به قول جان مک‌کافی موسس یکی از بزرگترین شرکت‌های آنتی‌ویروس دنیا، «شما نمی توانید پدیده هایی مانند بیت کوین را متوقف کنید. بیت کوین همه دنیا را خواهد گرفت و جهان باید خودش را تطبیق دهد. دولت های جهان باید خودشان را تطبیق دهند». این روزها کسی نیست که اسم ارزهای دیجیتال به گوشش نخورده باشد، در سایت‌های مختلف و شبکه‌های اجتماعی یکی از ترندهای داغ امروز، ارزهای دیجیتال است. به نظر شما نقش ارزهای دیجیتال در فضای نیکوکاری و خیریه چیست؟

ارزهای دیجیتال در نوع‌دوستی

کریپتوکارنسی یک سیستم مالی دیجیتال مبتنی بر فناوری بلاکچین است (لی، 2019). بلاکچین‌ها دفاتر ثبت مشترک و تغییرناپذیر دیجیتال‌اند. کریپتوکارنسی ویژگی‌های مطلوبی مانند امنیت بسیار بالا، تمرکززدایی و عدم نیاز به اعتماد (به این معنی که فرد مجبور نیست به شخص ثالث برای عملیات مربوط به تراکنش‌ها و دارایی‌های ارزهای دیجیتال اعتماد کند) را از بلاکچین به ارث می‌برد (لی، 2019).

این ویژگی‌ها به‌ویژه برای کارهای بشردوستانه که اعتماد اهداکنندگان و صراحت و شفافیت سازمان‌ها ضروری است، مطلوب است. به گفته سازمان غیرانتفاعی «بیت گیو» که در ایالات متحده استقرار دارد، «آینده بشردوستی، پیگیری بی‌درنگ وجوه و سرمایه‌ها و ایجاد نتایج بیشتر و بهتر در زمین است» (نولت، 2021). بنابراین، اهدای ارز دیجیتال به یک جریان جدید در امور خیریه تبدیل شده است. 

«گیوینگ بلاک» یک پلتفرم دیجیتال است که جمع‌آوری کمک‌های مالی و تامین مالی جمعی ارزهای دیجیتال را تسهیل می‌کند، این پلتفرم اعلام کرد که کمک‌های از طریق ارز دیجیتال 82 برابر بیشتر از میانگین کمک‌های مالی آنلاین در سال 2021 بوده است (The Giving Block، 2021). 

این آمار می‌تواند به معنای رشد قابل‌توجهی در زمیه نوع‌دوستی باشد، به‌ویژه اگر کمک‌های آنلاین در قالب ارزهای دیجیتال به روند خود ادامه دهند. در سال 2021، «گیوینگ بلاک» اشاره کرد که حجم سالانه کل کمک‌های از طریق ارز دیجیتال ثبت‌شده در این پلتفرم 69.6 میلیون دلار بود، درحالی که میانگین اهدای کریپتو به ازای هر شخص 10455 دلار بود (The Giving Block، 2021).

همه‌گیری کووید 19 بر قابلیت‌ها و تسهیلات ارائه‌شده توسط کمک‌های ارزهای دیجیتال تأکید کرد. به عنوان مثال، بنیاد خیریه بایننس، بازوی بشردوستانه صرافی مبادلات ارزهای دیجیتال بایننس، اعلام کرد که در آغاز همه‌گیری کووید 19 در سال 2020، کمک‌های ارزهای دیجیتال را می‌پذیرد.

بیشتر بخوانید:

 میزان استفاده از فناوری‌های نوظهور در NGOهای آسیا

 از آگوست 2021، بنیاد خیریه بایننس 1 میلیون دلار به کوواکس و 5 میلیون دلار دیگر از طرف جامعه کریپتو برای تجهیزات موردنیاز کارگران خط مقدم و حمایت از جوامعی که بیشترین آسیب را از کووید 19 متحمل‌شده‌اند، اهدا کرد (Binance، 2021). نمونه دیگری از کمک های مالی قابل توجه مربوط به بحران کووید 19، کمک 1 میلیارد دلاری است که توسط بنیان‌گذار ارز دیجیتال اتریوم، به صندوق امداد کووید 19 در هند انجام شده است (Ians، 2021).

