در ادامه مصاحبه‌های محیط خیرخواهی به گفت‌وگو با محمدرضا طهماسبی از انجمن بیماران کلیوی زنجان پرداخته‌ایم. برای به‌دست آوردن اطلاعات بیشتر در خصوص این انجمن می‌توانید وب‌سایت زیر را چک کنید:

انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی زنجان

لطفاً معرفی مختصری از خود و فعالیت‌های مجموعه‌تان داشته باشید.

مجموعه‌ی کلیوی در سراسر کشور 180 شعبه دارد. انجمن کلیوی زنجان نیز از سال 1363 و همگام با اولین بخش دیالیز شکل گرفته است. هدف ما ایجاد مکانی برای در اختیار قرار دادن تمامی امور است که توسط خیرین محترم فراهم آورده می‌شود؛ اموری ازجمله تأمین و تهیه‌ی مهمان‌سرا، مراکز آموزشی، تحقیقات، اداری، رفاهی، مرکز درمانی رایگان شامل پزشک متخصص، داروخانه و مواردی از این قبیل. کمک‌های مردمی را در قالب 12 کمیته صورت‌بندی و سامان‌دهی می‌کنیم تا به‌صورت برنامه‌ریزی شده به دست بیماران برسد.

تمامی کارهایی که در این مجموعه صورت می‌پذیرد زیر نظر مشاوران و مددکاران بوده است. نیاز بیماران از طریق بخش مددکاری غربالگری می‌شود و بر روی آن‌ها برنامه‌ریزی می‌شود. تاکنون 1650 بیمار از چرخه‌ی دیالیز خارج شده و به زندگی بازگشته‌اند. بیماران پیوندی با کمک انجمن به ورزشکارانی بدل شده‌اند که نشان دادند بیماری مانع بازگشت آن‌ها به چرخه زندگی قرار نمی‌شود و آن‌ها به نقش‌های اجتماعی خود باز می‌گردند.پ

من از سال 1383 به‌عنوان کارمند درمانی علوم پزشکی و پرستار دیالیز وارد مجموعه شدم. مجموعه را با کمک خیرین زنجان تأسیس کردیم و بخش اداری و درمانی را نیز تشکیل دادیم که روند قابل قبولی نیز برایمان داشت.

حمایت جمعی

وضعیت فضای خیرخواهی در زنجان را چطور ارزیابی می‌کنید؟

تمامی ائمه‌ی اطهار به ما درس زندگی و شجاعت می‌دهند و این آموزه‌ها در میان مردم همدلی بالایی را برای کمک به فضای خیرخواهی در کشور صورت می‌دهد. فضای زنجان نیز از دیگر شهرهای کشور مستثنی نیست و همکاری‌های لازم جهت کمک به فضای خیر نزد مردم اهمیت بالایی دارد. 

خیریه مهرانه نیز از انجمن کلیوی تشکیل شده؛ به‌طوری که هسته‌ی اصلی مهرانه را اعضای انجمن کلیوی تشکیل می‌دادند. مهرانه نیز کار خود را به‌صورت تخصصی  از جایی که مردم بر روی آن حساس بودند و امکان کمک‌رسانی بیشتری در آن حیطه مطرح بود، شروع کرد.

خیریه‌های حوزه‌ی آموزش و معیشت از خیریه‌های حوزه درمانی کمک کمتری دریافت می‌کنند. خیریه‌هایی که در حوزه‌ی درمانی فعالیت می‌کنند، نباید کم و کسری‌ای در کمک به بیمار راه بدهند. بیشتر افراد افتخاری وقت خود را در خدمت ما قرار می‌دهند و جذب درآمد را تسریع می‌کنند. افراد صاحب فکر و اجرایی نیز ازجمله افراد داوطلبی هستند که به پیشبرد اهداف مجموعه کمک می‌‌کنند. 

برای مطالعه:

معرفی خیریه‌های زنجان

افرادی نظیر هنرمندان و ورزشکاران نیز به‌عنوان سفیران بیماران کلیوی بخشی از روند درمان را بهبود می‌بخشند. 50-60 هزار نفر در سطح کشور در طول این مدت به مجموعه‌ی ما کمک‌رسانی کرده و یا وظایفی را در مجموعه عهده‌دار شدند و انجام دادند. تا به امروز 2000 پرونده اعم از دیالیزی، مراقبتی و پیوندی در مجموعه‌ی بیماران کلیوی ثبت شده است. این مجموعه با هدف خدمت‌رسانی بهتر به بیماران، در حال افزایش تعداد مراکز خود است.

