اطلس خیر ایران در راستای اهداف پژوهشی و آماری خود اقدام به مصاحبه با مسئولان و فعاالان حوزه خیریه کرده است. در همین راستا نیز به سراغ مدیر روابط عمومی حسینیه اعظم زنجان رفتیم و با ایشان به عنوان مسئولین یکی از مراکز مهم خیرخواهی مذهبی در زنجان مصاحبه کردهایم. پیش از خواندن متن مصاحبه میتوانید برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر درباره خیریههای زنجان، صفحههای بانک اطلاعاتی آن را دنبال کنید:
اگر ممکن است توضیحات کلی در مورد حسینیه ارائه دهید؟
حسینیه اعظم زنجان بر اساس پنج سند مکتوب که تاکنون شناسایی شده و موجود است نزدیک به پنج قرن قدمت دارد. این اسناد عبارتاند از: کتابدار العرفان خمسه، عَلم اصلی حسینیه، سنگنوشته منصوب بر دیوار راهرو حسینیه و دو سند وقفنامه است. طبق این اسناد، حسینیه از دیر باز، نام محلهای بوده که دارای تکیه و مدرسه علمیه بوده که علاوه بر پایگاه مذهبی و علمی، در حوادث و رخدادهای بزرگ زنجان، نقش تأثیرگذاری در ادوار مختلف تاریخی داشته است
علاوه بر این، اهدای نذورات نقدی و غیرنقدی توسط سوگواران در قالب وجه نقد و جواهرات در مسیر حرکت دسته حسینیه اعظم و تأمین نیازهای ضروری مسجد توسط مردم متدین و مدیریت حرکت دسته عظیم عزاداری با مشارکت بیش از سه هزار خادم افتخاری در این روز از ویژگیهای بارز دیگر این مراسم باشکوه است که در سالهای اخیر به الگویی مناسب برای کل کشور تبدیل شده است.
به دلیل منحصربهفرد بودن این برنامه و صدالبته توجهات خاصه حضرت سیدالشهدا (علیهالسلام) و باب الحوائج ابوالفضل العباس (علیه اسلام)، شهرت و آوازه این مکان مذهبی جهانی شده است و دسته عظیم عزاداری آن در پانزدهم دیماه 1387 به عنوان دهمین میراث معنوی کشور در فهرست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ثبت رسید.
علاوه بر این، حسینیه اعظم در طول سال نیز پیشرو در برگزاری برنامههای مذهبی و ملی در استان بوده و برنامهریزیهای سالیانه این مکان مقدس پذیرای مردم متدین و علاقهمندان آستان اهل بیت (علیهمالسلام) از سراسر کشور است.
حسینیهی اعظم زنجان امروز بعد از سرزمین منا در مکه معظم، دومین قربانگاه بزرگ جهان اسلام و پایتخت شور و شعور حسینی در ایران اسلامی شناخته شده است. دسته عظیم عزاداری این مسجد در روز هشتم محرم هر سال که در تقویم سوگواری زنجان به یومالعباس و یوم ابوالفضل معروف است با حضور صدها هزار نفری به عنوان بزرگترین عزاداری شیعیان در جهان، به حرکت در میآید و هزاران قربانی به یاد دستان بریده آن بزرگوار در مسیر دسته ذبح یا به مسجد اهدا میشود.
برای مطالعه:
دسته عزاداری حسینیهی اعظم نماد وحدت شیعیان و عزاداران زنجان، بزرگترین دسته عزاداری با بیش از نیم میلیون نفر جمعیت، الگوسازی برای شهرهای دیگر از جمله مهمترین بخش حسینیه است. همهساله حسینیه اعظم ستاد اسکان برای زائران و مسافران ایجاد میکند که به قریب 3000 نفر اسکان و غذای تبرک داده میشود. مجموعهی حسینیه اعظم شامل مسجد قدیم، شبستانها، کتابخانهی تخصصی امام حسین شناسی، صندوق قرضالحسنه دارالشفا میشود.
در دوره کرونا باتوجه به مسائل پیشآمده، تصمیم بر این شد تا دستهی عزاداری برگزار نشود و تبدیل به دستهی ماشینهای کمکهای مومنانه شود. بیش از 100 ماشین اعم از ماشینهای سبک و سنگین در مراسم دسته عزاداری سال 1399 حسینیه شرکت کردند. 110 هزار بسته کمک معیشتی برای کل استان زنجان تهیه و در طول چند ماه توزیع شد. نذوراتی که به مسجد و حسینیه میدهند، به لحاظ شرعی اگر کمکها را در راه خیریه بخواهیم خرج کنیم ممکن است با مشکل مواجه شویم، اما تا جایی که به لحاظ شرعی و قانونی امکان هست به خانوادههای مستمند طراف حسینیه اعظم رسیدگی میکنیم.
4 سال در ایام اربعین در عراق موکب داشتیم، در مناطق زلزلهزده و سیلزده حضور داشتیم و کمکهایی از قبیل پختن غذا و توزیع آن را برعهده داشتیم. در حسینیه اتاق عقد داریم، بستر مناسبی را برای ازدواج جوانان فراهم آوردهایم.
دلیل خیرخواهی و کمکرسانی مردم زنجان در حیطهی کار خیر چیست؟
خیلی از مسافران زنجان را با امام حسین میشناسند. حتی از طرف مجموعه خیریه مهرانه گفته شده که به برکت نام امام حسین است که این مجموعه شناخته شده است. زنجانیها مردمی خیرخواه و مهربان هستند که کمکهای خود اعم از مادی و غیرمادی را روانه خیریهها میکنند. مناسک و مذهبی بودن زنجانیها تأثیر زیادی در روند خیرخواهی داشته است. حسینیه در میان قشر کمتر مذهبی نیز جایگاه خاصی دارد. سعی ما در این حوزه این بوده است که حسینیه مردمی بماند و ریالی از دولت برای هزینههای این مجموعه دریافت نشده است.
ترکیب داوطلبان و کارمندان حسینیه به چه شکل است؟
در حسینیه 20 نفر کارمند ثابت داریم، 4000 نفر به طور سازماندهی شده به صورت خادمین افتخاری در حسینیه مشغول کار هستند. خادمین افتخاری در واحدهای، راهنمای زائرین، تبلیغات، روابط عمومی، انتظامات، پایگاه مقاومت بسیج، پذیرایی، آشپزخانه، امور بانوان، سمعی و بصری، امداد بسیج، کشتارگاه، بستهبندی و... مشغول به فعالیت هستند.
با چه چالشهایی در فضای خیرخواهی مواجه هستید؟
به لحاظ قانونی کلیه مساجد و حسینیهها تحت نظارت سازمان اوقاف و امور خیریه فعالیت میکنند. بعضاً اوقاف کار نظارتی را چنان پیگیری میکند که در کارها خلل ایجاد میشود. بروکراسی اداری، مزایده و کمیسیون و ... از مواردی هستند که با کار هیئتی و جهادی در مواردی تناقض پیدا میکند.
ارسال نظر