علیرغم افزایش حجم پول اهداشده از طریق ارزهای دیجیتال، انتقادات از ارزهای دیجیتال هر روز افزایش می‌یابد. استخراج و معاملات ارزهای دیجیتال مستقیماً با بحران‌های اقلیمی مرتبط است، امری که باعث شده بسیاری از سازمان‌های مهم و سرشناس، از قبول کمک‌ها در قالب بیت‌کوین خودداری کنند (کوهن، 2022).

کمک‌های مالی از طریق ارزهای دیجیتال در کشورهایی مانند آفریقای جنوبی و کره جنوبی در حال رشد است، درحالی که در کشورهای دیگر مانند بریتانیا هنوز در مراحل نخستین است. در برخی از کشورها، مانند برزیل و کنیا، هیچ اطلاعات یا داده‌ای در مورد کمک مالی از طریق ارز دیجیتال در دسترس نیست. با این حال، در برخی از کشورها، قوانین سختگیرانه حاکم بر ارزهای دیجیتال، کمک‌ها به خیریه‌ها را محدود می‌کند. 

نقش تکنولوژی بر کار خیر

چین

در چین، استفاده از ارز دیجیتال برای کمک به خیریه غیرقانونی است. به شیوه‌ای مشابه، بانک مرکزی سنگاپور در ژانویه 2022 رسماً مردم را به تجارت با ارزهای دیجیتال تشویق کرد و سپس در اکتبر 2022، با استناد به مشکلات موجود در معامله رمزارزها، به دنبال مقررات نظارتی بیشتر برای ممنوعیت ارزهای دیجیتال بود (بانک مرکزی سنگاپور، 2022b، 202). رمزارزها هنوز در هند نظارتی ندارند، اما با قوانین جدیدی که برای تنظیم تجارت و سرمایه‌گذاری ارزهای دیجیتال در دست اجراست، صاحبان ارزهای دیجیتال مشمول پرداخت مالیات خواهند شد (,Singh2022).

آفریقای جنوبی

آفریقای جنوبی یکی از بالاترین نرخ‌های پذیرش ارزهای دیجیتال را در جهان دارد، با حدود 8.31 درصد از جمعیت صاحبان ارزهای دیجیتال (نولت، 2021). صحنه کمک‌های مالی از طریق ارز دیجیتال در آفریقای جنوبی در حال حاضر کاملاً فعال است. اولین کمک مالی رسمی خارجی بزرگ از طریق «پکس‌فول»، یک بازار بیت‌کوین، به یک موسسه خیریه در آفریقای جنوبی به افتخار روز جهانی نلسون ماندلا در سال 2019 انجام شد (تیم Paxful، 2019). 

Food Forward SA برای کمک به آفریقای جنوبی با استفاده از انواع ارزهای دیجیتال با Luno - یک پلتفرم ارز دیجیتال همکاری کرده است (,Modise2022).  کمک‌های ارزهای دیجیتال به‌ویژه در حوزه آموزش به دلیل فعالیت سازمان‌های خیریه مانند «با بیت‌کوین بساز» و «بیت‌کوین اکاسی» عملکرد بهتری دارد (,Monzon2022)و (,Munawa2022).

کره جنوبی

نمونه‌هایی از اهدای کریپتوکارنسی و توکن‌های غیرقابل انتقال (NFT) در کره جنوبی:

«انجمن صندوق کره» یک کمپین جمع‌آوری کمک‌های مالی در پلتفرم متاورس «زپتو» انجام داد و کمک‌های مالی را از طریق پلتفرم حمایت مالی مبتنی بر بلاکچین «چری» دریافت کرد.
«صندوق کودک کره» در یک کمپین جمع‌آوری کمک‌های مالی با «آپ‌لیو»، یک پلتفرم پخش اختصاصی تلفن همراه، حمایت‌های خود را در قالب ارز دیجیتال بخشیدند.

