه‌های هنگفت دارو و درمان) باعث تغییری در نگرش ما شد. به همین خاطر توجه اصلی خود را بر مسئله پیشگیری متمرکز کردیم. اکنون چند سال است که علاوه بر خدمات قبلی، در حیطه آموزش پیشگیری و تشخیص زودهنگام بیماری هم فعالیت می‌کنیم و هر ساله تعدادی را به‌رایگان غربالگری می‌کنیم. اگر در نتایج به‌دست‌آمده کسانی مشکوک باشند و یا علائم اولیه بیماری را داشته باشند، به‌سرعت روند درمان را پیش می‌گیریم تا از بروز مشکلات بعدی پیشگیری کرده باشیم.


شما اصالتاً کرمانشاهی هستید؟

بله.


کرمانشاه را برای یک فرد غیربومی چگونه توصیف می‌کنید؟

کرمانشاه، از نظر آب‌وهوا، به استان ۴ فصل و از نظر فرهنگی، به هندوستان ایران معروف است. کلیه مذاهب در این شهر وجود دارند. به همین خاطر از تنوع فرهنگی بسیار بالایی برخوردار است. از نظر قدمت و باستان‌شناسی هم دارای آثار باستانی بسیار زیادی است؛ ازجمله طاق‌بستان، بیستون، معبد آناهیتا و... . از نظر قومیتی هم اقوام مختلفی چون کرد، لر، لک، اورامی، کلهر، سنجابی و... را در خود جای داده که باعث تنوع زبانی آن نیز شده است.

اما از آنجا که در ۸ سال دفاع مقدس آماج بیشتر حملات بوده، زیرساخت‌های مناسبی ندارد و از نظر اقتصادی دچار مشکلاتی است. متأسفانه مسئولان هم چندان روی کرمانشاه سرمایه‌گذاری نمی‌کنند. به این خاطر جزو مناطق کم‌برخوردار محسوب می‌شود.


در حال حاضر مهم‌ترین مشکلات کرمانشاه را چه می‌دانید؟

در درجه اول بیکاری؛ چراکه کرمانشاه بالاترین نرخ بیکاری کشور را دارد.


وضعیت خیریه‌های کرمانشاه را چطور ارزیابی می‌کنید؟

بالغ بر 500 خیریه در استان کرمانشاه ثبت شده است. اما تنها 30 الی 35 خیریه به‌واقع در حال فعالیت‌اند. درحوزه سلامت نیز، طبق آمار استانداری، 25 خیریه وجود دارد که از این میان نیز تنها تعداد انگشت‌شماری فعال‌اند.


با این اوصاف، خیریه‌های شهر را پاسخگوی نیاز مردم می‌دانید؟

خیر؛ به‌هیچ‌وجه. هزینه‌ها به‌قدری بالاست که خیریه‌ها نتوانستند جوابگو باشند.


اولویت‌های کار خیر کرمانشاه را چه می‌دانید؟

همان‌طور که گفتم، نرخ بیکاری بالاست. وقتی هم که بیکاری در میان باشد، مردم از نظر مسکن و معیشت هم دچار مشکل می‌شوند. علاوه‌برآن، درد بیماری هم معضلات بسیاری در پی دارد و چه‌بسا مسکن و معیشت را نیز، درصورت وجود، از بین ببرد. بنابراین من فکر می‌کنم این‌ها اصلی‌ترین مشکلات باشند.

برای مثال در حوزه سلامت، هر روز شاهد افزایش انواع بیماری هستیم و متأسفانه قشر مستضعف هم بیشتر به آن‌ها مبتلا می‌شوند. در این میان تجهیزات و امکانات استان هم محدود است. یکی از بزرگ‌ترین خلأهای سلامت استان هم در زمینه امکانات پرتودرمانی و پت‌اسکن است. متأسفانه انحصارگری هم در کشور وجود دارد که نمی‌گذارد تعداد متخصصان افزایش یابد. برای مثال، ما در کرمانشاه تعداد قلیلی آنکولوژیست داریم. در واقع مشکل در سیاست‌های کلان است که امیدوارم از طریق مطالبه مردمی و تلاش نمایندگان مردم رفع شود.


در حال حاضر، چه بیماری‌هایی در کرمانشاه شایع است؟

در حال حاضر بیماری‌های شایع در زنان به‌ترتیب سرطان سینه، رحم و کلون است. در مردان هم کلون در جایگاه اول قرار دارد و بعد از آن سایر بیماری‌ها نظیر بیماری‌های معده قرار دارند؛ یعنی همان الگوی جهانی و کشوری.


با توجه به این شرایط، آینده را چطور پیش‌بینی می‌کنید؟

اگر اوضاع به همین منوال پیش برود، آینده خوبی را نمی‌توان انتظار داشت. البته ما که در حیطه پیشگیری و آموزش ورود کردیم، امیدواریم در بلندمدت تأثیر مثبت این موضوع را مشاهده کنیم. اما بهبود کلی به یک عزم عمومی و همکاری بین‌بخشی در سطحی کلان نیاز دارد چراکه یک دست صدایی ندارد.


در پایان اگر صحبتی دارید، بفرمایید.

من فکر می‌کنم باید در سطح کلان جامعه و در سطح مدارس به فرهنگ‌سازی و آموزش سبک زندگی سالم بپردازیم. در واقع سیاست‌مداران ما باید بستری برای آموزش تلفیقی ازهر دو طب کلاسیک و سنتی و سبک زندگی سالم فراهم کنند تا انشاالله اوضاع کلی بهبود یابد.

بیشتر بخوانید:

مصاحبه با امیرعلی بابایی، مدیرعامل خیریه صدای سلامت