امسال همچون سال گذشته نتایج «شاخص جهانی نیکوکاری» (World Giving Index) در بنیاد کمک‌های خیریه (CAF) واقعاً جالب توجه است.

اثرات مخرب «کووید 19» بر مؤسسات خیریه در سراسر جهان در صفحات گزارش حاضر به وضوح مشخص است. خیلی از کشورهایی که در دهه گذشته پای ثابت نیکوکاری جهانی بودند، اکنون نه فقط از لیست 10 کشور برتر بلکه از بین 20 کشور برتر نیز خارج شده‌اند.

آیا این بدان معناست که مردم این کشورها با شیوع همه‌گیری از سخاوتمندی کمتری برخوردار شده‌اند؟ چه نتایجی را می‌توان از این واقعیت استنباط کرد و مهم‌‎تر از همه اینکه آیا مؤسسات خیریه باید تأثیر همه‌گیری را بر توان خود جهت کمک به دیگران در سال‌های پیش رو لحاظ کنند؟

تحقیقات داخلی در کشورهای مختلف که بخشی از «ائتلاف جهانی CAF» را تشکیل می‌دهند، نشان می‌دهد که تمایل به بخشندگی کاهش محسوسی نداشته، بلکه فرصت نیکوکاری به دلیل قرنطینه کرونایی مردم و اقتصاد این کشورها از دست رفته است.

برای مطالعه :

رتبه‌بندی کشورها بر اساس شاخص‌ جهانی نیکوکاری (CAF)

این قرنطینه‌ها بدون شک زندگی مردم را نجات داده، اما در عین حال فرصت‌های بی‌شمار بخشندگی و نیکوکاری روزمره را از بین برده است. رویدادهای تحت حمایت مالی، عواید خرده‌فروشی که خیریه‌ها می‌توانند جمع کنند و نیاز به محافظت از اقشار مسن و آسیب‌پذیر که بخش قابل توجهی از داوطلبان را تشکیل می‌دهند، همگی به یک بحران تأمین بودجه ختم می‌شوند که همچنان مؤسسات خیریه و ذی‌نفعان آنها در سراسر جهان را آزار می‌دهد.

با این حال با بررسی فرهنگ‌ بی‌نظیر نیکوکاری در کشورهایی که پاندمی مسیر متفاوتی را پیموده است، به این نتیجه می‌رسیم که همچنان روزنه‌های امید وجود دارد.

شمار کسانی که به افراد غریبه کمک کرده‌اند به رقم خیره‌کننده 55 درصد رسیده و این بالاترین رقمی است که در نظرسنجی سالانه خود ثبت کرده‌ایم و در عین حال از موج نگرانی فزاینده برای همسایگانی که در طول زندگی روزمره شاهد آنها هستیم، خبر می‌دهد.

ما در «بنیاد کمک‌های خیریه» شاهد لحظات بی‌شماری از کمک‌های سخاوتمندانه و باورنکردنی بوده‌ایم، چرا که مشتریان‎مان، اعم از افراد و شرکت‌ها، به سرعت به نیازهای فردی واکنش نشان دادند. وظیفه‌ی ما استفاده از تحقیق حاضر برای آگاه‌سازی و پیشبرد چشم‌اندازمان جهت ارتباط‌ دادن خیّران و مؤسسات خیریه به منظور تسریع پیشرفت اجتماعی در سراسر جهان است.

رتبه‌بندی مشارکت جهانی در 3 حوزه نیکوکاری

با توجه به آمار و ارقام به دست آمده، برخی از کشورها با وجود همه‌گیری کووید-19، همچنان رتبه خوبی برای مشارکت در حوزه‌های مختلف نیکوکاری کسب می‌کنند، در حالی که برخی دیگر همچنان در قعر جدول امتیازبندی هستند.

امتیازات جهانی در گذر زمان

در سال 2018 مشارکت جهانی در امور خیر و نیکوکاری از جمله کمک به یک غریبه، اهدای کمک‌های مالی و اختصاص زمان داوطلبانه، روند رو به کاهش داشت، اما از آن هنگام به بعد کمک مالی به مؤسسات خیریه و نرخ داوطلب شدن روند رو به افزایش داشت. 

با توجه به همکاری جوامع سراسر جهان برای ارائه کمک‌های متقابل در طول همه‌گیری کرونا، بیش از نیمی از بزرگسالان جهان (55 درصد) گزارش دادند که در سال 2020 به فردی که نمی‌شناختند، کمک کرده‌اند. این بالاترین نسبتی است که تاکنون در شاخص نیکوکاری جهانی CAF به ثبت رسیده است. 

به عبارت دیگر بیش از سه میلیارد نفر در سال 2020 به یک فرد غریبه کمک کردند که این عمل را به رایج‌ترین رفتار در بین سه رفتار نیکوکاری تبدیل کرد. به همین ترتیب در سال 2020 شمار بیشتری از افراد نسبت به پنج سال گذشته اقدام به اهدای کمک‌های مالی کردند (31 درصد). با این حال نرخ داوطلب شدن در سال 2020 در سطح جهانی ثابت و بدون تغییر باقی ماند.

در طول ماه‎‌های نخست همه‌‎گیری، نرخ مرگ و میر در کشورهای توسعه‎‌یافته به مراتب بالاتر از کشورهای در حال توسعه بود که شاید وجود جمعیت جوان‌‌تر یکی از عوامل دخیل در آمار پایین تلفات کشورهای در حال توسعه بوده باشد.

بیشتر بخوانید :

اعتباریابی و سنجش شاخص سواد خیریه‌ای

1. کشورهای در حال توسعه

با این وجود، خیلی از کشورهای در حال توسعه اقدام به اجرای سیاست‌های قرنطینه کردند که مشکلات اقتصادی اجتناب‌ناپذیری را برایشان به همراه داشت. به رغم این مشکلات، کشورهای در حال توسعه شاهد افزایش محسوس کمک‌های مالی و مردمی بودند که در شکل 2 مشهود است.

رشد امتیازات جهانی در سال 2020 به واسطه افزایش‌ چنین کمک‌های مالی رقم خورد. با وجود آنکه سطح مشارکت نیکوکارانه در کشورهای در حال توسعه رو به افزایش است، اما چند سالی است که این شاخص در کشورهای توسعه‌یافته تنزل یافته است.

2. کشورهای توسعه یافته

شکل 3، کاهش محسوس هر یک از رفتارهای نیکوکارانه در کشورهای توسعه‌یافته را بین سال‌های 2017 و 2018 به تصویر می‌کشد. گرچه در سال 2019 این رفتارها تا حدودی بهبود یافت، اما در سال 2020 متوقف شد. شاید به این دلیل که در دوران طولانی قرنطینه فرصت‌های محدودی برای کمک به امور خیریه، داوطلب شدن یا کمک به غریبه‌ها در اختیار عموم قرار داشت.

منبع: CAF WORLD GIVING INDEX 2021