فعالیت‌های مختلفی  با هدف تامین منافع عمومی از طریق NFT‌ها نیز در حال انجام است. استارتاپ مبتنی بر بلاکچین «دورلبز» اولین NFT پارالمپیک در جهان را خلق کرده است. این NFT، یک کارت دیجیتال حاوی عکس‌های ورزشکاران 14 رشتة ورزشی شرکت‌کننده در پارالمپیک توکیو، به امید افزایش علاقه به پارالمپیک و از بین‌بردن تبعیض نسبت به معلولان، به انجمن ورزش معلولان کره اهدا شد.

علاوه بر این، کمپانی «دانامو»، که «آپ‌بیت» (یک صرافی ارزهای دیجیتال) را اداره می‌کند، تصمیم گرفت مقداری ارز دیجیتال، به ارزش یک میلیارد وون کره، به برنامة جهانی غذا اهدا کند و نیز 902 عضو در برنامة کمک از طریق بیت‌کوین و اتریوم به اوکراین به ارزش 160 میلیون وون مشارکت کردند.

اولین مورد بخشش از طریق ارزهای دیجیتال در کره جنوبی در سال 2013 توسط یک سازمان غیرانتفاعی که به نفع پناهندگان فعالیت می‌کرد، گزارش شد. با این حال، بحث در مورد منفعت عمومی و سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال به طور جدی در سال 2017-2018 آغاز شد.

 در آن زمان، راه‌اندازی یک پلتفرم حمایت مالی با استفاده از فناوری بلاکچین و نمونه‌هایی از بخشش ارز دیجیتال کلید خورد. علیرغم افزایش آگاهی از ارزهای دیجیتال، حمایت از طریق ارزهای دیجیتال تا سال 2021 مورد توجه حامیان قرار نگرفت. در سال 2021، شور و هیجان سرمایه‌گذاری در رمزارزها به دلیل طولانی‌شدن نرخ‌های بهره پایین و افزایش شدید قیمت مسکن در کره جنوبی، کشور را فرا گرفت. کره جنوبی در سال 2022 به یکی از ده کشور برتر از نظر تعداد کاربران حوزه ارزهای دیجیتال تبدیل شد (,Arti2022). 

بیشتر بخوانید:

 استفاده از فناوری در سازمان‌های غیردولتی (NGO) آفریقا

در حالی که سودهای کلانی در صنعت ارزهای دیجیتال حاصل شده است، تصوراتی منفی نیز از رمزارزها در کره جنوبی به وجود آمده است، همین مسئله علتی شده است که صنعت رمزارزها در این کشور، خود را وقف کمک به امور خیریه بکند. بااین حال تعداد زیادی از سازمان‌های غیرانتفاعی به دلیل مسائل اخلاقی حرفه‌ای، نوسانات قیمت و عدم آمادگی برای مدیریت و نظارت به بازار ارزهای دیجیتال، کمک‌های مالی را از طریق ارزهای دیجیتال دریافت نکردند. از سال 2022، در مجموع فقط ده سازمان غیرانتفاعی در کره جنوبی گزارش دادند که ارز دیجیتال را به عنوان کمک مالی دریافت کرده‌اند (جانگ و همکاران، 2022).

بخشش از طریق ارزهای دیجیتال یکی از ابزارهای نو در کره جنوبی است با این حال، با چالش‌های مختلفی مانند مسائل اخلاقی در مورد منبع پول، فقدان یک سیستم قانونی در مورد وضعیت مالیاتی و مسائل حسابداری برای سازمان‌های غیرانتفاعی، و درک ناکافی از سیستم رمزارزها و بازار آن مواجه شده است. 