نگرانی امروزه‌ی ما تعداد زیاد بیماران کلیوی و هزینه‌ی پیوند کلیه است. خیری در سال 80 با 90 میلیون تومان 30 بیمار نارسایی کلیوی را درمان کرد؛ اما امروزه هزینه‌ها طبق برآورد به‌صورت میلیاردی جمع‌بندی می‌شود. اگر خیریه‌ها بتوانند هزینه‌های درمانی که به سایر هزینه‌ها اضافه شده است را متقبل شوند، بحث معیشتی توسط خانواده‌ها حل خواهد شد. هزینه‌ی دارو 30-40 درصد و بعضاً چندین برابر شده است. بحث امروزه‌ی ما اطلاع‌رسانی و پیشگیری از بیماری است.

چه مشکلات و موانعی بر سر راه فعالیت‌های شما وجود داشته است؟

کرونا سبب‌ساز مشکلات عدیده‌ای در مجموعه شد. تعداد مرگ‌ومیر در زمان کرونا نسبت به سال‌های قبل بالاتر رفت. البته درآمد مجموعه‌ی ما بیشتر از طریق بنر مجالس ختم به دست می‌آید. درواقع در بحث درآمد کمک‌های مالی کم نشده؛ اما هزینه‌ها بسیار زیاد شده است. در واقع، با توجه به افزایش هزینه‌های دارویی، درمانی و آزمایش بیماران به‌ویژه پیوند کلیه به‌عنوان تنها درمان قطعی بیماران دیالیز و تأمین حداقل هزینه‌ها توسط انجمن کلیوی از ناحیه‌ی خیرین یکی از اساسی‌ترین مشکلات بوده است.

برای مطالعه:

مصاحبه با آقای مهندس اصغر وثوق 

وضعیت فضای خیرخواهی آینده را چطور پیش‌بینی می‌کنید؟ و چه پیشنهاد‌هایی جهت بهبود این فضا دارید؟

ما برای آینده ‌نگران نیستیم. استفاده از نهایت ظرفیت خیریه‌ها ازجمله مواردی است که باید جهت دوام و بقای خیریه‌ها به آن توجه کرد. خیریه‌ها نیروهای کمکی دولت هستند و دولت باید در این راستا از خیریه‌ها دستگیری لازم جهت صدور مجوزها را به عمل آورد؛ به‌طور مثال برای صدور مجوزی که برای خرید دستگاه درمانی نیاز داریم به دلیل زیاد شدن متولی در امر صدور مجوز با مشکلات بسیاری مواجه هستیم. 

دولت اگر دست‌به‌دست خیریه‌ها دهد و همسو و در عرض خیریه‌ها حرکت کند، در بهبود و کم کردن بحث بیماران کمک بسیار بزرگی می‌تواند انجام دهد.

حمایت از بیماران و ناتوانان جسمی

از سمت دیگر فرهنگ‌سازی باید به‌جای آنکه بیمارمحور پیش رود، بر ترویج الگوی بهداشتی تمرکز کند. همچنین اگر دولت  برای جهت کم کردن هزینه‌های بیماران خاص دفترچه‌ای فراهم کند کمک بزرگی به خیریه‌ها می‌کند.

به‌طورکلی باید گفت خیریه‌ها آرامش نسبی را فراهم می‌کنند؛ اما متولی اصلی بحث درمان دولت است چراکه می‌تواند کارهای لازم و ضروری را جهت کمک به روند درمان انجام دهد. دولت باید اطمینان بدهد که به کمک فرهنگ‌سازی دست‌به‌دست خیریه‌ها بدهد تا بتوانند موانع موجود بر سر راه را بردارند.

در نهایت، انتظار می‌رود که مدیران سازمان‌های دولتی و نهادها، به‌ویژه صدا و سیما با توجه به اهمیت موضوع پیشگیری و برنامه‌های سلامت‌محور در راستای کم کردن هزینه‌های درمانی و آلام اجتماعی همکاری لازم را با خیریه‌های حوزه‌ی سلامت داشته باشد و خیرین عزیز نیز هزینه‌های مازاد و سایر موارد را به سمت‌وسوی سلامتی آحاد جامعه سوق دهند.