گزارش سالانه‌ی نیکوکاری اسلامی تأثیر گسترده‌ای که زکات، صدقه و وجوه دریافتی از طریق صندوق زکات پناهندگان بر زندگی هزاران نفر از پناهندگان و آوارگان داخلی در اطراف جهان دارد، می‌پردازد. امروزه بیش از 100 میلیون نفر وجود دارند که مجبور به ترک خانه‌های خود شده‌اند. این مردان، زنان و کودکان نیاز فوری به کمک و حمایت دارند.

برای آگاهی بیشتر:

آژانس‌های سازمان ملل متحد در ایران

درحالی‌که دولت‌ها رهبری پاسخگویی را بر عهده می‌گیرند، همچنین صندوق زکات پناهندگان نقش مهمی برای کمک به رفع نیازهای برخی از آسیب‌پذیرترین افراد جهان به‌وسیله‌ی استفاده از زکات و صدقه ایفا می‌کند. صندوق زکات پناهندگان در سال 2017، توسط آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) تأییدیه‌هایی از علما و مؤسسات معتبر در سراسر جهان اسلام، از جمله آکادمی تحقیقات الازهر اسلامی، آکادمی فقه اسلامی بین‌المللی، لیگ جهانی مسلمانان، اداره امور و فعالیت‌های خیریه‌ی اسلامی دبی و آکادمی تحقیقات بین‌المللی شریعت مالزی دریافت کرده است.

با حمایت فوق‌العاده‌ی صندوق زکات، UNHCR به بیش از 6 میلیون نفر در 26 کشور رسیدگی کرده است. این امر نه‌تنها سختی‌ها و رنج برخی از آسیب‌پذیرترین افراد جهان را کاهش می‌دهد، بلکه همبستگی قوی موجود را در سراسر جهان اسلام با پناهندگان تقویت می‌کند.

این گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) بر تأثیر جهانی کمک‌های زکات و صدقه‌ی دریافت‌شده از طریق صندوق زکات پناهندگان UNHCR در سال 2022 - در مورد زندگی‌ پناهندگان و آوارگان داخلی (IDP) تأکید می‌کند. تعداد آوارگان اجباری در سراسر جهان به دلیل درگیری از 100 میلیون نفر عبور کرده است.

 

تأثیر کلی زکات و صدقه

UNHCR به بیش از 1.5 میلیون پناهنده‌ی آواره در 21 کشور با زکات و صدقه در سال  2022 کمک کرد. زکات، صدقه و وجوه دریافتی توسط آژانس پناهندگان سازمان ملل برای حمایت از بیش از 6 میلیون پناهنده و آوارگان داخلی در 26 کشور و در تحقق چندین مورد از جمله اهداف توسعه‌ی پایدار (SDGs)، بدون فقر (SDG 1)، صفر گرسنگی (SDG 2)، سلامت و رفاه خوب (SDG 3)، آموزش با کیفیت (SDG 4)، برابری جنسیتی (SDG5) و آب پاک و بهداشت (SDG 6) اثرگذار بوده است.



زکات

در سال 2022، کمک‌های زکات از طریق صندوق زکات پناهندگان به بیش از 727000 نفر در افغانستان، الجزایر، بنگلادش، مصر، هند، اندونزی، ایران، اردن، لبنان، مالزی، موریتانی، پاکستان، سومالی و تونس کمک کرد.

صدقه

در سال 2022، صندوق صدقه به بیش از 839000 ذینفع در 15 کشور از جمله پناهندگان در افغانستان، بنگلادش، یونان، هند، ایران، اردن، کنیا، لبنان، مالزی، نامیبیا، نیجریه، پاکستان، تونس و یمن کمک کرد. این امر با دریافت 16 میلیون دلار از کمک‌های صدقه در طول سال 2022 ممکن شد. از زمان اجرای آزمایشی صندوق زکات پناهندگان در سال 2017، کمک‌های صدقه به بیش از 1میلیون پناهنده و آوارگان داخلی در 20 کشور کمک کرده است.


سپتامبر: صندوق جهانی اسلامی برای پناهندگان (GIFR)

در 22 سپتامبر، در حاشیه‌ی هفتاد و هفتمین اجلاس سازمان ملل متحد مجمع عمومی در نیویورک، UNHCR صندوق جهانی اسلامی برای پناهندگان (GIFR) به صورت مشترک با صندوق همبستگی اسلامی برای توسعه‌ی (ISFD) بازوی کاهش فقر بانک توسعه‌ی اسلامی (ISDB) راه‌اندازی شد. اولین ابزار تأمین مالی منطبق بر شرع با یک حساب وقفی و یک حساب غیر وقفی، GIFR با هدف ارائه‌ی خدمات توسعه‌ای و بشردوستانه و کمک به کسانی که تحت تأثیر بحران های جابجایی قرار گرفته‌اند کمک کرده است.


اکتبر: گزارش میانه‌سال 2022 نیکوکاری اسلامی

در 12 اکتبر با همکاری خانه‌ی زکات از کویت، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد خیرخواهی یا بشردوستی اسلامی خود را راه اندازی کرد. گزارش میانه سال 2022، بر این موضوع که کمک‌های زکات و صدقه از طریق صندوق زکات پناهندگان آژانس پناهندگان سازمان ملل چه اثری داشته تدوین شد. 

برای آگاهی بیشتر:

آژانس UNHCR، حامی پناهندگان در ایران


کمپین‌ها

کمپین جهانی ماه مبارک رمضان برای نهمین سال متوالی در آستانه‌ی این ماه مبارک توسط آژانس پناهندگان فعالیت خود را آغاز کرد. این کمپین با هدف رفع مشکلات و نیازهای پناهندگان و آوارگان داخلی در سراسر جهان و بسیج ضروری منابع برای پوشش این نیازهای بشردوستانه تشکیل شد. این کمپین به آژانس پناهندگان سازمان ملل کمک کرد تا بتوانند به بیش از 100,000 پناهنده و آوارگان داخلی زکات و صدقه بدهند.



کمپین زمستانی

در 13 نوامبر، آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) کمپین زمستانی خود را برای کمک به پناهندگان و آوارگان داخلی در لبنان، سوریه، اردن، عراق و مصر که نیازمند کمک های ضروری زمستانی هستند آغاز کرد. کمپین زمستانی به UNHCR کمک کرد برنامه‌ی زمستانی خود را اجرا ‌کند که شامل ارائه‌ی کمک‌های نقدی فصلی برای کمک به خانواده‌ها، تهیه‌ی بخاری، سوخت و لباس‌های زمستانی و توزیع اقلام کمکی اصلی زمستانی بود. هر سال زکات و کمک‌های صدقه به آسیب‌پذیرترین پناهندگان و خانواده‌های آواره داخلی تعلق می‌گیرد.

با همکاری بنیاد تابا، آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد یک فرایند بررسی سالانه برای اطمینان از شریعت رعایت فعالیت‌های توزیع زکات را انجام می‌دهد. در 6 سپتامبر، روند بررسی توزیع زکات برای چهارمین سال متوالی بین پناه‌جویان در بنگلادش، هند و اندونزی انجام شد.


نیازهای نیکوکارانه

در سال 2023، نیازهای جهانی آژانس پناهندگان سازمان ملل معادل 10.2 میلیارد دلار به منظور کمک به 117.3 میلیون پناهنده، آوارگان داخلی و سایر افراد مورد توجه افزایش یافت.