اگرچه اهدای ارز دیجیتال هنوز در سازمان‌های غیرانتفاعی عمومی در کره جنوبی، به‌ویژه در میان سازمان‌های بزرگ جمع‌آوری سرمایه، به‌عنوان وسیله‌ای معتبر به رسمیت شناخته نشده است، با این حال، این کشور اخیراً در حال آماده‌سازی مصوبه‌های داخلی در حوزه کمک‌های مجازی و مداخله‌گری برای اصلاح قانون مالیات به نفع اموال و درآمدهای دیجیتال است (کانگ و همکاران، 2022).

بریتانیا

تأخیر بین تبلیغ و عمومیت‌یافتن کریپتوکارنسی و تدوین مقررات رسمی برای اداره بازار ارزهای دیجیتال در بریتانیا، مانع از رشد این صنعت و احتمالاً کمک مالی از طریق ارزهای دیجیتال شده است (Harrison، 2022). قبل از همه‌گیری کووید 19، تلاشی جدی برای موثرسازی و استفاده از ارزهای دیجیتال برای کمک‌های مالی در کشور صورت گرفت. هشت موسسه خیریه مستقر در بریتانیا با پلتفرم رمزارزهای «پرامیس» برای توسعه «گیفت‌کوین» که ادعا می‌کند اولین ارز دیجیتال مختص امور خیریه در جهان است، همکاری کردند (Giftcoin، 2017).

 در آن زمان، گیفت کوین به عنوان رمزارزی توسعه یافت که منحصراً به کمک های خیریه اختصاص دارد. با این حال، به نظر می‌رسد این پروژه از آوریل 2018 غیرفعال می‌باشد (Giftcoin، 2018). در سال 2022، اعطای ارزهای دیجیتال هنوز به عنوان یک روش نوظهور یا متداول برای حمایت مالی در بریتانیا شناخته نمی‌شود (Charities Aid Foundation ، 2022).

اولین مورد بخشش از طریق ارزهای دیجیتال در کره جنوبی در سال 2013 توسط یک سازمان غیرانتفاعی که به نفع پناهندگان فعالیت می‌کرد، گزارش شد. با این حال، بحث در مورد منفعت عمومی و سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال به طور جدی در سال 2017-2018 آغاز شد. در آن زمان، راه‌اندازی یک پلتفرم حمایت مالی با استفاده از فناوری بلاکچین و نمونه‌هایی از بخشش ارز دیجیتال کلید خورد. علیرغم افزایش آگاهی از ارزهای دیجیتال، حمایت از طریق ارزهای دیجیتال تا سال 2021 مورد توجه حامیان قرار نگرفت.

 در سال 2021، شور و هیجان سرمایه‌گذاری در رمزارزها به دلیل طولانی‌شدن نرخ‌های بهره پایین و افزایش شدید قیمت مسکن در کره جنوبی، کشور را فرا گرفت. کره جنوبی در سال 2022 به یکی از ده کشور برتر از نظر تعداد کاربران حوزه ارزهای دیجیتال تبدیل شد (,Arti2022). در حالی که سودهای کلانی در صنعت ارزهای دیجیتال حاصل شده است، تصوراتی منفی نیز از رمزارزها در کره جنوبی به وجود آمده است، همین مسئله علتی شده است که صنعت رمزارزها در این کشور، خود را وقف کمک به امور خیریه بکند.

 بااین حال تعداد زیادی از سازمان‌های غیرانتفاعی به دلیل مسائل اخلاقی حرفه‌ای، نوسانات قیمت و عدم آمادگی برای مدیریت و نظارت به بازار ارزهای دیجیتال، کمک‌های مالی را از طریق ارزهای دیجیتال دریافت نکردند. از سال 2022، در مجموع فقط ده سازمان غیرانتفاعی در کره جنوبی گزارش دادند که ارز دیجیتال را به عنوان کمک مالی دریافت کرده‌اند (جانگ و همکاران، 2022).

