تیم اطلس خیر ایران در ادامه پروژه «سیمای نیکوکاری شهر قزوین» با مدیرعامل مرکز نیکوکاری مسجد امام موسی بن جعفر (ع) به گفت‌و‌گو پرداخته است.

پیشنهاد ما:

«سیمای نیکوکاری شهر زنجان»


لطفاً معرفی مختصری از خودتان و این مرکز نیکوکاری ارائه بفرمایید.

با درود و سلام به ارواح طیبه شهدای انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و با درود به روح بلند و ملکوتی امام راحل و آرزوی سلامتی و طول عمر بیشتر به رهبر فرزانه انقلاب اسلامی و دست‌اندرکاران نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، بنده مرتضی کشاورز صفیئی هستم؛ بازنشسته آموزش و پرورش و حدوداً ده سالی است که در حوزه خیر فعالیت می‌کنم. مرکز خیریه ما به‌طور رسمی از سال 97 فعالیت خود را آغاز نموده است و در حال حاضر دو مددکار و حدود 450 خانوار نیازمند را تحت پوشش دارد؛ البته تا پیش از تأسیس آن نیز در حد توانمان کمک‌هایی به ولی‌نعمتان مسجد محل که در حوزه خیر فعال بود ارائه می کردیم. کمک‌های ما از طریق خیرین صورت می‌گیرد و نیازمندانمان هم توسط محققین مرکز یا مددکاران شناسایی شده‌اند. ما هنگام بازدید از مددجویان فرم‌هایی را تکمیل می‌کنیم و بر اساس آن‌ها مددجویان را اولویت‌بندی می‌نماییم. از معیارهای مد نظر در فرم اولویت‌بندی می‌توان به تعداد نفرات خانوار، وضعیت داشتن یا نداشتن سرپرست، وضعیت مالکیت مسکن شامل (ملکی، رهن، اجاره و ورثه‌ای) و برخورداری از پوشش سازمان‌های دیگر اشاره کرد.

ما در این مسجد یک کانون خدمت رضوی هم داریم که با آستان قدس رضوی همکاری دارد و اکثر افراد آن خادمان امام رضا (ع) هستند. این همکاری به ما کمک کرده تا کارها را بهتر پیش ببریم. علاوه بر این مواقعی هم بوده که آستان قدس رضوی کمک‌هایی را جمع‌آوری کردیم و به این کانون تحویل دادیم تا بین مددجویانمان توزیع گردد. ما همچنین با بسیج سازندگی سپاه، بنیاد مستضعفان، کمیته امداد، بنیاد غدیر و بنیاد علوی تعاملات امدادی داریم.

از فعالیت‌های مؤسسه می‌توانم به خیاطی و دوخت ماسک اشاره کنم که در زمان کرونا در همین مسجد خودمان انجام می‌دادیم. در همان زمان در فضای مجازی نیز کلاس‌های قرآن، درسی و تقویتی داشتیم. همچنین برنامه‌های چهارشنبه‌های امام رضایی را داریم که با کمک پایگاه بسیج خواهران و کانون خدمت رضوی و مرکز نیکوکاری انجام می‌پذیرد. در ضمن مناطق حیدری، مجاهد و نواب از مناطق مستضعف‌نشین قزوین است و حیطه ارائه خدمات ما هم به اهالی این مناطق اختصاص دارد.

بسیاری از آن‌ها نیز مهاجران مناطق مختلف‌ هستند و جدیداً طرحی به نام امداد محله که بنا به پیشنهاد سران سه قوه و تأیید رهبر معظم انقلاب اسلامی راه‌اندازی گردیده که طی آن جهت رفع بعضی از مشکلات اهالی برای تعدادی از کوچه ها یک مسئول پهنه و برای هر کوچه هم یک شهردار تعیین گردیده تا مشکلات کل خانوارهای آن کوچه را بررسی و شناسایی و اطلاعات به‌ دست آمده به کمیته امداد ارسال شود تا به‌ این‌ ترتیب امکان خدمت‌رسانی بهتر انجام پذیرد.

ما در مسجد، به غیر از بحث مرکز نیکوکاری و کانون خدمت رضوی، یک صندوق قرض‌الحسنه حضرت رقیه هم ایجاد کرده‌ایم که بیش از دو سال است راه‌اندازی شده و در آن جمعی از افراد ماهانه مبلغی را پرداخت می‌کنند تا به‌نوبت به هر یک از آن‌ها از این صندوق وام تعلق ‌گیرد. یکی دیگر از فعالیت‌های ما در این مجموعه نیز بحث هم‌افزایی است که طی همکاری ما با صندوق امداد ولایت کمیته امداد برقرار شده که مشترکاً با صندوق ولایت مبلغی را در آن قرار می‌دهیم. افرادی که به وام نیاز دارند با معرفی به صندوق معرفی می‌گردند و اقساط وام هم از مبلغ یارانه‌شان کم می‌شود. همچنین به افرادی که برای خوداشتغالی به ما مراجعه می‌کنند ضمن معرفی مددکار به کمیته امداد حدوداً مبلغ صد تا صد و پنجاه میلیون تومان پرداخت می‌گردد. در بحث دارو و کمک‌هزینه‌های موردی نیز به برخی از افراد، که شرایط خاص دارند، مبالغی پرداخت می‌گردد.


