تیم اطلس خیر ایران در ادامه پروژه «سیمای نیکوکاری شهر اصفهان» با آقای اکبر اخوان مقدم، مدیرعامل خیریه نذر اشتغال امام حسین (ع) به گفتوگو پرداخته است.
پیشنهاد ما:
در ابتدا خودتان را معرفی کنید و بگویید فعالیت مؤسسه خیریه خود را از چه زمانی شروع کردهاید و عمده فعالیتتان تا به امروز در چه زمینهای بوده است؟
اکبر اخوان مقدم، مدیرعامل خیریه نذر اشتغال؛ همچنین رئیس گروه پژوهشی کارساز از دانشگاه راغب هستم. هدف نهایی ما ایجاد اشتغال افراد کمتوان و دور کردن آنها از معضلات اجتماعی تخریبکننده است. من 38 سال در صنعت کار کردم (کار تولیدی و بستهبندی) و تقریباً ۱۱ سال پیش بود که با همراهی دوستان، فعالیتهای خدماتی را که در حوزه صنعت آموخته بودیم در کارگاههایی کوچک برای خیررسانی به مردم ارائه کردیم. در ابتدا در هلدینگ اصفهان مقدم حدود ۵۰۰ نفر نیرو داشتیم که در حال حاضر به ۱۰۰۰ نفر رسیده است. هدف ما در ابتدا این بود، برای افرادی که دانش، اطلاعات و شرایط خانوادگی مساعدی ندارند، زمینه اشتغال در کارگاههای تولیدی را فراهم کنیم. در حال حاضر ۲۰۰۰ نفر در کارگاههای حاشیه شهر و روستاهای اصفهان بهصورت مستقل مشغول به کارند.
خدمات ما اینگونه است که به کارفرما و کارگر، آموزشهای مربوط به کار را میدهیم. همچنین وام قرضالحسنه در نظر گرفتهایم. ۲۰۰۰ نفری که عرض کردم، در ۲۰۰ کارگاه خانگی و محلی فعالیت دارند. ما با اوقاف و خیرین ارتباط داریم و برای کارگاهها مکان ارزان انتخاب میکنیم تا کارفرمایان هم بهراحتی فعالیت کنند. روال کارمان نیز به این صورت است که خیر بهمدت یک سال مبلغی را در حساب بانک رسالت یا مهر بهصورت بلوکه شده قرار میدهد و ما از این پول برای اشتغال افراد استفاده میکنیم و حتی در صورت گسترده شدن فعالیتهای صورتگرفته، یک کارگاه نیز به اسم خود خیر باز میکنیم. عمده فعالیت کارگاههای ما بر صنایع دستی، خیاطی، سبزی پاککنی، مونتاژ اسباببازی، صنایع دستی و مواردی ازایندست متمرکز است؛ کارهای کوچکی که میتوان در هر محلهای آنها را ایجاد کرد.
۱۵ کارمند تماموقت داریم که کار نظارت، بررسی و آموزش را بر عهده دارند. همچنین در قالب گروه شمیم، گروهی در اوقاف، به استانهای دیگر خدمات مشاورهای ارائه میدهیم. برنامه دیگری که داریم بدین شرح است که به گروههایی از افراد که از سیستانوبلوچستان انتخاب شدهاند و به اصفهان میآیند، بهمدت دو هفته آموزش میدهیم تا با کارآفرینی آشنا شوند. بخش دیگر فعالیتهای ما درخصوص اصلاح زیرساختهای قوانین کار است. با دولت و مسئولان صحبتهایی صورت دادهایم تا قوانین کار اصلاح شوند؛ زیرا این قوانین به نفع کارگاههای تولیدی کوچک نیستند. قوانین باید تعدیل و اصلاح شوند تا این کارگاهها خودشان شکل بگیرند. درواقع مسئله اصلی کشور اشتغال است. البته ما فعالیتهایی هم در زمینه ساخت بهداری، مدرسه و... انجام دادهایم؛ ولی عمده فعالیت ما در زمینه اشتغال صنعتی در قالب کارگاههای کوچک در خانه است، نه کارخانه؛ زیرا کسی که در کارخانه مشغول میشود، نیاز به سواد و تخصص اولیه دارد که اکثر افراد آسیبدیده و نیازمند این شرایط را ندارند. ما باید برای افزایش نرخ اشتغال، دستبهدست هم دهیم تا صنعت اشتغال را رشد دهیم.
بیشتر بخوانید:
گفتوگو با آقای علیرضا اشکبوس، معاون اجرایی خیریه و دارالشفاء ثامنالائمه (علیه السلام)
وضعیت خیریههای شهر اصفهان را چگونه ارزیابی میکنید؟
ما خیلی تلاش کردهایم که خیریههای مطرح را وارد عرصه اشتغالزایی کنیم؛ اما متأسفانه سالمندان حوزه خیر موافق این کار نیستند. درواقع بیشتر خیریهها به کارهای کوچک سطحی، ازجمله دادن نذورات و... اکتفا میکنند. این درصورتی است که ما باید به توانمندسازی افراد بپردازیم تا مهارت یاد بگیرند و برای گرداندن زندگی خود مستقل شوند. به عقیده من کمک به کسی که میتواند خودش کار کند، ظلم است.
شما کارآفرینی و اشتغال را بهموازات هم پیش میبرید یا یکی بر دیگری اولویت دارد؟
ما هر دو، بهخصوص کارآفرینی را در مناطق مختلف با دادن مکان و کارگر ارزان یا رایگان پیش میبریم و با این کار، هم خود شخص هم دولت، از مشکلات بسیاری رها میشوند.
درجایگاه یک خیریه با چه چالشهایی روبهرو هستید؟
از مشکلات عمده ما نیز در کارگاهها، دستمزد کارگران و عدم امکان پرداخت حقوق اداره کار است که ما را مجبور میکند قانون را دور بزنیم.
آینده خیریه خود و بحث اشتغال را چگونه میبینید؟
من آینده را روشن میبینم. گسترش این بحث اشتغال نفع همگانی دارد. ازجمله کارهای مؤثر دیگری که میتوان انجام داد، اجرای کلاس کارآفرینی برای دانشآموزان مقطع اول و دوم متوسطه است. در این کلاسها، دانشآموزان با همکاری یکدیگر، شرکت تشکیل میدهند، تولید میکنند و به فروش میرسانند. همین مهارتها آینده شغلی آنها را تغییر میدهد.
بیشتر بخوانید:
ارسال نظر