بخشش از طریق ارزهای دیجیتال یکی از ابزارهای نو در کره جنوبی است با این حال، با چالش‌های مختلفی مانند مسائل اخلاقی در مورد منبع پول، فقدان یک سیستم قانونی در مورد وضعیت مالیاتی و مسائل حسابداری برای سازمان‌های غیرانتفاعی، و درک ناکافی از سیستم رمزارزها و بازار آن مواجه شده است. 

اگرچه اهدای ارز دیجیتال هنوز در سازمان‌های غیرانتفاعی عمومی در کره جنوبی، به‌ویژه در میان سازمان‌های بزرگ جمع‌آوری سرمایه، به‌عنوان وسیله‌ای معتبر به رسمیت شناخته نشده است، با این حال، این کشور اخیراً در حال آماده‌سازی مصوبه‌های داخلی در حوزه کمک‌های مجازی و مداخله‌گری برای اصلاح قانون مالیات به نفع اموال و درآمدهای دیجیتال است (کانگ و همکاران، 2022).

کمک به دیگران

نگاهی به صندوق‌های سرمایه‌گذاری حامیان در جهان

صندوق‌های سرمایه‌گذاری حامیان (DAFs) ابزارهای سرمایه‌گذاری بشردوستانه هستند که به اهداکنندگان و حامیان اجازه می‌دهد تا دارایی‌های نقدی و غیرنقدی خود را با یک سازمان شریک شوند تا آن سازمان وظیفه سرمایه‌گذاری و مدیریت سرمایه را با اهداف خیرخواهانه برعهده گیرد (IndianaUniversity Lilly Family School of Philanthropy، 2021). DAF حامیان را قادر می‌سازد تا از طریق مبالغ اهداشده غیرقابل بازگشت خود به سازمان‌های حامی مذکور ایجاد سرمایه‌ کنند.

حامیان کمک‌های غیرقابل برگشتی از پول یا اموال خود را به سازمان حامی انجام می‌دهند که می‌تواند به اهداکنندگان در امر تصمیم‌گیری برای محل و میزان اهدا بر اساس علایق‌شان کمک کند. به عبارت دیگر، خیرین می‌توانند خدمات تخصصی در زمینه سرمایه‌گذاری، اعطای کمک‌هزینه و مخارج از سازمان حامی دریافت کنند. این به آنها اجازه می‌دهد از هزینه‌های مرتبط با تأسیس مؤسسات خیریه یا بنیادها اجتناب کنند و کنترل بیشتری بر دارایی‌ها و اهداهای‌شان می‌دهد. (Tang et al., 2020; National Philanthropy Trust UK, 2021).

کانادا و بریتانیا به ترتیب از سال 1952 و 1970 شاهد اجرای DAFها بوده‌اند. تحقیقات نشان می‌دهد که رشد این صندوق‌ها به ویژه در کانادا زیاد بوده است: بیش از 10000 صندوق سرمایه‌گذاری حامیان که مجموعاً 4 میلیارد دلار تخمین‌زده می‌شود (Council on Foundations, BNY Mellon, and Give2Asia, 2020). محبوبیت این شکل از حمایت مالی در حال حاضر در کشورهای دیگر نیز درحال افزایش است. مدل DAF همچنین در سنگاپور و هنگ‌کنگ نیز به‌عنوان جایگزینی برای ایجاد بنیادهای مستقل خانوادگی درحال محبوببیت یافتن است (International GenerosityFoundation، 2023).

تکنولوژی غیرانتفاعی برای کار خیر (2020) نشان داد که ۴ درصد از 13,468 اهداکننده مورد بررسی در سراسر جهان در زمان نظرسنجی خود در ماه مارس تا مه 2020 به صندوق‌های سرمایه‌گذاری حامیان کمک مالی کرده‌اند. نیز 4درصد از 1,998 اهداکننده مورد بررسی در آسیا، 4 درصد از 7,004 اهداکننده مورد بررسی در کانادا و ایالات متحده، و 3 درصد از 2,445 اهداکننده مورد بررسی در اروپا در دوره مطالعه‌شده به DAFs کمک مالی کرده‌اند.