تأمین مالی شما به چه صورت است؟

برای تأمین هزینه‌ها تعدادی خیر را شناسایی نموده‌ایم که به این مرکز کمک‌رسانی می‌کنند. این کار بر اساس نظر خود خیرین یا تصمیم مرکز خدمات انجام می‌گیرد. در کل شکرخدا حتی با وجود محروم بودن منطقه، کمک‌های خوبی صورت می‌گیرد.


شهر قزوین را از نظر اقتصادی و اجتماعی چطور ارزیابی می‌کنید؟

از نظر اقتصادی متأسفانه کل کشور درگیر شرایط نامناسبی است. قزوین زمانی یکی از قطب‌های صنعتی کشور بود؛ اما الان متأسفانه بسیاری از کسب‌وکارهای آن تعطیل ‌شده‌اند. از نظر اجتماعی و فرهنگی با وجود مراکز آموزشی از جمله دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) و دیگر دانشگاه‌ها، استان ما در شرایط مناسبی قرار دارد.


مهم‌ترین مشکل شهر قزوین را چه می‌دانید؟

به نظر من مهم‌ترین چالش فعلی، وضعیت مسکن، اشتغال، اعتیاد و ازدواج است. مخصوصاً در این منطقه‌ای که ما هستیم این مشکلات خیلی پررنگ است. همچنین بحث تحصیل هم از چالش‌های مهم این منطقه است.


وضعیت خیریه‌ها و مراکز نیکوکاری را در قزوین چطور می‌بینید؟

به نظر بنده خیرین در قزوین شرایط مناسبی دارند. این عزیزان در حوزه‌های مختلفی ازجمله درمان، کمک‌های مالی، بسته‌های معیشتی و غیره‌ فعالیت می‌کنند. مراکز خیریه‌ نیز هرکدام بر اساس جایگاه خودشان در حال فعالیت‌اند. البته بعضی از مراکز از نظر اقتصادی و جمع‌آوری کمک‌های مردمی بهتر عمل می‌کنند و درنتیجه کمک‌های بیشتری نیز به دست مددجویانشان می‌رسد.


اگر امروز خیری با قصد تأسیس یک خیریه در قزوین نزد شما بیاید، شما توصیه خواهید کرد که در چه زمینه‌ای فعالیت کند؟

من فکر می‌کنم برای کار خیر در قزوین بحث اشتغال و کارآفرینی در اولویت است. متأسفانه بیشتر نیازمندان ما سالمندند و امکان کار ندارند، اما فرزند و نوه دارند. اگر امکان اشتغال پیدا کنند، می‌توانند از این افراد مسن هم حمایت کنند. در واقع این حوزه‌ای است که هم دولت و هم خیرین باید به آن ورود کنند.


مهم‌ترین چالشی که طی فعالیت در حوزه خیر در این سال‌ها با آن مواجه بوده‌اید چه بوده است؟

بیشترین چالش در بحث اقتصادی بوده است. همان‌طور که عرض کردم  ما در منطقه‌ای کم‌برخوردار فعالیت می‌کنیم که در آن تقریباً بیشتر به کمک‌های خیرین نیازمندند. مهم‌ترین دغدغه ما در حال حاضر بحث اشتغال و معیشت مردم است. بعد از این موارد بحث اعتیاد در این منطقه جدی است. اما تا امروز چالشی درباره امکان فعالیت و امورات اداری و رسمی نداشته‌ایم و با کمیته امداد و سایر سازمان‌ها و ادارات تفاهم و همکاری خوبی داریم.


اگر شما دسترسی‌های یک سیاست‌گذار را داشتید، جهت بهبود فضای خیر در استان قزوین به چه اقداماتی دست می‌زدید؟

جهت بهبود فضای خیر سعی می‌کردم از فضای سیاسی خارج شده و جهت اثرگذاری بیشتر و بهتر به ولی نعمتانمان از همه ظرفیت‌های موجود در استان استفاده نمایم. با تشکر از شما بزرگواران که این فرصت را در اختیار بنده قرار دادید.

بیشتر بخوانید:

مصاحبه با ابوالفضل حق‌شناس، مدیرعامل خیریه شهید حاج قاسم سلیمانی