تیم اطلس خیر ایران در ادامه‌ی پروژه‌ی «سیمای نیکوکاری شهر اصفهان» با آقای سید محمد علوی، مدیرعامل خیریه‌ی فاطمیه به گفت‌و‌گو پرداخته است.

پیشنهاد ما:

«سیمای نیکوکاری شهر سنندج»


در ابتدا خودتان را معرفی کنید و بگویید فعالیت مؤسسه‌ی خیریه‌ی خود را از چه زمانی شروع کرده و عمده‌ی کار خیر شما تا به امروز در چه زمینه‌ای بوده است؟

خیریه‌ی فاطمیه در سال 1353 پس از بازگشت آیت‌الله حاج شیخ جعفر آزادمنش (دامت برکاته) از نجف اشرف، توسط معظم له و تحت اشراف آیت‌الله حاج شیخ حسین صافی اصفهانی (قدس سره) تأسیس شد. ما در سه بعد مختلف فعالیت می‌کنیم: یکی از این ابعاد بحث درمان است. ما کلینیکی داریم که 24 ساعته در 3 شیفت پزشکان عمومی و متخصص در آن خدمات ارائه می‌کنند و شامل خدمات آزمایشگاه، رادیولوژی، سونوگرافی، دندان پزشکی و دیالیز نیز هست. هزینه‌ی خدمات ما یک‌سوم و یا حتی نصف مراکز دیگر است (بیرون از اینجا متخصصان 500 هزار تومان ویزیت می‌گیرند؛ ما 50 هزار تومان می‌گیریم). به‌طور میانگین روزانه 600 الی 700 نفر به ما مراجعه می‌کنند و ما به آن‌ها خدمات پزشکی و پیراپزشکی ارائه می‌دهیم.

بعد دوم فعالیت‌های ما بخش فرهنگی است. ما یک کتابخانه‌ داریم که صبح و عصر دانش‌آموزان و دانشجویان به‌طور رایگان از آن استفاده می‌کنند. این کتابخانه حدود 40 هزار جلد از انواع و اقسام کتاب‌ها را شامل می‌شود و همه‌ی اقشار جامعه می‌توانند از آن استفاده کنند.

بخش سوم فعالیت ما نیز مددکاری است که در زمینه‌ی ارزاق و تهیه‌ی دارو، در ماه رمضان و اعیاد و مناسبت‌های مختلف، فعال است. در کل ما در خیریه‌ی خود این سه بخش عمده‌ را داریم.

خدمات ما صرفاً محدود به منطقه‌ی زینبیه نیست و از اطراف شهر اصفهان هم مراجعه‌کننده داریم. در شهر اصفهان تعداد خیریه‌هایی که در حوزه‌ی درمان فعالیت می‌کنند، بسیار زیاد است.

بیشتر بخوانید:

گفت‌وگو با خانم زهرا اقطار، عضو هیئت مدیره‌ی انجمن سخن شیرین و مهر شادی


این منطقه چه وضعیتی دارد؟

این منطقه از مکان‌های فقیرنشین اصفهان است و اتباع خارجی بسیاری در اینجا ساکن‌اند. البته ‌بخشی از ساکنان هم مهاجرانی هستند که از اطراف اصفهان آمده‌اند و وضعیت جالبی ندارند. به‌طور کلی آسیب‌های زیادی در این منطقه وجود دارد.


وضعیت خیریه‌های اصفهان را چگونه می‌بینید؟

خیریه‌های اصفهان در بحث درمان موفق‌اند؛ اما در زمینه‌ی معیشت مشکل دارند. در واقع تقاضا زیاد است؛ ولی خیریه‌ها امکانات ندارند. باید برای تغییر اجتماعی یک فکر اساسی بکنیم و تعداد خیرین را افزایش دهیم تا خیریه‌ها بتوانند به موفقیت برسند.


اولویت‌های کار خیر اصفهان را چه می‌دانید؟

به نظر من امروزه اولویت اول مردم بحث اقتصاد و معیشت است (در مرکز ما مثلاً حتی ویزیت کاملاً رایگان هم انجام دهیم، باز می‌بینیم طرف پول تهیه‌ی دارو را ندارد یا نمی‌تواند جراحی انجام دهد). به نظر من این مشکلات با انجام کارهای تحقیقاتی گسترده مرتفع می‌شود که بخش عمده‌ی آن وظیفه‌ی دولت است؛ ولی متأسفانه ما در بحث هزینه‌های دولتی درمان خیلی شکاف داریم. مسئولان باید پیگیری کنند که منابع بی‌جا خرج نشود. در واقع ما اول باید به بحث اقتصادی و معیشتی مردم بپردازیم و سپس بعد فرهنگی آن‌ها را تقویت کنیم.


برای بهبود فضای خیر چه پیشنهادی می‌دهید؟

برای رونق کار خیر، خیریه‌ها باید با هم همکاری کنند. برای مثال بهزیستی، کمیته امداد و بنیاد‌هایی ازاین‌قبیل که می‌توانند آمار و اطلاعات خیریه‌ها را در اختیار بگذارند، باید مشارکت کنند و مشخص کنند از کمک‌های انجام شده چه بخشی از سوی مردم و چه بخشی از سوی دولت صورت ‌گرفته است. مثلاً ما در سطح کشور خیریه‌های زیادی در زمینه‌ی دیابت داریم؛ ولی فقط 30 خیریه با ما همکاری کردند و اطلاعات در اختیارمان گذاشتند و این نشانه‌ی ضعف کار است.


آینده‌ی حوزه‌ی خیر را چطور پیش‌بینی می‌کنید؟

در اصفهان خیرین شناخته‌شده‌ای وجود دارند که بر پایه‌ی نیت خیر به کمک‌رسانی می‌پردازند. اگر این نسل از دنیا بروند، مشخص نیست که در آینده جایگزینی دارند یا خیر؛ بنابراین ما باید در ابعاد مختلف، از جمله فرهنگی، افراد جدیدی را جذب این حوزه کنیم.

بیشتر بخوانید:

«سیمای نیکوکاری شهر زنجان»