 متاسفانه هیچ داده‌ای برای نشان دادن کمک‌های مالی به DAF در آمریکای لاتین و آفریقا بین ماه می و مارس 2020 وجود ندارد.
در میان کشورهایی که در مطالعه جهانی پیش رو گنجانده شده‌اند، DAFها تنها توسط چند حامی در برزیل، هند و کنیا استفاده می‌شوند و بنابراین هنوز ابزاری رایج برای کمک مالی نیستند. در سنگاپور، DAFها یکی از پرشتاب‌ترین ابزارهای حمایتی موجودند، درحالی که این صندوق‌ها هنوز در کشورهایی مانند چین و کره جنوبی در مراحل اولیه رشد هستند.

چین

در چین، DAFها در ابتدا توسط بنیادهایی که از مدل آمریکایی پیروی می کردند، استفاده شدند. DAFها برای اولین بار در سال 2018 در چین توسط موسسه خیریه DAF چین با تلاش مشترک موسسه خیریه جهانی چین، بنیاد خیریه «ژونگ لون پکن»، و شرکت خدمات مالی شنژن CSN تاسیس شد (,China DAF Charity2023). موسسه خیریه DAF چین، خود را به عنوان نوعی صندوق تبلیغ می‌کند که به حامیان کمک می‌کند حساب‌های خیریه انحصاری باز کنند، مزایای مالیاتی دریافت کنند و کمک‌های مالی را درحوزه‌های ترجیحی خیرین مصرف کنند (China DAF Charity، 2023).

 مدت کوتاهی پس از آن، چندین مؤسسه دیگر با عملکردی همانند DAF در چین شروع به کار کردند. بنیاد اتحاد شانگهای در سال 2018، سه صندوق سرمایه‌گذاری با عنوان‌های «صد شهر، صد ماراتن»، «سوه کریک» و «250 قلب» راه‌اندازی کرد (Shanghai United Foundation، 2023). علاوه بر این، موسسه تحقیقات مالی SAIF شانگهای (در دانشگاه پکن)، موسسه تحقیقات بشردوستی چین و سایر موسسات وابسته، فروم صندوق سرمایه‌گذاری حامیان را در 10 دسامبر 2020 تاسیس کردند (China DAF Forum، 2023).

اهدا از طریق اینترنت

سنگاپور

DAF یکی از ابزارهای کمک مالی در سنگاپور است که به سرعت در حال گسترش است (Community Foundation of Singapore، 2021). بنیاد «سیمآسیا» و بنیاد «جامعه سنگاپور» دو بنیاد سنگاپوری هستند که از حامیان برای تشکیل صندوق‌های سرمایه‌گذاری خود حمایت می‌کنند.

بنیاد «سیمآسیا» یک سازمان غیرانتفاعی است که در سال 2010 به عنوان قسمت فعالیت بشردوستانه «کردیت سوییس» در منطقه آسیا و اقیانوسیه تاسیس شد و در سنگاپور مستقر است (Foundation SymAsia، 2022). آنها از صندوق‌های سرمایه‌گذاری حامیان به عنوان ابزاری برای کمک به مشتریان خود برای فراهم‌آوری سرمایه‌شان استفاده کرده‌اند، حداقل دارایی موردنیاز برای صندوق 1 میلیون SGD (معادل 792000 دلار آمریکا در سال 2021، با احتساب تورم) است (تانگ و همکاران، 2020).

 از زمان شروع به کار صندوق در سال 2010، بنیاد «سیمآسیا» از 55 مشتری برای فراهم‌کردن سرمایه شخصی‌شان حمایت کرده و حدود 100 میلیون دلار کمک مالی به بیش از 300 سازمان خیریه کرده است (SymAsia Foundation، 2023). بنیاد «سیمآسیا» همچنین صندوق سیمآسیای سنگاپور (SSF) را اداره می‌کند. در سال 2021، SSF در مجموع 8.6 میلیون SGD (معادل 6.4 میلیون دلار در سال 2021، با احتساب تورم) دریافت کرد و 12.1 میلیون SGD (معادل 9 میلیون دلار در سال 2021، با احتساب تورم) به عنوان کمک مالی هزینه کرد.

بنیاد «سیمآسیا» همچنین در گزارش سالانه خود در سال 2021 اعلام کرد که صندوق سرمایه‌گذاری حامیان بنیاد، 145 میلیون SGD (معادل 108 میلیون دلار در سال 2021، با احتساب تورم) در قالب کمک‌های مالی دریافت کرده و 110.3 میلیون SGD (معادل 81.8 میلیون دلار در سال 2021، تعدیل شده) به موسسات چهره‌های عمومی سنگاپور (IPCs) پرداخت کرده است (SymAsia Foundation,2021).

بنیاد جامعه سنگاپور (CFS)، یک بنیاد اعطای کمک‌هزینه، سازمان دیگری است که به حامیان برای راه‌اندازی DAF کمک می‌کند و در تصمیم‌گیری‌های کمک‌های مالی در سنگاپور مشاوره می‌دهد. صندوق‌های سرمایه‌گذاری راه‌اندازی‌شده در CFS نیز در سال‌های اخیر به‌شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده‌اند. تا مارس 2020، 143 صندوق سرمایه‌گذاری در CFS راه‌اندازی شده بود که دو برابر تعداد پنج سال قبل در مارس 2015 است (Community Foundation of Singapore، 2020). تعداد کل DAFهای تاسیس‌شده در CFS همچنان در حال افزایش است و از 143 در سال 2020 به 162 در سال 2021 افزایش یافته است.

آفریقای جنوبی

اوضاع مالیات در آفریقای جنوبی برای DAFها چندان مساعد نیست، این مسئله ممکن است موجب توسعه کندتر DAFها در آفریقای جنوبی شود (Tree of Life Foundation، 2021). کمک‌های مالی به موسسات خیریه معمولاً از مالیات مستثنی نمی‌شوند، مگر اینکه بتوانند شرایط سخت بند 18 الف قانون مالیات بر درآمد را برآورده کنند، که در کنار سایر موارد، انواع خیریه‌های قابل حمایت را محدود می‌کند. بعلاوه، بخش 18A تعداد زمانی را که یک سهم کسر مالیات می‌تواند در DAF باقی بماند، قبل از انتقال به یک موسسه خیریه دیگر را محدود می‌کند.

در آفریقای جنوبی، «بنیاد درخت زندگی» در سال 2016 یک صندوق سرمایه‌گذاری تاسیس کرد تا مکانیسم جدیدی را برای تأثیرگذاری در کشور و در سراسر قاره به حامیانش ارائه دهد. کمک‌های مالی از آفریقای جنوبی و خارج از کشور توسط صندوق سرمایه‌گذاری بنیاد درخت زندگی  پذیرفته می‌شود (Tree of Life Foundation، 2023). خیرین در سایر کشورها نیز می‌توانند از طریق «تراست‌بریج» جهانی به صندوق سرمایه‌گذاری «بنیاد درخت زندگی» کمک کنند، اما مزایای مالیاتی بر اساس کشورها متفاوت است.

کره جنوبی

DAFها راهی برای اعطای کمک‌های مالی گسترده در کره نیستند و به طور گسترده برای جمع‌آوری کمک‌های مالی داخلی یا برون‌مرزی استفاده نمی‌شوند. یکی از اولین DAFهای ساخته‌شده در کره - صندوق مادربزرگ کیم گان‌جا - برای حمایت از شهریه کالج برای کودکان یتیم توسط «بنیاد زیبا» کره راه‌اندازی شد (تانگ، 2021). اکنون، چندین سازمان - معمولاً سازمان‌های اعطاکننده کمک هزینه - مانند انجمن صندوق مالی کره جنوبی و بنیاد زیبا، برنامه‌های اعطایی خاص خود را برای ایجاد صندوق سرمایه‌گذاری برای حمایت‌های بالاتر از مقداری مشخص دارند. حامیان DAFها عمدتاً افرادی با سرمایه خالص بالایی هستند. 

صندوق سرمایه‌گذاری حامیان کره‌ای (KDAF) در انجمن صندوق مالی کره، بزرگترین برنامه کمک مالی در میان سایر صندوق‌ها در کره است که به مشارکت‌کنندگان امکان می‌دهد نظرات خود را در مورد نحوه استفاده از وجوه اهدایی به اشتراک بگذارند. کسانی که بیش از 1 میلیارد KRW (معادل 840000 دلار در سال 2021) اهدا می کنند، می توانند برای اهداف خود صندوق سرمایه‌گذاری ایجاد کنند. برنامه صندوق سرمایه‌گذاری حامیان کره‌ای 12 مشارکت‌کننده حقوقی یا حقیقی داشته است (Community Chest of Korea, 2023a).

 چندین مصاحبه با حامیان نشان داد که قصد صندوق سرمایه‌گذاری حامیان کره‌ای اجتناب از هزینه‌های اداری ایجاد یک بنیاد و در عوض اختصاص بودجه بیشتر به دریافت‌کنندگان نیازمند است (Community Chest of Korea, 2023b).

کمک مالی به دیگران

بریتانیا

DAFها در بریتانیا مشابه ایالات متحده عمل می‌کنند: حامیان کمک‌های مالی خود را به سازمان‌های مربوطه واگذار می‌کنند، برای کمک‌های خود از مزایای مالیاتی برخوردار می‌شوند و می‌توانند کمک‌های مالی‌ای از صندوق خود به سازمان‌های خیریه واجد شرایط پرداخت کنند. در بریتانیا، DAFها راهی موثر برای حامیانی است که مایل‌اند کمک‌های‌شان در حوزه‌های موردعلاقه خودشان توسط خیریه‌های فعال هزینه شود.

گزارش ملی بشردوستانه بریتانیا (NPT)  می‌گوید مشارکت در DAFها بالغ بر 610 میلیون پوند (معادل 873 میلیون دلار در سال 2021، با احتساب تورم) در سال 2020 بوده است که 0.4 درصد نسبت به کمک‌های سال قبل افزایش یافته است. دارایی‌های خیریه در DAFهای بریتانیا در سال 2020 بالغ بر 1.9 میلیارد پوند (معادل 2.7 میلیارد دلار در سال 2021، با احتساب تورم) بوده است که نسبت به سال قبل هشت درصد افزایش داشته است. نرخ کل پرداخت کمک بلاعوض از DAFها در سال 2020 به 28 درصد و در سال 2019 به 31 درصد رسید. DAFها در مجموع 477.2 میلیون پوند (معادل 682.6 میلیون دلار در سال 2021، با احتساب تورم) به سازمان‌های خیریه در کشور در سال 2020 کمک مالی کرده‌اند. (National Philanthropic Trust UK, 2021).

صندوق‌های سرمایه‌گذاری حامیان باید به مرجع مالیاتی بریتانیا (HMRC) نشان دهند که کمک‌های مالی با اهداف نوع‌دوستانه و مطابق با قوانین بریتانیا انجام شده است (گریر، 2021).

نتیجه‌گیری

همانطور که در ابتدای مقاله مطرح شد، سعی کردیم تا در این قسمت از گزارش بر تاثیر ظهور ارزهای دیجیتال بر حوزه خیرخواهی بپردازیم. نظر شما بر نقش کریپتوکارنسی در فضای خیرخواهی ایران چیست؟ همچنین میتوانید قسمت اول و دوم مقاله را نیز دنبال کرده و بخوانید. 

بیشتر بخوانید:

تکنولوژی در کارهای خیریه (قسمت اول)

تکنولوژی در کارهای خیریه (قسمت دوم)